IMG 9952

Ringoir en Roos verzilveren favorietenrol

In een leuk, maar weinig spannend kampioenschap hebben Tanguy Ringoir en Adrian Roos zich gekroond tot Belgisch en Open Belgisch kampioen schaken. Beide spelers waren al voor het ingaan van de laatste ronde zegezeker…

Ringoir overklast tegenstand

Het is niet de eerste titel voor Tanguy Ringoir, maar waarschijnlijk wel de makkelijkste. Van ronde 1 tot ronde laatst domineerde de Geraardsbergenaar het expertentoernooi. Met een zege in de voorlaatste ronde had hij al anderhalf punt voorsprong bijeengesprokkeld op enige en eerste achtervolger Alexandre Dgebuadze. Ringoir herpakte zich na een teleurstellend toernooi vorig jaar. Een positieve houding en veel zin om te schaken compenseerden de afwezigheid van een specifieke voorbereiding. In de laatste ronde eindigde de kampioen met een stuk meer tegen Thibaut Vandenbussche, maar toren en paard tegen toren is ook praktisch bijzonder moeilijk om te winnen.

Ringoir blijft nog even in het land: hij speelt mee in Geraardsbergen en vertrekt eind augustus opnieuw naar Baltimore, waar hij nog minstens twee jaar zal studeren.

Stefan Beukema haalde Dgebuadze nog in na een zege in het onderlinge duel in ronde 9.

De tweede plaats werd op de laatste speeldag nog weggekaapt door een tweetal. Stefan Beukema versloeg in een onderling duel Alexandre Dgebuadze. Ook Hautot won, waardoor Dgebuadze zelfs nog wegzakt naar plaats 4.

In de open reeks was er een soortgelijk scenario. Nog voor de laatste ronde was Adrian Roos zeker van zijn titel na een zege tegen de laatst overgebleven concurrent Stief Gijsen. Zijn nederlaag in de laatste ronde was daardoor niet meer dan een spijtige voetnoot.

Volgend jaar gaat het BK door in Brasschaat. De volledige uitslag van deze editie vind je in de loop van de dag op Schach.be.

 1. Marc Ghysels
  Marc Ghysels10-07-2016

  Rrrrrrrrrrrrrrrrraaaaaarrrrrr. Zou je naam met een R moeten beginnen om succes te boeken?

 2. wim
  wim11-07-2016

  En de winnares bij de vrouwen is dus Hanne!
  1. Goossens, Hanne WFM 2180 GEEL 6.5
  2. Barbier, Astrid 1844 TEMSE 5.5
  3. Dierckens, Sarah 1836 RAPID AALTER 5.0

 3. Frederik
  Frederik11-07-2016

  Maakt het dan iets uit dat er een “winnares van de vrouwen” is? Op zich is dat, naar mijn bescheiden mening, discriminerend. Ze spelen toch ook tegen mannen, net zoals mannen tegen vrouwen? Hanne is gewoon een sterke schaakspeler.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.