IMG 9933

Carlsen maakt tegenstand af in twee dolle dagen

Magnus Carlsen heeft in Leuven revanche genomen voor zijn tweede plaats van vorige week in Parijs. De wereldkampioen speelde niet altijd even goed, maar demonstreerde op zaterdag en maandag toch zijn klasse…

Wesley So verdienstelijk tweede in een door blunders geteisterd toernooi

Het eerste (en hopelijk niet het laatste) Belgische toptoernooi van de laatste 20 jaar is gewonnen door niemand minder dan de wereldkampioen zelf. Magnus Carlsen won zowel blitz als rapid, maar toonde zelf vooral veel ups en downs. Van voor hem atypische blunders op dag 1 – hij was trouwens lang niet alleen – en dag 3 naar dominant schaak op dagen 2 en 4. Op die twee goede dagen toonde hij zijn grootste klasse: 4/4 in het rapid en enkele eenrichtingsverkeerpartijen in het blitz zorgden ervoor dat de zege nooit echt in gevaar kwam.

De doortocht van de Noor in ons land is in ieder geval niet onopgemerkt voorbij gegaan; zowel Knack als De Standaard strikten hem voor een interview, meer dan 1500 schakers bezochten Leuven om hem live aan het werk te zien en zijn “matige gevoel voor timing” (lees: hij kwam bijna iedere dag te laat, soms zelfs rechtstreeks uit zijn bed) zorgde voor wat animo bij de gespecialiseerde schaakpers. Toernooiorganisator Malcolm Pein stelde Carlsen in het begin van dag 3 trots voor aan het publiek: “We also have the world champion, wherever he may be”.

De mooie speelzaal in het stadhuis van Leuven

Voor Carlsen een boeiende twee weken met toernooien, die hij zelf beschouwde als “goed voor het ritme”, maar waar hij ook over zegt dat “hij ze absoluut wilt winnen, dat ben ik verplicht aan mijn statuut als wereldkampioen”. Nu neemt hij nog even rust, om in juli stilaan met de voorbereiding voor zijn WK-match te beginnen.

De verrassing van het toernooi was de tweede plaats van Wesley So, die vooral erg volwassen speelde. Na een nederlaag sloeg de Filipijnse Amerikaan vaak meteen terug met een zege. Uiteindelijk kon hij een degelijke Aronian op een half puntje houden.

De eindstand:

De stand

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.