Sarrau

Dgebuadze neemt de leiding

Tijdens de derde ronde van het BK lieten verschillende Experten punten liggen in winnende stellingen. Alexandre Dgebuadze won wel en staat na drie ronden een vol punt voor. Stefan Beukema, die andere sterke starter, verloor verrassend van Sarrau en blijft op twee punten staan…

Achteraf is het altijd makkelijk praten over al of niet winnende zetten, maar de derde ronde leverde bij de Experts hier en daar toch wat wenkbrauwengefrons op. Van Dgebuadze was al duidelijk dat hij beter op dreef was dan vorig jaar en in de derde ronde moest Geert Van der Stricht eraan geloven. Dat leek aanvankelijk goed te lukken. Geert speelde 10…Lb7 in plaats van 10…Pd5 en oogstte daarmee weinig sympathie bij Fritz. Die sympathie verdween helemaal toen hij met 19…d4 een pion gaf om kwaliteitsverlies te vermijden. Met een vrije a-pion en goed samenwerkende stukken leek Dgebuadze op een makkelijke winst af te stevenen, tot hij 23…Le4:! overzag. Wit verloor daarmee zijn voordeel, maar met twee lichte stukken voor de kwaliteit behield hij wel het initiatief. Zwart moest een moeilijke stelling erg accuraat verdedigen en probeerde met een vrije centrumpion voldoende tegendruk te creëren maar verloor uiteindelijk die pion en daarmee de partij.

Tegen Jelle Sarrau hoopte Stefan Beukema, met wit, eveneens op 3/3 te komen, maar dat pakte verkeerd uit. In een dynamische maar min of meer gelijke stelling overzag hij dat zwart met 20…g5 een stuk kon winnen. Wit rijfde daar twee pionnen voor binnen maar kon groot nadeel niet verhinderen. Even leek er weer hoop toen zwart de combinatie 27.Te6: toestond, waarmee wit zijn stuk terugwon, maar uit de combinatoire afwikkeling die dan volgde, kwam zwart met een pluspion in het centrum en beter stukkenspel alsnog op winst te staan. Wit weerde zich nog maar moest zich op de 40ste zet gewonnen geven.

De ongelukkigste van de dag moet ongetwijfeld Stéphane Hautot zijn geweest. In een spectaculaire, tactische partij ging tegenstander Geirnaert, met zwart, stevig in de fout met 23…h6? Hautot aarzelde niet en ging op koningsroof. Hij offerde zijn loper op g7 en kon vervolgens pet Pe5 groot voordeel vasthouden, maar dan liep het mis. Wit gaf schaak met de dame en merkte al gauw dat er nog weinig anders in zat dan eeuwig schaak. Remise dus. Dat was ook het resultaat van de partij Hovhanissyan-Verstraeten. Op de 25ste zet begonnen beide heren aan een L+L+P-eindspel in een halfgesloten stelling. Hovhannissyan had voortdurend licht voordeel maar dat betekende in deze stelling niet veel. Na 59 zetten werd de vrede getekend. Ringoir en Le Quang maakten eveneens remise en dat na 17 zetten. Het enige wapenfeit in deze partij was 15.b4 en daarmee meteen de vraag: mag zwart die pion pakken? Schaakcomputers zullen ongetwijfeld ‘ja’ antwoorden, mensen denken daar anders over. En daarmee bleef de stelling in rustige wateren.

Over de Open Reeks kun je dagelijks een verslag lezen op www.belchess2015.be

 1. brabo
  brabo07-07-2015

  In de partij Ringoir – Le Quang werd 15. b4, 4 dagen geleden geanalyseerd op chessbase: http://en.chessbase.com/post/stefansson-wins-teplice-open-1 zie analyses partij Evgeny Postny – Sergei Movsesian
  In die partij wordt een referentie gemaakt naar Danny Raznikov – Szidonia Vajda gespeeld op 16 mei 2015. Als je die laatste partij naspeeld dan zal je opmerken dat enkel Tanguys laatste zet 17. Db3 een nieuwtje is.

  Gezien het tijdsverbruik van beiden was men zeker vertrouwd met de opening. Benieuwd of ze bovenstaand Chessbase artikel gelezen hebben. Ik dus wel alhoewel de opening helemaal geen deel uitmaakt van mijn repertoire.

  Ik snap niet goed waarom op zet 17 al remise werd overeengekomen. Dat zijn toch de soort vechtstellingen die je kunt gebruiken om kampioen van Belgie te worden want met minder mag Tanguy toch niet tevreden zijn, niet?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.