Mensen die willen meewerken, mensen die partijen willen doorsturen of gewoon mensen die simpele vragen hebben, kunnen altijd mailen naar schaakfabriek@gmail.com .
Alvast bedankt…
Mensen die willen meewerken, mensen die partijen willen doorsturen of gewoon mensen die simpele vragen hebben, kunnen altijd mailen naar schaakfabriek@gmail.com .
Alvast bedankt…
Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.
Mag ik jullie even feliciteren met de schitterende website. Ik was zelf ook aan het denken om zulk een site te bouwen sinds ik die van chessvibes.nl had gezien, maar tijdsgebrek weerhield me ervan. Schitterend dat jullie dit dus doen.
In Vlaanderen ontbrak dit echt.
Op onze clubsite vermeld ik schaakfabriek nu bij de links en zal er regelmatig naar verwijzen!
Dus knap jongens!
Dag webmaster! (of zijn jullie met velen?)
Via een schaakartikel in De Morgen kreeg ik het adres van deze site in de smiezen. Ik moet zeggen dat ik bijzonder aangenaam verrast ben door de kwaliteit van deze site. Er is niet alleen het up-to-date schaaknieuws (nationaal én internationaal) maar ik vind hier ook mooie partijanalyses terug én zelfs enkele geluidsfragmenten. Een compliment is hier dus zeker op zijn plaats en ik ga dit zeker verder vertellen!
Ondanks het feit dat ik al enige tijd met schaken ben gestopt, kon ik het toch niet laten om eens een partijtje na te spelen.
Ik koos hiervoor de partij Decoster Frederic-Piceu Tom uit het Westvlaams kamp. 2007.
Dat een Belgisch talent zijn eigen partijen van commentaren voorziet en aldus de mindere goden zoals ik op die manier nog wat kan bijleren is ook al iets om blijer van te worden!
Ik heb trouwens een bedenking die ik de winnaar niet wil onthouden en ik grijp daarvoor terug naar de stelling
na 13..,Tb8.
Naar mijn mening is dit een ‘kritieke stelling’. Ik bedoel daarmee dat wit hier voor een misschien wel beslissende keuze staat:waar plaats ik mijn laatste stukken (Lf1 vooral) zodat de
pion op e6 misschien wel een zwakte kan blijken ipv een wapen
na de opstoot e6-e5?
De witspeler koos hier voor 14.Pd4 wat niet zo denderend blijkt te werken. Tom geeft hier als enig alternatief 14.Lh3 en voegt er op het eind aan toe dat het niet simpel is voor wit om iets te verzinnen tegen e6-e5.
Wel, ik denk dat de partij Fuderer-Wade uit de olympiade van 1954 in Munchen misschien meer licht kan werpen op dit probleem.
Fuderer slaagde daar nl. in het opzet om e6-e5 tegen te gaan.
Ik geef de eerste zetten van zijn plan om dat te illustreren.
14.Lg2,b5 15.Pd4,b4 16.Pxc6,Dxc6 17.Pe2,Td8 18.Kb1,a5 19.Pd4,Db6 20.The1 et voila!
Natuurlijk kan zwart hier op zoek gaan naar een versterking.
Misschien zelfs al op de 17e zet.
17..,b3?! levert minder op dan je zou denken vanwege 18.axb3 en nu faalt 18..,Txb3 helaas op 19.Pd4.
Maar wat te denken van 17..,Da4! Dan is 18.Kb1 noodzakelijk en kan zwart agressief verdergaan met 18..,Tb6 zodat wit verplicht wordt tot 19.Pc1.
Een evaluatie van die nieuwe stelling lijkt niet simpel. Zwart zit opgescheept met een zwakte op e6 terwijl wit het P op c1 dient te houden om problemen op de K-vleugel te vermijden. Hij kan op termijn via een zwaar stuk langs de derde rij verder onheil vermijden en moet dan zelf op zoek gaan naar een aanknopingspunt om zwart ook wat onder druk te zetten.
Voila, dat is wat ik wilde toevoegen aan de analyse van Tom.
Dank voor het schaakplezier dat deze site mij bezorgt, jongens!
Vriendelijke groet,
Wim Casier
Hier zal ik nog verder op reageren, toen ik de partij achteraf bekeek had ik ook gezien dat onze ‘Belg’ Fuderer eens dezelfde variant tegen gekregen had en stukken sterker speelde dan ik deed.
Er zit bijna 50j verschil tss beide partijen, maar je kunt zo zien dat Fuderer meer kaas gegeten heeft van stellingen gezond spelen dan ik deed.
Een excuus is misschien dat Tom Tb8 speciaal bekeken had (zoals hij zei na de partij), ik toen hopeloos uit vorm was en dat het zowat de eerste maal was zo’n typische Franse stelling op het bord te krijgen.
Frederic
Recent (begin maart) is Julien Vandiest overleden (. Hij nam in de jaren ’50 een drietal keer deel aan het Belgisch kampioenschap (waarvoor men toen nog de selectie moest verdienen en redigeerde jarenlang de schaakrubriek van Volksgazet, een rubriek, waarover men een halve eeuw lmater nog altidj van spreekt.
Vandiest staat vooral bekend voor zijn vele eindspelcomposities. Hij veroverde tal van prijzen in diverse compositietoernooien over de gehele wereld. Zijn overlijden is een groot verlies voor de kleine Belgische wereld van compositieschakers en vooral voor de eindspelcompositie.