Over rare klokken en strenge regels

Belgische ploegDe olympiade in Dresden is nu enkele dagen achter de rug en de Belgische ploeg is teruggekeerd met een logische plaats in de middenmoot. Tijd dus om eens grondig terug te blikken vanuit de ogen van ploegkapitein Valery Maes, die enkele merkwaardige dingen spotte, nu online…

Over rare klokken en strenge regels dus…

Geen uitgebreid verslag op schaakfabriek deze keer, maar wel een verslag van een van de protagonisten zelf, op de olympiadesite, waar je ook alle partijen van de Belgische ploeg nog eens kan naspelen. Zeker de moeite waard, want u leert de Belgische ploeg van binnenuit kennen en krijgt ook heel wat leuke informatie over vreemde klokken (waar nogal wat problemen mee waren) en enkele erg strenge regels (met de forfaitregel als hoogtepunt). Zo schrijft Maes: “De regel dat iedere speler klokslag om drie uur aan zijn bord moest zitten werd ongelooflijk keihard toegepast. In de laatste ronde had een speler van Gabon het nog geriskeerd om even voor drie nog naar het toilet te gaan ( nadat dat hij iedereen een hand had gegeven voor alle zekerheid ) maar kwam “te laat” en kreeg meteen een nul. Uit protest weigerde de hele ploeg om te spelen…”. Veel meer vindt u in het hele artikel.

Voor we u daarnaar doorverwijzen, nog even enkele droge cijfers. België eindigde 70ste van de 154 ploegen met 11 punten. Onze landgenoten wonnen vijf matchen en speelde één keer gelijk. De topscorer bij de Belgen was Danial Saibulatov met 6.5/9, op de voet gevolgd door Cekro met 6/9. De Belgen speelden puur qua TPR een beetje onder hun niveau, maar eigenlijk is het juister te stellen dat ze een wisselvallig toernooi hebben gespeeld. In het begin waren de uitslagen en de partijen goed met een dipje in het midden van het toernooi.

Over al dit is er maar één link: de deze. Veel leesplezier.

  1. Loperke
    Loperke29-11-2008

    Mooi geschreven Valery, met veel plezier gelezen !

    Rudi.

  2. Luc Oosterlinck
    Luc Oosterlinck29-11-2008

    Een mooi artikel, Valery.
    Klokkenhistorie is niet alleen in Vlaanderen aanwezig.

  3. Der Alte
    Der Alte29-11-2008

    Inderdaad een boeiend verslag! Bedankt, Valery!

  4. Chessmaster
    Chessmaster29-11-2008

    Gewoonweg schitterend!

    Ik heb dit met veel plezier gelezen en kijk uit naar de volgende verslagen!

  5. GastonDeBom
    GastonDeBom29-11-2008

    maak maar niet van een scheet een donderslag, jongelui!

  6. Marcel Van Herck
    Marcel Van Herck30-11-2008

    Foei Gaston!
    Valery verdient wel alle lof voor zijn verslaggeving

  7. Gert VB
    Gert VB30-11-2008

    Inderdaad een degelijk verslag dat de thuisblijvers toch even de sfeer ter plaatse doet voelen.

  8. Valery Maes
    Valery Maes30-11-2008

    Hallo Beste GastonDeBom,

    Het is zeker geen donderslag maar nog veel minder wat je eerst noemt…. enfin het is jouw woordkeuze.
    Wat Gert VB formuleert klinkt zeer objectief en is ook de juiste formulering. Het meer nadrukkelijk schouderklopje van de anderen zou ik omzetten naar : het is schitterend
    dat ik het kon opbrengen om het thuisfront te informeren tijdens de Olympiade zelf via een speciale pagina ( soms in de vroege uurtjes , soms in de late.. geloof me het was niet altijd gemakkelijk ) Voor ik zaterdag vertrok voor competitie in Duitsland heb ik nog een paar uur uitgetrokken voor een weloverwogen eindverslag, dat is wat anders dan het louter intikken van wat zinnen zoals jij lijkt te veronderstellen. En zeer schitterend vind ik de hulp die ik kreeg van de clubs om vanuit Dresden de partijen van de interclub weer tijdig te kunnen publiceren.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.