IMG 8203

Duo wint in Brasschaat

Alexandre Dgebuadze had de betere scheidingspunten. De topborden speelden remise…

Xue Zhao maakt finale spannend

Voor het ingaan van de laatste ronde waren er twee leiders: Alexandre Dgebuadze en Xue Zhao. Dgebuadze was mee aan kop gekomen door een goede zege tegen Attila Gergacz, die eerder Hovhanisian had geklopt.

De punten zijn natuurlijk goed, maar ook over mijn spel ben ik al bij al tevreden. Ik heb geen grote fouten gemaakt en goed gespeeld tegen Attila. Mijn twee snelle remises tegen Xue en Mher waren natuurlijk strategisch. – Alexandre Dgebuadze

U leest het goed: Dgebuadze besloot de laatste ronde geen risico’s meer te nemen en remiseerde snel. De meeste toeschouwers verwachtten hetzelfde resultaat op bord 1, in de topper tussen Kasparov en Zhao Xue. Daar besloot de Chinese echter verrassend genoeg op zet 8 remise te weigeren en volop te gaan voor een ongedeelde eerste plaats. Die beslissing was moedig, maar hield zeker bepaalde risico’s in: ze riskeerde heel wat met f5. Dgebuadze begreep er helemaal niets van in de analyseruimte en vond het verrassend dat Xue een eerste plaats riskeerde met zwart in dergelijke situatie. Xue zelf verklaarde haar keuze achteraf vol zelfvertrouwen.

Ik was inderdaad zeker van de 850 euro bij remise, maar als ik won, had ik nog meer geld. Wat als ik verloor? Dat kwam niet in me op, ik zou niet verliezen, dat voelde ik. Soms moet je ook niet te veel nadenken. Gewoon schaken, klaar. – Xue Zhao

De partij gaf het publiek stof tot nadenken. Xue won een pion en dacht goede winstkansen te hebben, maar Kasparov had veel ruimte. Uiteindelijk werd het toch remise. In de latere uurtjes kwam Dgebuadze als winnaar uit de bus: door de resultaten in de andere partijen had hij een beter scheidingssaldo.

De top 10:

De eindstand