DSC 0011

Hovhanissyan nadert tot op een halfje

De vijfde ronde van het BK Experten bracht slechts op één bord een beslissing: Hovhanissyan won in een marathonpartij van Le Quang. Hij doet daarmee een uitstekende zaak in het klassement. Wordt het gevecht om de titel een duel tussen hem en Dgebuadze?

Terwijl het buiten steeds frisser en natter lijkt te worden (waar blijven de beloofde 30 graden?) stijgt de temperatuur in het BK. Bij de Experten kon Dgebuadze misschien verder uitlopen in het klassement, mocht concurrent Hovhannisyan, met zwart, niet voorbij Le Quang geraken. Met wit in een Engelse partij tegen Hautot leek dat scenario er wel in te zitten. Wit kwam snel op voordeel en solferde zwart een dubbele f-pion op, terwijl diens koning nog in het midden stond. Na 19.g4! en 20.Tf6: zat er al pionwinst in met 21.Ta6:, maar in de plaats daarvan speelde wit 21.Tg6 waarna het snel remise werd wegens zetherhaling.

Ook de partij tussen Sarrau en Verstraeten werd na dameruil en in een gelijke stelling snel remise. Daar hadden Van der Stricht en Geirnaert meer tijd voor nodig. De partij ging tot de 26ste zet tamelijk gelijk op. Het spel van beide heren vertoonde meer stabiliteit dan het podiumonderdeel waarop ze zaten, want er kwamen enkele houten wiggen aan te pas om een eind te maken aan het gewiebel. Schaken en materiaalmoeheid, het kan. Maar goed. Zwart had net 25…e5 gespeeld (witte pion op d4), waarna 26.Td1 de logische zet leek. Wit speelde echter 26.Lb3!? waarop zwart de d4-pion simpelweg pakte met de dame. Wit had goed gezien dat hij enkele zetten later een andere pion kon terugnemen, wat tot een onevenwichtige pionnenstructuur zou leiden, maar zo ver kwam het niet. Zwart trok de dame terug, gaf de centrumpion terug en het werd remise.

Dat partijen van Stefan Beukema ook op remise kunnen eindigen, kan verwondering wekken, maar vandaag gebeurde het toch. Ringoir had er vandaag duidelijk zin in maar kreeg niet meteen de kans om de Hollander die Beukema had opgeworpen te slopen. Zwart trok zelf de registers open met 10….g4 en 11…e5. Zijn open koningsstelling leek daarbij eerder een detail. Op de 17de zet kreeg wit de kans om zelf g4 te spelen, volgens Fritz met voordeel, maar hij verkoos de torens te dubbelen op de f-lijn (die was intussen ook al geopend). Onder zware druk was Beukema zo goed als verplicht om paard en pion te geven voor de kwaliteit, waarna wit nog een tweede pion won. Toch was het allemaal niet zo duidelijk. Met 28.Dh4 gevolgd door 29.Tf6 zat er misschien nog meer in voor wit, maar in plaats daarvan pakte hij een pion terug op c7. Tegen de oppervlakkige logica in leidde dat tot een gelijke stelling en remise.

Maar zoals gezegd werd Hovhannissyan de winnaar van de dag. Le Quang (wit) besloot met het minder ambitieuze 1.b3 niet te dicht bij de boekjes te blijven en hield gelijke tred tot de 26ste zet. Wie de partij naspeelt moet dan zeker eens naar de computerzet 27…Ld5 kijken, die zwart op voordeel brengt. Zwart vertrouwde dat misschien niet en koos voor geduldig laveren met de torens op de c- en d-lijn. Wits geïsoleerde c-pion zorgde ervoor dat zwart ‘iets had om te spelen’. Geleidelijk aan voerde hij de druk op, tot hij met 43…Pd7 44.Lg6:! al zijn voordeel leek weg te geven. Wit hoefde enkel 45.Ta3: te spelen en de bordjes hingen gelijk, maar dat gebeurde niet. Met paard en loper tegen toren en pion deed zwart zijn stukken optimaal samenwerken. Toen wit uiteindelijk zijn laatste pion moest inleveren gaf hij op. Mooie eindspeltechniek!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.