Tanguy3

Ringoir zet grote stap richting GM-titel

Tanguy Ringoir heeft in een gesloten toernooi in het Baskenland een prachtprestatie geleverd: de toernooizege, een GM-norm én de virtuele 2500. Net voor de laatste ronde leek hij de norm nochtans uit het hoofd gezet te hebben…

“Ik ga niet meer proberen, het toernooi was niet goed”

Tanguy Ringoir heeft een grote stap gezet naar het grootmeesterschap. In San Sebastian won hij een gesloten GM-toernooi én pikte hij de felbegeerde norm mee. Tegen een gemiddelde van 2462 moest hij 6,5/9 verzamelen, iets wat pas in de laatste ronde lukte.

Het toernooi begon vrij goed en Ringoir concentreerde zich vooral op zijn 5 witpartijen. Met zwart speelde hij telkens erg snelle remises, om dan met wit uit te halen. Een strategie die goed werkte, want hij ging de laatste ronde in met een 3,5/4 met de witte kleur. Toch zag het er toen niet helemaal rooskleurig uit. Ringoir moést in die laatste ronde winnen tegen IM Franco Alejandro Alonso. Bovendien was Ringoir erg ontevreden over zijn niveau, ondanks de degelijke score. Net voor die laatste ronde stuurde hij onze redactie dit berichtje:

Heb rampzalig gespeeld dit toernooi, ga morgen ni voor de winst spelen... Kzou het toch ni verdiend hebben... Volgende keer beter. – Tanguy Ringoir

Tanguy Ringoir, hier aan het werk tijdens het BK in Antwerpen

Onze verbazing was dan ook groot toen Ringoir de dag erop zijn partij gewonnen bleek te hebben. Helemaal onlogisch was dat echter niet, want zijn tegenstander kon met winst ook nog een norm halen. Daarom veranderde de Belgische kampioen van gedacht:

Moest mijn tegenstander gisteren dus gewonnen hebben zou ik remise aangeboden hebben... Nu dat hij toch een vol punt moest halen ging het sowieso een lange partij worden en heb ik dus toch maar voor de winst gespeeld... – Tanguy Ringoir

Mét succes. Ringoir wikkelde af naar een goed eindspel en kreeg de klus geklaard. Toernooiwinst, norm en misschien nog belangrijker: de 2500-grens is virtueel overschreden. Als de Geraardsbergenaar nog 1 norm haalt, is hij grootmeester. Ringoir vatte zijn hele toernooi als volgt samen:

Na de opening kreeg ik altijd een groot voordeel in mijn witpartijen, zoals gewoonlijk liet ik de winst in de eerste ronde liggen, al ben ik al tevreden dat ik niet verloren heb voor een keer! Met zwart nam ik drie maal een snelle remise (minder dan 10 minuten spelen). De eerste maal was een theoretische remise en de twee andere keren waren tegen twee GM's. Ik was tevreden met remise, en wou een snelle remise nemen. Om dat te doen speelde ik geen Slavisch, maar wel Hollands! Wat raar klinkt maar mijn redenering was dat als ik Slavisch zou spelen dan kunnen ze doorspelen voor de winst zonder veel risico te nemen, en dan speel ik een lange partij, wat dus vermoeiend is in zo'n sterk toernooi. Dus speelde ik het Hollands en bood rond zet 10 remise aan. Dan kunnen ze niet doorspelen zonder risico en ze namen beiden de remise aan. Met wit ging buiten de eerste ronde nog alles op schema: 3.5/4. In de achtste ronde kreeg ik opnieuw een mooi voordeel en had nog 1.5/2 nodig voor mijn norm. Spijtig genoeg verprutste ik het compleet in tijdnood. Het speeltempo hier was trouwens wel snel: 1h30 + 30 seconden per zet, zonder tijd bij te krijgen op de 40ste. In de laatste ronde speelde ik zwart tegen de co-leider van het toernooi met 5.5/8. Als mijn tegenstander won dat had hij een norm, en als ik won dan had ik een norm... Ik kon afwikkelen naar een beter eindspel en deze keer had ik wel voldoende tijd om de job af te maken. Daarmee was de norm dus binnen en stijg ik ook boven de 2500 elo – Tanguy Ringoir

De eindstand:

1 6.5 IM Ringoir Tanguy 2490 2621 BEL 3.50
2 5.5 IM Argandona Riveiro Inigo 2375 2548 ESP 2.50
3 5.5 IM Franco Alonso Alejandro 2487 2536 ESP 2.00
4 5 IM Gonzalez De La Torre Santiago 2447 2503 ESP 2.00
5 4.5 GM Strikovic Aleksa 2537 2450 SRB 2.50
6 4.5 GM Paunovic Dragan 2494 2455 SRB 2.50
7 4 IM Andres Gonzalez Alberto 2531 2408 ESP 3.00
8 3.5 GM Hoffman Alejandro 2452 2380 ARG 2.00
9 3 IM Etchegaray Patrice 2396 2341 FRA 2.00
10 3 FM Aabling-Thomsen Jakob 2380 2343 DEN 0.50