Duitsers vernederen Belgen in eerste ronde EK

Scala TravelDe eerste partijen van het EK in Kreta werden vandaag gespeeld. Onze Belgen moesten het opnemen tegen het sterkere Duitsland. De confrontatie werd helaas desastreus: de 4-0-nederlaag was niet onlogisch, maar ergens een halfje rapen was toch de hoop bij onze landgenoten. En in Oekraïne heeft Ivanchuk Leko van zich afgeschud in de rapidtweekamp. Voorts stellen wij u ook nog een nieuwe sponsor voor…

Azeri’s nemen indrukwekkende start

De topploegen stelden niet teleur in de eerste ronde: Rusland won 3.5-0.5 van Zweden, Armenië klopte Roemenië met 3-1 en ook Bulgarije en Spanje wonnen hun eerste ronde. AzerbeidjanDe prestatie van de dag kwam echter van het erg jonge team uit Azerbeidjan. Mamedyarov, Radjabov, Guseinov en Mamedov waren veel sterker dan de Turkse ploeg, met oud-Belg Gurevich op het eerste bord. 4-0 werd het en die uitslag is toch enigszins verrassend. In zulke wedstrijden verwacht men immers een snelle remise tussen Gurevich en Mamedyarov en rekent men dikwijls op die borden waar het eloverschil relevanter is. Maar de Azeri’s trekken zich daar niet veel van aan. Gurevich en Atalik, toch 2 +2600’en, werden koud afgemaakt door de speerpunten van de Azerbeidjaanse ploeg: Mamedyarov en Radjabov. Met 4-0 staan zij dan ook aan de leiding.

4-0, het gebeurde slechts 5 keer in die eerste ronde en vooral onderaan de tabel. Helaas is een van die ploegen Duitsland en laat de Duitsers net onze tegenstander zijn. België trad aan met Winants, Dutreeuw, Laurent en Gulbas. De Duitsers hadden 4 GM’s, maar toch hoopten we stiekem op een halfje. Winants was bijvoorbeeld in prima doen in Hoogeveen en dus leek dat niet echt onrealistisch. Helaas bleek Jan Gustafsson (nochtans iemand die vaak remises speelt) te sterk. 4-0 dus, België wordt meteen op de feiten gedrukt. Morgen beter, zullen we maar zeggen.

Leko sleept een Tiebreak in de wacht…

…maar verliest die. De tweekamp tussen Ivanchuk en Leko werd in den beginne gedomineerd door Chucky, maar Leko herpakte zich en kwam zelfs op gelijke hoogte. Na 12 partijen stond het 6-6 en daarmee was er geen winnaar bekend. Dan maar tiebreaks spelen en daarin toonde Ivanchuk zich met zwart de betere. 1.5-0.5 en opnieuw een overwinning voor Chucky. Wij zijn benieuwd of hij ook in Kreta zijn duivels kan ontbinden.

Scala Travel sponsort Schaakfabriek

Scala TravelOm te eindigen hebben wij ook nog goed nieuws, want een nieuwe schaaksponsor heeft zich gemeld. Scala Travel sponsorde al het schaaktornooi in Brasschaat en zal vanaf vandaag ook op de Schaakfabriekpagina’s te zien zijn.

Scala Travel is een online reisbureau, ideaal dus voor schakers die tornooien in het buitenland gaan spelen. Bekijk zeker de website eens, want er staan allerlei mooie promoties op. Wij danken hen alvast voor de steun.

  1. Ruud
    Ruud29-10-2007

    Voor de bezoekers die weinig tijd hebben om alle partijen uit de eerste ronde na te spelen:
    vooral Sargissian-Lupulescu was de moeite. Onze Armeense vriend liet niet veel heel van de grunfeld van zijn tegenstander en toonde wat in de leerboeken “het positionele kwaliteitsoffer” heet (dat herhaalde hij maar 2 keer, zodat hij in het middenspel rustig met 2 pionnetjes tegen een toren zwart aan’t wegdrukken was)

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.