Hovhanisian doet gouden zaak

MherMher Hovhanisian heeft in de zevende ronde van het BK een uitstekende zaak gedaan met het oog op de titel en op de grootmeesternorm. Hij won met wit van Geert Van der Stricht en loopt zo opnieuw uit tot een punt op Dgebuadze.

De andere normenjager, Stefan Beukema, ziet zijn droom waarschijnlijk uiteenspatten. Een nederlaag tegen Rudolf Meessen zorgt ervoor dat de norm halen nu wel erg moeilijk zal zijn. Ook hij heeft nog 1,5/2 nodig…

Hovhanisian op weg naar titel?

Mher Hovhanisian blijft in uitstekende doen in dit Belgisch Kampioenschap. Vandaag was hij met wit te sterk voor Geert Van der Stricht in een must-winsituatie. Zonder een zege in deze partij kon de Armeen zijn normdromen definitief opbergen. Een gelijkopgaande opening resulteerde in een degelijke stelling voor Van der Stricht, die uiteindelijk de bal mis sloeg door het nochtans erg logische plan h5-h4 te spelen. Tactisch faalde dit echter en Hovhanisian maakte daar genadeloos gebruik van. 1-0. Een bijzonder belangrijke overwinning!

Het BK is tot nog toe een heerlijk strijdperk, maar Popovic en Dgebuadze verkozen vandaag snel om het anker te laten vallen. Een remise in amper 11 zetjes. Voor Hovhanisian is dit een uitstekende uitslag, want hij loopt opnieuw uit tot een punt.

Bart Michiels speelt erg degelijk, maar de tweede zege blijft voorlopig uit.

In de middenmoot blijft Bart Michiels bijzonder degelijk spelen, maar een tweede partij winnen zit er voorlopig nog niet in. Zijn remise met zwart tegen Malakhatko was echter opnieuw een degelijke prestatie. Hetzelfde kan gezegd worden van Stéphane Hautot, die met wit een rustige partij opbouwde én won tegen de ster van gisteren, Thibaut Vandenbussche.

Een andere ster, Stefan Beukema, ging vandaag wel iets te brutaal te keer om de winst tegen Meessen binnen te halen. De Nederlander offerde te veel stukken, zonder duidelijke return en stond in de eindstelling zelfs ronduit een dame, toren en toren in het krijt. Hij speelde nog enkele zetten, maar toen was het pleit beslecht. Meessen haalt zijn eerste zege, voor Beukema wordt de norm halen nu vrij moeilijk.

In de open reeks heeft Anna Zozulia het gezelschap gekregen van Ashote Draftian en Daniel Sadkowski. De laatste twee rondes beloven bloedstollend spannend te worden!

Om te eindigen geven we nog even mee dat dit verslag geschreven is vanuit Portugal, dus alle extra informatie mag altijd worden doorgestuurd naar schaakfabriek@gmail.com. Alvast bedankt daarvoor!

  1. Glen
    Glen09-07-2011

    Is het niet een klein beetje belachelijk of onrespectvol om nog zo lang verder te spelen met zo’n materiële achterstand? Ik meen me te herinneren dat Grootmeester Dgebuadze ook not amused was met Stefans suïcidale zwanenzang.

    Verder heb ik geen commentaar meer te geven hoor. Go Stefan!

  2. Theo
    Theo09-07-2011

    Zolang een speler stukken heeft om mee te spelen, mag ie verder spelen. Niks mis mee.

  3. volgjeneus
    volgjeneus09-07-2011

    Soms duurt het ook enkele zetten voor je in je hoofd kan toegeven dat het inderdaad een verloren partij is. Zeker als je achterstand eigenlijk door offers komt. Niets respectloos of belachelijks aan.

  4. brabo
    brabo09-07-2011

    Met opgeven is nog nooit een partij gewonnen. Ik heb zelf vele compleet verloren partijen nog remise gemaakt of zelfs gewonnen.
    Daarbij is het best mogelijk dat Meessen opnieuw in serieuze tijdnood zat zodat Stefan gewoon rekende op hem te vlaggen of op een serieuze blunder. Tenslotte mag je ook niet vergeten dat Stefan misschien wat gefrustreerd was om nu te verliezen tegen de tailender terwijl hij de 3 vorige partijen gewonnen had van 2 GMs en 1 IM. Ik kan erin komen dat je in zulke situatie gewoon uit frustratie wat zetjes blijft produceren om het allemaal wat van je af te zetten. Ik herinner mij dat in 1996 de commentatoren ook niet mals waren voor Kamsky toen hij bleef doorspelen in de wk fidefinale tegen Karpov in een nochtans erg duidelijke remisestelling.

    Ik maak zelf geen probleem van een tegenstander die in een compleet verloren positie doorspeelt. Er zijn nog talloze andere doelen die je jezelf kunt stellen om je te amuseren. Bijvoorbeeld de snelste weg naar mat trachten te vinden, een mooi matbeeld trachten te creëren, een cavalarie aan paarden via minorpromoties trachten te creëren,…

  5. Goe bezig manne
    Goe bezig manne09-07-2011

    Groot gelijk, Theo. Stefan heeft het recht verworven om mee te spelen bij de experten en laat zien dat dat niet onverdiend is. In het begin kon je nog lezen dat hij eindelijk niet meer op nul punten stond. Luttele ronden later is er al sprake van behalen van een meesternorm.
    Ik heb al meer gemerkt dat jeugdspelers tot het gaatje willen doorspelen: wordt waarschijnlijk aangeleerd?
    Stefan heeft een eigen trainer en die zou verteld hebben dat hij nu veel tegen +2300 spelers moet oefenen. En dat was hij blijkbaar aan het doen: zelfs in verloren stelling kan hij toch nog trainen tegen een sterke speler en, zoals eerder opgemerkt, hij heeft die kans dubbel en dik verdiend.
    Ook nog even heel oneerbiedig: waarom had Dgebuadze zoveel tijd nodig om het af te maken terwijl hij toch al ruim materiaal voorstond? Te lui om een snelle winstvoortzetting te zoeken en maar het eindspel af te wachten? (duik nu gepast weg achter een heuvel om banbliksems te mijden ;-))

  6. brabo
    brabo09-07-2011

    @Goe bezig manne:
    Wat jij interpreteert als lui, zie ik als professioneel. Er zijn geen extra punten te verdienen met snelheid dus is het verstandig om rustig je tijd te nemen en zo zelfs geen 1% overlevingskans te geven aan je tegenstander.

  7. Wouter G
    Wouter G09-07-2011

    Er is niets mis met verderspelen in een technisch verloren of potremise stelling. Het gaat erom om nog dames en torens en lopers te slachtofferen als het pleit al lang beslecht is.
    Je kan toch moeilijk ontkennen dat dergelijke gevallen een fundamenteel gebrek aan respect ten toon spreiden.

    Impliciet lanceer je openlijk, voor je tegenstander en jezelf, de veronderstelling – of valse hoop- dat een GM van 2500+ elo en meer dan 30 jaar ervaring niet mat kan zetten met toren en 2 pionnen tegen koning.

    Vele jeugdspelers spelen inderdaad graag door tot mat, maar worden met de jaren professioneler en houden de eer aan zichzelf door op te geven. Dat is een kwestie van fatsoen.

  8. Theo
    Theo09-07-2011

    “Impliciet lanceer je openlijk, voor je tegenstander en jezelf, de veronderstelling – of valse hoop- dat een GM van 2500+ elo en meer dan 30 jaar ervaring niet mat kan zetten met toren en 2 pionnen tegen koning.”

    De tegenstander kan nog steeds:
    a) een hartaanval krijgen
    b) zijn GSM kan nog afgaan
    …enz

  9. ManVanMelle
    ManVanMelle10-07-2011

    @ Theo

    van een ronduit onsportief commentaar gesproken.
    Het is zo flauw dat je dergelijke zaken nog maar zou opperen om een punt te kunnen binnenhalen.

  10. TheMirrorMan
    TheMirrorMan10-07-2011

    Ik geef in deze Glen en Wouter G gelijk hoor. Er is een verschil met één pion, twee pionnen of zelfs een stuk achterstaan. Hier gaat het over doorspelen in een hopeloos verloren stelling.
    Ik kan verstaan dat je na offers een beetje van de kaart bent en het effe moet laten bezinken maar in sommige partijen was dat helemaal niet het geval.
    En het aspect van “jeugdspelers spelen soms door tot het einde” … ja, alleen niet een jeugdspeler met meer dan 5 jaar officiële ervaring.
    Voor de rest, eveneens als Glen : chapeau voor Stefan om tegen dit geweld op te tornen.

  11. Theo
    Theo10-07-2011

    @ManVanMelle

    Als je daar de humor nog niet van inziet, weet ik het echt niet meer, hoor…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.