Mher Hovhanisian op zucht van Belgische titel

Dat heeft Hovhanisian voor een deel te danken aan twee youngsters, die vandaag zijn concurrenten onder controle hielden. Vooral de zege van Arno Sterck tegen Stefan Docx was opmerkelijk…

Jongeren gaan all in

Ter ere van de 70ste verjaardag van de Liga Antwerpen gaat het BK dit jaar door in de ruime sporthal van Niel, een gemeente vlakbij Schelle. Behalve enkele problemen met de WiFi in de hal loopt alles voorlopig op rolletjes, zeker voor een van de topfavorieten in de expertenreeks.

Na 6 rondes BK waren de eerste kaarten geschud en de azen zaten in de handen van IM Mher Hovhanisian. Opeenvolgende zeges tegen Claesen, Roos en Sterck leverden hem een vol punt voorsprong op. Vandaag speelde de Belgische Armeen met wit tegen Tom Piceu, die iedere dag pendelt vanuit Brugge (en we kunnen uit eigen ervaring vandaag garanderen dat dat een calvarietocht kan zijn, via de overvolle Antwerpse ring én de A12). In een ogenschijnlijk gelijke stelling was het toch opletten voor zwart en net op het moment dat Hovhanisian zelf dacht dat remise eraan zat te komen, blunderde zijn tegenstander pardoes een stuk. 1-0.

Hovhanisian neemt dankzij deze zege een serieuze optie op de titel. Hij is zelf enigszins verbaasd over zijn succes. “Ik ben de afgelopen maanden eigenlijk enkel bezig geweest met verbouwingswerken. Schilderen en plamuren, dat kan ik nu als de beste, maar aan mijn schaken heb ik geen tijd kunnen besteden. Toch loopt het goed, al moet ik ook toegeven dat ik het nodige geluk heb.”

Stefan Docx gaf in een scherpe partij de zege uit handen

De concurrentie voor Hovhanisian komt uit twee (en een halve) hoeken. Aan de ene kant was er Stefan Docx, die vandaag kennis maakte met de jeugd van tegenwoordig. Arno Sterck toverde pardoes een zwarte Botvinnik op het bord, een keuze waarvoor heel wat lef nodig is (voor zij die die opening niet kennen, bekijk zeker Shirovs ‘Fire on board’ eens, ze zorgt voor ondernemend schaak, maar erg zuiver op de graat is de reputatie van de opening niet). “Ik kom hier niet om snelle remises te spelen. Ten eerste heb ik daar niks aan en ik wil optimaal leren in mijn eerste gesloten toernooi ooit en ten tweede ben ik door mijn elo toch een speler tegen wie iedereen sowieso zal proberen te winnen, dus dan maak ik er maar beter het beste van”, aldus Sterck. Met succes trouwens, want hij speelt een prima toernooi.

Die portie lef toonde hij ook in de partij. Niet dat zijn stelling er zo goed uit zag, maar strijd was er wel van begin tot einde en toen Docx in de slotfase een tactiekje miste, zag hij zijn laatste kans op de titel in vlammen opgaan.

De andere concurrent was en is Alexandre Dgebuadze, die vandaag met zwart koos voor het Frans, een teken dat hij op winst speelde. Zijn tegenstander, Stefan Beukema, leek die opening niet echt te overleven, maar als er complicaties zijn, dan is ‘de Beuk’ op zijn best. De partij schoot alle kanten uit en mondde uiteindelijk uit in een remise.

Stefan Beukema puurde een punt uit een razendscherpe partij.

De derde kaper op de kust was Steven Geirnaert, al stond hij al anderhalf punt in het krijt. Vandaag leek hij al snel Pieter Claesen onder de knoet te hebben, maar de Bruggeling liet het punt liggen. Remise.

Kortom, ronde 7 was een voltreffer voor Hovhanisian, met een zege tegenover remises en een nederlaag van zijn grootste concurrenten voor de titel. Hij heeft nu anderhalf punt meer dan Dgebuadze en twee punten dan Beukema, Docx en Geirnaert.

De stand na 7 rondes:

1 IM Hovhannisyan Mher 6.0
2 GM Dgebuadze Alexandre 4.5
3 IM Geirnaert Steven 4.0
4 IM Beukema Stefan 4.0
5 IM Docx Stefan 4.0
6 Sterck Arno 3.5
7 FM Roos Adrian 3.0
8 IM Piceu Tom 2.5
9 IM Claesen Pieter 2.5
10 FM Cools Gorik 1.0

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.