Armeense furie in Niel

Mher Hovhanisian en Alik Tikranian hebben in Niel de Belgische kampioenschappen gewonnen. De titel in de open reeks ging naar Daniel Sadkowski (Tikranian is FIDE-Nederlander)…

Hovhanisian freewheelt naar titel

Voor Mher Hovhanisian was het toernooi zaterdag al gespeeld. Hij besloot de laatste twee rondes het lot niet te tarten en speelde twee snelle remises. Die strategie werkte zaterdag al: Dgebuadze raakte na een ingewikkelde en interessante partij (waarin hij een stuk won tegen Pieter Claesen, maar aankeek tegen een hoop pionnen) niet verder dan remise.

Opmerkelijke scores kwamen er van de twee debutanten in de expertenreeks: Arno Sterck en Adrian Roos. Beiden klokten af op de helft van de punten met een serieuze tpr. Sterck gaf vrijdag nog aan enkele kansen gemist te hebben in de eerste rondes, maar kletste er toen meteen een 2/2 tegenaan, tegen Stefan Docx en Gorik Cools.

Adrian Roos speelde een uitstekend toernooi. En voor de duidelijkheid: die dingen in zijn oren zijn oordopjes tegen eventueel lawaai, geen muziek.

Adrian Roos schitterde dan weer met zeges tegen Steven Geirnaert en Stefan Beukema. Opmerkelijk aan deze twee is hun ingesteldheid: Roos startte met twee nederlagen om meteen terug te slaan met twee zeges. Hij speelde amper 3 remises, net als Sterck. De youngsters hebben duidelijk hun kans gegrepen om er vol voor te gaan dit toernooi.

De eindstand na 9 rondes:

1. Hovhanisian 7
2. Docx 6
3. Dgebuaze 5,5
4. Geirnaert 5
5-7. Sterck, Roos, Beukema 4,5
8-9. Piceu, Claesen 3,5
10. Cools 1

Alik Tikranian zorgt voor Armeense dubbel

Ook in de open reeks was een speler met Armeense roots aan het feest. Alik Tikranian (elo 2261) is een FIDE-Nederlander, die voor Brasschaat speelt. Hij domineerde het toernooi, samen met Daniel Sadkowski, maar het was de Armeen die profiteerde van een gunstige paring in de laatste ronde: hij won met zwart tegen Roeland Mollekens, terwijl Sadkowski remise speelde tegen Jasper Beukema.

Tikranian is daardoor de enige met 7,5/9, maar de Belgische titel is voor Daniel Sadkowski, die als enige met 7/9 eindigde. Na hem komt een viertal met 6,5: Jasper Beukema, Lennart De Bock, Deon Lee en Nathan De Strycker (in die volgorde, want het aantal zeges telde als scheiding, een beetje eigenaardig voor een open groep).

Jasper Beukema, Deon Lee en Nathan De Strycker in de open reeks.

De eindstanden en de uitslagen van de laatste rondes staan nog niet op de officiƫle site, maar we vermoeden dat dat spoedig zal gebeuren: http://belchess2017.schaakliga-antwerpen.be

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.