Tom

“Ook blind ben ik beter dan Topalov”

Het Europees clubkampioenschap in Skopje is een voltreffer geworden voor de ploeg uit Brugge. Zowel Thibaut Maenhout (eindelijk!) als Tom Piceu keren terug met een IM-titel. Piceu doet zijn relaas: over de IM-titel en enkele leuke anekdotes…

Maenhout verbluft met winst van 38 ratingpunten

Het EK voor clubteams is een beetje vergelijkbaar met de Champions League in het voetbal, met dat verschil dat de teams die hier meedoen meestal beroep doen op dezelfde topspelers en deze dus bij de meest sympathieke (of misschien toch best betalende) aantreden. Ieder jaar doen er ook Belgische clubs mee. De eer dit jaar was voor Amay, Eynatten en … Brugge. Tom Piceu was een van hen.

Piceu: “Als newbies op dit toernooi wisten we niet goed wat te verwachten. Bij onze aankomst zat Bernd Loo (Eynatten) al te grijnzen: “Ik heb tegen de organisator gezegd dat jullie graag tegen sterke spelers spelen, dus jullie mogen beginnen tegen Siberia.”. Een ploegje met Kramnik, Aronian, Grischuk, Wang Yue, Li Chao, Korobov en nog 2 stevige grootmeesters. En daarmee bleken ze maar de tweede sterkste ploeg van het evenement te zijn. Ik las op een schaaksite dat er 25 spelers van de mondiale top 30 aanwezig waren. Veel sterker en indrukwekkender dan dit vind je het dus niet.”

“De mannen van Siberia waren er blijkbaar gerust in en lieten hun twee grootste sterren rusten in de eerste twee ronden tegen het klein grut. Wat overbleef was nog steeds niet slecht en goed voor een gemiddeld eloverschil van ongeveer 350 elo met een Belgische eersteklasser. Alles wat we konden scoren was natuurlijk meegenomen.
 En het lukte, op de eerste twee borden zelfs! Geirnaert gooide met zwart naar eigen zeggen “duizend zetten theorie” op het bord tegen Grischuk, die het zijvariantje niet zo goed kende. Grischuk kwam wel duidelijk beter te staan na zo’n 30 zetten, maar door het snelle spelen van Steven in het begin kwam hij in tijdnood en maakte een fout, met remise als gevolg.
 Maenhout speelde gewoon een degelijke Botwinnik tegen Li Chao, toch ook de enigszins trotse bezitter van 2750 elo, en die kreeg ook na 6 uren spelen geen barst in de witte stelling. 
De rest werd opgegeten, zoals te verwachten was. Maar toch al 2 keer een moment de gloire.”

Steven Geirnaert, de man met duizenden zetten theorie…

Daarmee was de toon gezet voor de rest van het toernooi, want het zou een onvergetelijke ervaring worden. Vooral Thibaut Maenhout overwon demonen, die al jaren zijn schaakcarrière leken te domineren. Maenhout had op jonge leeftijd al meer dan genoeg normen verzameld, maar slaagde er maar niet in om de grens van de 2400 elo te halen. Tot nu. De manier waarop was ronduit verbluffend.

Piceu: “Thibaut speelde gewoon zeer degelijk schaak. Om de IM-titel te pakken moest hij boven de 2400 elo gaan en hij begon het toernooi virtueel op ongeveer 2370. Hij heeft zijn 3 normen al 8 jaar -hij scoorde hier zijn achtste of negende meesternorm – maar hij knalde iedere keer tegen die grens van de 2400 elo aan waarna hij weer terugviel. Met een schitterende prestatie in dit toernooi won hij 38 ratingpunten. Even dacht hij er na de voorlaatste ronde al te zijn, maar dan maakten we hem duidelijk dat er partijen uit de Nederlandse interclubs nog niet meegerekend waren. Dan moest hij maar winnen tegen de Franse GM Renet in de laatste ronde. Renet werd gewoon weggeblazen. Thibauts TPR van 2585 zat niet ver af van een grootmeesternorm.
”

Thibaut Maenhout won 38 ratingpunten in 1 toernooi, genoeg voor de lang verwachte IM-titel

Een bijzondere prestatie en na jaren wachten eindelijk de verdiende IM-titel. Daarmee was het feest nog niet compleet, want ook Tom Piceu zelf racete naar diezelfde titel.

Piceu: “Mijn eigen prestatie was wat wisselvalliger. Tegen Korobov kwam ik er niet aan te pas. Na een vlotte overwinning tegen een Deen verkwanselde ik in ronde 3 in lichte tijdnood een heel goede stelling tegen een jonge Noorse IM. Dat gaf de juiste klik, want uit ergernis werd Chesstempo bovengehaald en werd het voorbereidingskanon in stelling gebracht. Vanaf dan ontsnapte niemand meer: ik kwam steevast goed uit de opening en maakte nog heel weinig foutjes. Een remise in de laatste ronde tegen de ook in België spelende IM Nicolas Brunner bracht me mijn laatste norm. Neen, geen schuifremise, want de Sofia-regels waren van kracht dus er mocht geen remise voorgesteld worden voor zet 40. Mooi om op dezelfde dag als Thibaut IM te worden, want eigenlijk zijn we ongeveer op hetzelfde moment aan die (lange…) tocht begonnen.
”

We vergeten niet dat er ook nog andere Bruggelingen meespeelden: Steven Geirnaert speelde op bord “honderdduizend zetten theorie” en eindigde met een tpr van 2520. Linton Donovan was op de lagere borden zelfs topscorer met 5/7. Frederic Decoster deed het degelijk op zijn bord. Enkel Wouter Gryson toonde niet zijn beste vorm: de opbouw was goed, maar de afwerking liep telkens mis.

Vladimir Kramnik mag je niet te veel motiveren. Topalov probeerde het opnieuw en werd “zelfs blind” van het bord gekegeld.

Het toernooi werd overigens gewonnen door het Siberia van Vladimir Kramnik voor de topfavorieten van SOCAR (Caruana, Topalov, Giri, Radjabov, Mamedyarov …). We eindigen dit verslag met een opmerkelijke anekdote.

Piceu: “Het was natuurlijk volop genieten met al die schaaksterren om je heen. Er viel veel te zien.
Ivanchuk lijkt nog steeds op een andere planeet te vertoeven met zijn gedachten. 
Kramnik liet in ronden 3 en 4 (zijn eerste partijen) een tafellampje bevestigen aan zijn tafel in de overigens uitstekend verlichte zaal. Voor ronde 5 liet zijn tegenstander vooraf weten geen lamp aan het bord te willen hebben. Wie dat was? O ja, Topalov. Wat bij Kramnik een tweet ontlokte “dat hij ook blind nog beter is dan Topalov”. Vervolgens haalde Kramnik inderdaad een spectaculaire winst.
 Kramnik spendeert tijdens zijn partijen trouwens heel wat tijd aan het roken van sigaretten en… naar het toilet gaan. Tiens…
”

Alle informatie over dit toernooi vind je door te klikken op deze zin! (Klik op mij)

 1. Nele
  Nele25-10-2015

  Proficiat!! Dik verdiend!

 2. Karin
  Karin25-10-2015

  Proficiat Tom en Thibaut!

 3. Yen
  Yen25-10-2015

  IM achtig ! Congratz guys, very well done indeed

 4. Francky
  Francky25-10-2015

  Proficiat aan onze nieuwe 2 IM .

 5. Marcel Roofthoofd
  Marcel Roofthoofd25-10-2015

  Proficiat aan de twee nieuwe IM’s, verdiend!

 6. Jan Rooze
  Jan Rooze26-10-2015

  Dit is heel knap, en inderdaad helemaal verdiend. Proficiat allebei!

 7. Geert Bailleul
  Geert Bailleul26-10-2015

  Schitterend gedaan Tom en Thibaut!
  Jullie verdienen dit beiden reeds vele jaren!
  Dikke proficiat!!
  Een ferme boost voor het schaken in het algemeen en voor het Brugse schaken in het bijzonder!

 8. Pol de Crossmol
  Pol de Crossmol26-10-2015

  Naais, congratz aan de Brugse ploeg en de kersverse IM’s!

 9. Philippe
  Philippe27-10-2015

  Mooi, het legertje Brugse IM’s wordt in een toernooi meteen verdrievoudigd! Dikke proficiat aan allen!

 10. Glen
  Glen27-10-2015

  Van harte proficiat met de uitstekende prestaties!

  Thibaut heeft altijd de kwaliteiten gehad om ver te komen in het schaakspel. Talent te over, een scherp oog voor tactiek en een grote bagage (kennis). Het is echt niet gemakkelijk om elk jaar opnieuw een constant niveau aan te houden. Bij Thibaut is het vaak met schitterende hoogtepunten en vervolgens met mindere momenten gegaan.
  Het is daarom erg passend dat hij nu in één klap boven de 2400 elo springt. En intrinsiek is dit zeker niet het einde van zijn kunnen.

  Tom is een verhaal apart (hij neemt me deze zin hopelijk niet kwalijk). Tom heeft een uitstekende intuïtieve stijl. Hij wéét als het ware waar de stukken naartoe moeten. Dat is een uitzonderlijke kwaliteit. Zijn zwakkere punt is ook bekend: Tom houdt zich niet graag bezig met saai, zenuwslopend voorbereidingswerk. Het is daarom mooi om te lezen dat een pijnlijke verliespartij het vuur in Tom heeft losgemaakt. Ik ben zeker dat iedereen van onze kleine gemeenschap deze kalme, innemende man zijn verdiende succes gunt. Proficiat Tom!

  Het zou me trouwens verbazen als de Bruggelingen dit eclatante succes niet al uitgebreid gevierd hebben met een glaasje sinaasappelsap…

 11. brabo
  brabo27-10-2015

  Proficiat allebei. Met Steven en Koen (die ook al interclub speelt voor Brugge lang voor hij IM werd) hebben ze er nu 4 uit de eigen rangen. Geen enkele club in België doet beter, waarom?

 12. A101
  A10129-10-2015

  IMense prestatie!

 13. A101
  A10129-10-2015

  Brugse IMetten slaan toe! 😉

 14. Luc Michiels
  Luc Michiels30-10-2015

  Aan beide IM’s een dikke proficiat ! Inderdaad echt verdiend , de aanhouder wint …

 15. Arno
  Arno03-11-2015

  Proficiat! Zeer mooi.

 16. Swa
  Swa08-11-2015

  Proficiat aan de kersverse IM’s!
  Vreemd dat er nog niemand een poging gedaan heeft om te antwoorden op de vraag van Brabo!

 17. Mark De Smedt
  Mark De Smedt08-11-2015

  Fantastisch. Een dikke proficiat!

 18. arnaud
  arnaud09-11-2015

  Een dikke proficiat aan Tom, het doet plezier te lezen dat je er bent geraakt! En eveneens naar Steven toe, scoren tegen de top 10, is altijd een goed teken richting meer (en we willen meer 🙂

 19. Dirk Welvaert
  Dirk Welvaert06-12-2015

  Tom en Thibaut proficiat en ook voor de andere vrienden zie ik nog titels !

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.