Hovhanisian op half puntje van titel na dagje vrijaf

Tanguy RingoirEén dag voor het slot van dit Belgische kampioenschap nam de elitereeks ietwat verrassend een dagje vrijaf: zowel titelpretendenten Hovhanisian en Vandevoort als normenjagers Hamblok en De Schampheleire berustten in snelle remises. Dit is een goede zaak voor Hovhanisian, die morgen met een remise genoeg heeft om zijn titel te verlengen. De Schampheleire speelt nog voor de norm tegen Pascal Vandevoort.

De snelle remises werden enigszins gecompenseerd door de knotsgekke partij tussen Stefan Docx en Tanguy Ringoir. Die laatste won na een mooi ‘dameoffer’, maar de partij was bijzonder door een andere, op dat niveau zeldzame gedachtenkronkel van beide spelers. We presenteren u ook nog de man met de twee stoelen…

Docx en Ringoir ‘vergeten’ en passant-regel

Een van de eerste dingen die een jonge, enthousiaste schaker leert, zijn de regels van het spel. De loper mag schuin, de toren horizontaal en verticaal. Het moeilijkste is het paard, dat een L-vorm maakt en misschien ook wel de rokade. De koning mag plots over de toren springen.

De meest vreemde en moeilijke regel om beginnende schakers aan te leren, is waarschijnlijk de en passant-regel. Als een pion vanuit de beginstelling twee veldjes vooruitgaat en naast de pion van zijn tegenstander gaat staan, mag die die pion schuin slaan, ook al staat er geen stuk op dat veld. Echt moeilijk is dat natuurlijk niet en een keer je het onder de knie hebt, is het een makkie.

Tanguy Ringoir speelde net …f5. Wit kan dus pakken op f6 (en passant), maar vreemd genoeg hadden beide spelers dit niet door.

Maar in een toernooi, dat door Stefan Docx “het toernooi van de vreemde kronkels” genoemd wordt, kan zelfs die basisregel enkele meesters ontglippen. In zijn partij tegen Tanguy Ringoir speelde Ringoir in deze stelling 21. … f5. “Ik had deze zet eigenlijk niet gezien en ik vroeg me af waarom die slecht zou kunnen zijn. Ik overwoog alle soorten varianten, maar om de een of andere reden bekeek ik exf6 e.p. zelfs niet. Ik zag gewoon niet dat die zet überhaupt mogelijk was”, vertelde Docx vol verbazing.

“En het vreemdste van al. In de analyse bleek dat Tanguy net hetzelfde voorhad. We waren gewoon allebei de reglementen ‘vergeten’. Na de analyse kwamen we er pas achter toen Dzé (Dgebuadze, red.) mij zei dat ik goed stond na exf6 e.p. Ongelooflijk vreemd dat we met twee er niet in slaagden zelfs al maar te zien dat de zet reglementair mogelijk was.”

Ringoir speelt het mooie Dxd4, een dameoffer dat een goed inzicht in de stelling vereist!

Inderdaad een vreemd voorval, maar het deerde de spektakelwaarde van de partij allerminst. In deze pittoreske stelling kiest Ringoir voor het knappe 30 … Dxd4! Zwart krijgt niet alleen een toren, stuk en pion voor de dame, maar heeft vooral erg actieve stukken. De loper komt mooi op f5 te staan, het paard huppelt naar d5 waar het meteen ook ondersteuning biedt voor Lb6! In combinatie met de zwakke, witte koning en de zwarte torens die snel actief in het spel zullen meespelen (bijvoorbeeld via de b-lijn) is dit een erg goed geziene verdediging. Het duurde niet lang of de stelling explodeerde via de f én de b-lijn. 0-1. Een bijzondere partij!

Toppers rusten, De Schampheleire enige die nog norm kan scoren

Dgebuadze had nog iets goed te maken en tikte Jan Rooze van het bord, maar de belangrijkste vraag bleef: hoe zat het intussen met de leiders en de normenjagers? Wel, het zat niet meer, want zowel Mher Hovhanisian, Pascal Vandevoort, Roel Hamblok en Glen De Schampheleire stonden al recht. De Armeen koos ietwat verrassend voor een snelle remise met wit tegen Aleksandr Alienkin, een man die hij vorig jaar nog alle kanten van het bord had laten zien. Roel Hamblok had de hoop op een norm blijkbaar opgegeven, want hij speelde eveneens een snelle remise, terwijl 2/2 noodzakelijk was. De Schampheleire kan wel nog spelen voor de norm als hij morgen met wit wint van Vandevoort.

Dat kan wel eens een razend interessante partij worden. Claesen hield vandaag immers vrij vlot het evenwicht tegen Pascal Vandevoort en ook hier werd snel tot remise besloten. Het gevolg is dat Hovhanisian met remise morgen sowieso gedeeld leider is en, meer zelfs, sowieso kampioen is! Het scheidingssysteem stelt immers dat de SB-scheidingspunten doorslaggevend zijn. We gaan u de hele technische uitleg van dit systeem besparen, maar het komt erop neer dat Hovhanisian door zijn zege in het onderlinge duel met Vandevoort niet meer kan ingehaald worden. Vandevoort heeft dus enkel nog een kans als de Armeen verliest!

Glen De Schampheleire heeft morgen een duidelijke opdracht: met wit winnen tegen Vandevoort. Dan scoort hij zijn eerste IM-norm.

Op zijn beurt moet Vandevoort dan wel met zwart winnen tegen de Schampheleire. En zoals de aandachtige lezer intussen begrepen heeft, moet die met wit winnen om zijn norm te halen. Morgen begint de ronde om 11u!

Op het moment van publicatie woedt de strijd in de open reeks nog volop! De uitslagen komen later vanavond online. We geven wel al mee dat het topduel op bord 1, tussen Vanderwaeren en Van Den Brande op remise geëindigd is.

De uitslagen:
Vandevoort-Claesen ½
Hovhanisian-Alienkin ½
Hamblok-De Schampheleire ½
Dgebuadze-Rooze 1-0
Docx-Ringoir 0-1

De stand na ronde 8:
1. Hovhanisian 6
2. Vandevoort 5,5
3-4. Dgebuadze, De Schampheleire 4,5
5-7. Hamblok, Claesen, Alienkin 4
8. Ringoir 3,5
9. Docx 3
10. Rooze 1

Om af te sluiten nog dit eigenaardige tafereel:

Helmut Debusschere speelde zijn partij op twéé stoelen …

  1. Emanuel Nieto
    Emanuel Nieto10-07-2010

    Competitievervalsing op 2 stoelen spelen 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.