IMG 0044

Titelkoorts stijgt in Blankenberge

Nadat Deon Lee eerder al elofavoriet Arno Sterck versloeg, profiteerde hij vandaag van een riskant pionoffer van Anthony Christian Mitran. Hij kan morgen al kampioen worden, net als 6 andere jongens en meisjes…

“Organisatie is een geoliede machine”

De organisatie van dit Belgisch Jeugdkampioenschap is voor het derde jaar op rij in handen van Bycco, een collectief dat ontstaan is uit een initiatief van Tom Piceu, Philippe Vukojevic en tal van andere vrijwilligers, die al betrokken waren bij Jeugdschaak, de organisatie die sinds 2006 het BJK opnieuw op de kaart zette.

Opvallend dit jaar zijn de strenge regels voor de bezoekers: de toernooizaal kom je enkel nog in met de juiste accreditatie. Alles wordt in het werk gesteld om de spelers zo rustig en eerlijk mogelijk hun toernooi te laten afwerken. Dit is een van de veranderingen, die het organisatorisch team de afgelopen jaren heeft doorgevoerd.

Eén speler domineert bij de -20, -14, -12 en -10

Sinds de expertenreeks is afgeschaft, vertoont het toernooiverloop van de Belgische jeugdkampioenschappen het kenmerkend stramien voor open toernooien: de elofavorieten proberen te overleven tegen enkele outsiders, die hopen op hun moment of glory, op een gouden kans in een samentroeping aan de top of een misstap van de concurrentie.

Het parcours van Deon Lee bij de -20 is tot nu toe een mooi voorbeeld van dat laatste, want met 6,5/7 domineert hij voorlopig een reeks, die eigenlijk maar één topfavoriet had, elohoogste Arno Sterck (2330). Lee heeft een punt voorsprong op een duo, Sterck en Christiaan Beukema. Als Lee morgen wint van Beukema, is hij zeker van de Belgische titel (hij won immers het onderlinge duel tegen Sterck, de enige andere speler die hem dan nog zou kunnen inhalen).

De speelzaal

Hetzelfde scenario zien we terug bij de -14, de -12 en de -10. De -14 lijkt een kolfje naar de hand van Daniel Dardha, die met een rating van 2327 trouwens de tweede hoogst gerangschikte speler in Blankenberge is en die wereldwijd nummer 7 is op de FIDE-ranking van spelers geboren in 2005, vliegt door het toernooi met 7/7. Een soortgelijke dominantie bij de -10: in die reeks scoort Hugo Froeyman 7/7, goed voor een vol punt voorsprong op zijn concurrentie.

Alles mogelijk bij de -18, de -16 en de -8

Bij de -18 heeft veelvoudig kampioen Jasper Beukema er met de “rising star” Sim Maerevoet een serieuze concurrent bij gekregen. Die laatste had vorig jaar in april nog een elo van om en bij de 2080 en is er in een jaar in geslaagd daar een kleine 200 punten bij te doen. Een indrukwekkende verbetering, die hij hoopt om te zetten in een Belgische titel en de kwalificatie voor een WK. Toch is het voorlopig Maximilien Dallemagne die alle aandacht naar zich toetrekt. Hij won van Beukema in het onderlinge duel en vandaag ging een andere oud-winnaar, Thijs De Bock, voor de bijl. Met 6/7 heeft hij een half puntje meer dan Beukema, Maerevoet en Verheyen.

Warre De Waele volgt bij de -16 voorlopig hetzelfde parcours als Dallemagne: 6/7 en een half punt voorsprong op een aantal concurrenten. De Waele is met zijn rating van 2265 overigens een van de sterkste elo’s in de zaal. Ook bij de -12 is er één leider met een halfje bonus: Mikhail Akulov won vandaag in een onderling duel van co-leider Elias De Reese. De -8 is de enige reeks, waar na 7 rondes twee leiders zijn. Maximilian Ahn en Yaroslav Akulov leiden de dans met 6/7. Morgen volgt een onderling duel tussen de twee.

Mikhail Akulov, leider bij de -12

We geven ook nog graag mee dat er ook vier afzonderlijke meisjesreeksen zijn, gaande van de -10 tot de -16. De leidstersna de zevende ronde: Maya Burssens (-10), Karina Gulieva (-12), Tyani De Rycke (-14) en Alicia Akulova (-16). Het is goed nieuws dat de reeksen aanslaan. Zo zijn er bij de -14 zelfs 20 schaaksters! In de open groepen bij de -8 leidt Lotus Decraene, bij de -18 Sofie Huettl en bij de -20 Daria Vanduyfhuys. In die reeksen spelen jongens en meisjes samen.

Vanaf 9u30 is de ontknoping van het toernooi live te volgen op de website van het toernooi (klik hier).

  1. Dusty
    Dusty12-04-2018

    Mooi artikel. Foto van Hugo is er eentje van Fedor…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.