DSC 0353b1

Hovhannissyan niet meer bedreigd

Met een korte remise heeft Mehr Hovhannissyan op de slotdag van het BK zijn Belgische titel veilig gesteld. Tweede werd Dgebuadze, die in de laatste ronde nog verrassend verloor van Geirnaert. Die verdringt daarmee in extremis Tanguy Ringoir van het podium.

Er kon Hovhannisyan eigenlijk niet veel meer gebeuren. Dgebuadze kon eventueel nog gelijk komen, maar zou te kort schieten op scheidingspunten. Even leek Beukema er nog zin in te hebben tegen de Armeense Belg, maar na 13 zetten stond de remise op het uitslagenblad. Hovhannissyan is daarmee voor de derde keer kampioen van België, na eerdere titels in 2009 en 2010. Hij onttroont Geert Van der Stricht, die zich na een aarzelend begin toch nog naar de vijfde plaats knokte.

Voor Dgebuadze mag de tweede plaats zeker eerherstel worden genoemd na zijn teleurstellende laatste plaats in Charleroi vorig jaar. Toch zal hij niet tevreden zijn over zijn laatste partij, waarin hij een remise-eindspel met ongelijke lopers nog verloor van Steven Geirnaert. De West-Vlaming verzekerde zich daarmee wel van de derde plaats, met evenveel punten als Tanguy Ringoir. Laatstgenoemde speelde te veel (korte) remises om van een geslaagd BK te kunnen spreken, maar daarover kon je in het verslag van zaterdag al meer lezen.

Opvallend in dit BK was het grote aantal ex-kampioenen en routiniers. In dat opzicht mogen de prestaties van relatieve nieuwkomer Jelle Sarrau, een gave 50%-score, meer dan positief genoemd worden. Sarrau heeft duidelijk zijn plek gevonden in dit ervaren veld, maar ook Rein Verstraeten liet zich niet inblikken en scoorde 3,5/9. Stéphane Hautot haalde 4/9 en Kim Le Quang (2/9) moest de Elo-logica ondergaan.

In de Open Reeks Was GM Levente Vajda outstanding, maar aangezien hij aan niet alle criteria voldoet om schaakbelg te zijn, wint hij wel het toernooi maar niet de titel van Belgisch kampioen. Die eer gaat naar Gorik Cools, de enige die Vajda van het maximum wist te houden. Cools mag volgend jaar bij de Experten aantreden. Een duik in de archieven leert ons dat hij daar in 1993 Belgisch kampioen werd. Terug van weggeweest?

Ten slotte wist Hanne Goossens, op een dip in de voorlaatste ronde na, haar favorietenrol waar te maken. Morozova en Gitu moesten in de laatste ronde meer scoren dan Goossens, die bovendien zelf niet mocht winnen. Maar de kampioene van 2009 liet het allemaal niet aan haar hart komen en won zelf. Einde verhaal.

Daarmee zit het BK erop. Op de prijsuitreiking, met meer dan 100 aanwezigen, waren er gemeende bedankjes voor o.a. schepen Rottiers van de gemeente Schelle, die zijn eigen schaakverleden niet vergeten is en organisator SK Oude-God heel wat faciliteiten gaf om dit BK te organiseren. Philippe Vukojevic van Chessconsult plaatste tien borden voor live streaming van de partijen en arbiters Sylvin De Vet, Bart Van Tichelen, Tobias Verhulst, Kenneth Cauwenberghs, Wim Cools en Patrick Van de Perre zorgden voor een vlekkeloze wedstrijdleiding. Er was ook spontaan applaus voor de vlotte organisatie, waarbij de samenwerking met de bond (meer specifiek Luc Cornet en Ludo Martens) optimaal verliep en voor de vele nevenactiviteiten en -prijzen. Waarschijnlijk krijgt de club uit Mortsel in de toekomst nog wel eens zin om het BK te organiseren, maar daar wou de voorzitter in zijn dankwoordje nog geen jaartal op plakken. Op naar het volgende kampioenschap!

 1. brabo
  brabo13-07-2015

  De 13 zetten-remise van Hovhannisyan – Beukema heb ik ook al eens op het bord gehad: http://schaken-brabo.blogspot.be/2012/03/wit-kiest-al-in-de-opening-een.html

 2. Geylen Leo
  Geylen Leo13-07-2015

  Proficiat aan Mher, de nieuwe Belgische kampioen. We zien hem weer in het open van Braschaat.

 3. Geylen Leo
  Geylen Leo13-07-2015

  Ook proficiat aan Gorik. Nu maar hopen dat de vorm blijft. 🙂

 4. Zorik
  Zorik13-07-2015

  Verdienste Kampioen van ons Land, Proficiat Mher

 5. Kleine Schaker
  Kleine Schaker25-07-2015

  Het was weer een geweldig BK !

 6. mathieu vandersmissen
  mathieu vandersmissen25-07-2015

  Komt er geen interviewke met de kersverse belgisch kampioen op Schaakfabriek?

 7. Theo
  Theo27-07-2015

  Proficiat aan Brabo om een remise in 13 te spelen!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.