“Tanguy is superieur geworden”
Na een remise in de laatste ronde heeft Tanguy Ringoir opnieuw een toernooi op zijn naam geschreven. Sarrau en Mirumian, een man met een opmerkelijk verleden, werden tweede…
Mooie zomer voor Ringoir en Sarrau
“Het wordt eentonig”, lachte Jelle Sarrau, net nadat Tanguy Ringoir zich verzekerde van opnieuw een toernooizege. Ringoir hield met zwart remise na een boeiend duel met Vigen Mirumian.
Wit had de betere structuur, maar zwart was erg actief en dat bleek genoeg voor remise. Natuurlijk ben ik blij met deze zege, zeker in mijn thuisstad. Voor mij was dit toernooi ideaal om enkele dingen te testen voor de olympiade, die over 10 dagen begint. Daar zal ik even agressief spelen als in de Belgische toernooien. We zien dan wel hoe ver we komen. – Tanguy Ringoir
De tweede plaats ging naar Vigen Mirumian, een Armeen met een verhaal. In 1997 was Mirumian nog gedeeld wereldkampioen bij de -20, toen in een reeks met onder andere Morozevich en Ponomariov. Hij werd in Armenië gezien als een van de grootste talenten sinds Petrosian, maar schaken was voor hem voornamelijk plezier en hij was meer geïnteresseerd in “feestjes en de liefde” dan in het edele spel. Nu schaakt Mirumian niet meer en is hij fulltime zakenman in Kazachstan.
Voor mij is dit enkel en alleen vakantie. Ik speel nog erg graag, maar train niet meer. Ik geef ook niets meer om het resultaat: je zal mij niet snel snelle remises zien spelen. Ik wil mij vooral amuseren. Het is de eerste keer dat ik in België kom en ik vind het geweldig. Prachtige locatie en mooi weer. – Vigen Mirumian
Het is opmerkelijk te zien dat hij urenlang kan analyseren na zijn partijen, met alle soorten tegenstanders, ongeacht hun niveau.
Samen tweede is – de tweede man in vorm deze zomer – Jelle Sarrau geworden. Sarrau won vlot tegen Jan Van Mechelen.
Eigenlijk heb ik een heel goed toernooi gespeeld. Het is straf dat ik met zulk resultaat zelfs niet in de buurt kom van de eindzege. Tanguy is duidelijk superieur. Hij speelt echt ongelooflijk goed. Het niveau dat hij nu haalt, is dat van een degelijke grootmeester. Als je ziet hoe gemakkelijk hij bepaalde partijen wint tegen nochtans stevige tegenstanders: chapeau. – Jelle Sarrau
We vermelden graag nog de stunt van Wim Barbier, die na Wantiez nu ook Van der Stricht aan zijn degen reeg. Zijn zoon Sigiswald speelde ook een goed toernooi met moedige en taaie partijen tegen Mirumian en Van der Stricht. De derde en misschien wel meest opvallende naam in de top 10 is die van de jonge Matthias Lootens. Hij scoort met 6,5/9 ronduit uitstekend.
Tevreden organisatie
Organisator Dirk Flamée was een tevreden man. Zijn 28ste open van Geraardsbergen was een van de betere edities. Zoals gewoonlijk was de gezelligheid en de mooie locatie in het Koetshuis een van de troeven van het toernooi, dat dit jaar ook nog eens sterker bezet was dan anders.
Het was prachtig weer, er zijn geen incidenten geweest en met Tanguy en oorspronkelijk ook Hendrik Ponnet streden twee thuisspelers mee voor de prijzen. Meer kon ik niet wensen. – Dirk Flamée
De top 10 na 9 rondes:
1 m Ringoir Tanguy (2457N) M 29-06-1994 KBSK Brugge BEL 8.0/9 2603
2 f Sarrau Jelle (2310N) M 19-05-1988 Heusden BEL 7.0/9 2440
3 g Mirumian Vigen (2521N) M CZE 7.0/9 2475
4 * Ponnet Hendrik (2255N) M 22-05-1989 Landegem BEL 6.5/9 2320
5 * Barbier Wim (2151N) M 22-11-1960 Temse BEL 6.5/9 2329
6 m Hovhanisian Mher (2485N) M 25-09-1978 Chess Club Anderlecht ARM 6.5/9 2355
7 f Wantiez Fabrice (2379N) M 14-12-1971 Fontaine-L’Evêque BEL 6.5/9 2280
8 * Schalkx Johnny (2243N) M 26-08-1970 KGSRL Gent BEL 6.5/9 2183
9 * Lootens Matthias (1853N) M 23-05-1995 Landegem BEL 6.5/9 2129
10 * Penson Thierry (2214N) M 08-06-1955 Deurne BEL 6.5/9 2054
Een betere passende titel kon niet!
Indrukwekkend, wat Tanguy allemaal doet de laatste tijd. En Jelle mag dan wel zeggen dat Tanguy superieur is, hijzelf bevestigt zijn vorm toch ook keer op keer deze zomer. Proficiat, allebei!
Stevige zomer voor Tanguy! Ook Jelle kan met zijn huidige zomer prestaties niet echt klagen. Proficiat beiden! Ook Hendrik Ponnet blijft keer op keer in de top meedraaien. Leuk om de ‘jonge’ generatie zijn werk te zien doen!
@David : Generatie is vrouwelijk, dus haar werk.
Verder verheugt het mij dat België stilaan uit het dal van de onderontwikkeling aan het kruipen is.
@Marcel: De Belgische top wordt inderdaad sterker dankzij nieuwe jonge talenten. De andere landen staan ook niet stil. In Nederland produceren ze tegenwoordig jaarlijks een grootmeester. Ik heb daarom niet het gevoel dat we aan het inlopen zijn, eerder een status quo.
@brabo. Integendeel. bv op het WK jeugd in 2010 in Griekenland hadden wij in de categorie -12 3 spelers met de helft of meer, bij de Nederlanders 1 speler met exact de helft, de rest had minder
@Ruben:
Onze Belgische -12 jarigen kunnen perfect mee met de buitenlandse – 12 jarige. Er is geen enkele reden dat er in België minder talent aanwezig zou zijn dan in het buitenland.
Echter als we kijken naar de Belgische 17-18 jarigen dan is er wel een groot verschil met bv. Nederland. Dit is reeds decennia zo.
De sterkte van de Belgische top wordt bepaald niet door de hoeveelheid aan talent aanwezig op erg jonge leeftijd maar vooral hoe dit talent wordt ontwikkeld tijdens de tienerjaren.
wat ik er van versta is dat Tanguy ook een zeer on-Belgische aanpak heeft gevolgd: veel spelen in het buitenland en weinig tot geen deelnames aan jeugdtoernooien.
Voor de rest heb ik het al vaker gezegd dat het jammer is dat de Belgische jeugdwerking afhankelijk is van een aantal welwillende vrijwilligers en organisaties. Die mensen doen schitterend werk maar feitelijk zou dat in hoofdzaak een taak moeten zijn voor de schaakbond (dewelke dan ook)
Het doel van Tanguy was 3 im normen te halen.Ik heb hem daarin altijd gesteund.
Helaas was het destijds moeilijk om deze in België te halen,omdat er te weinig tornooien gespeeld worden,waar dit kan.waarschijnlijk is dit nog altijd zo.
Nu zijn doel bereikt is,hoop ik dat hij zijn studies verder zal zetten en zich niet zal laten verleiden om professional te worden.
Tigran Gharamian haalde pas op 22 jarige leeftijd 2448 elo, Tanguys huidige rating (18 jaar slechts). Vandaag is Tigran een stevige top 100 speler met 2663 elo en een schaakprofessional die goed zijn brood verdient.
Ik bedoel als Tanguy kiest voor het schaken dan vind ik dat je die keuze moet respecteren. Kiest hij voor iets anders zoals studies dan voor mij ook goed. Belangrijkste is dat hij zelf tevreden is met zijn keuze en zich niet laat beïnvloeden door wat anderen hopen.
http://schaaksite.nl/page.php?al=de-belg
(Bijna) elke keer ik aanlog op Playchess vind ik Linkmus terug. Oefening baart kunst en zoals aangegeven in mijn blogartikel http://schaken-brabo.blogspot.be/2012/11/de-onzin-van-blitz.html zie ik ook enkele voordelen in blitz voor de klassieke wedstrijden.