De gokchinees

Linares afficheVandaag begint het super-GM-tornooi in Morelia met 8 uitstekende spelers. Omdat Morelia in Mexico ligt, zijn de partijen in België pas te zien om 22.30u (vervelende tijdzone), maar Schaakfabriek blikt al vooruit. Op wie moet u de zuurverdiende centen inzetten? Lees hier de column…

Zet u vooral maar niet in op Radjabov. De arme Radjabov werd namelijk in Mexico beroofd van persoonlijke en schaaktechnische spullen. Nu zal u afvragen: wat doet Teimur in Mexico? Wel: tegenwoordig wordt Linares gewonnen door de speler die het beste tegen de jet-lag kan, want het eerste deel van het tornooi wordt gespeeld in het Mexicaanse Morelia. Dat Radjabov niet meedoet, heeft voor de overige spelers grote consequenties. Aronian, de winnaar van vorig jaar, ziet hierdoor zijn kansen grotendeels verkleinen. Waarom? Omdat Aronian altijd wint van Radjabov, de klassieke vete tussen Armeniërs en Azeri is daar trouwens niet vreemd aan. Geen nood, denkt u, Aronian wint wellicht toch ook van de vervanger. Wel, dat kan wel eens anders uitdraaien; De vervanger luistert namelijk naar de naam Ivanchuk. Ivanchuk wint – ongeacht zijn vorm – altijd van Aronian, dus beste lezer: houdt u eurootjes opnieuw maar bij u. Er zijn trouwens nog andere redenen waarom Levon wellicht zijn glansperiode van vorig jaar niet kan herhalen: hij moet het immers stellen zonder zijn klassieke secondant Gabri Sargissian, die op dit moment op Aeroflot speelt. (noot: vorig jaar was de secondant van Aronian in Linares ene Potkin, die er dit jaar ook bij is, geen nood dus voor de fans van Levon)

Wie dan wel? Carlsen is voor diegene die graag een grote return op hun geld wensen. Enig risico zit wel in de gok. Waarom? Wel, het Noorse toptalent zit net niet op de 2700-grens, maar is goed bezig daar te geraken. Het enige probleem is dat de kleine Magnus al zijn punten haalt tegen jongens tussen de 2500 en de 2600 puntjes. Tegen de absolute wereldtop wil het tot nu toe niet lukken. Dat werd bevestigd in Wijk, waar de arme Magnus geen enkele partij wist te winnen.

Veselin TopalovDe overige spelers zijn allemaal een gokje waard. Uiteraard is Topalov de absolute topfavoriet, en in deze toernooiformule zonder twijfel de allersterkste. Dat betekent niet dat Topalov de schaakscène zo domineert als Kasparov dat deed: Wijk ging slechts gedeeld naar Topalov, Linares vorig jaar naar Aronian, in Dortmund kwam hij ook te kort. Dus op de een of andere manier wint Topalov net iets te weinig.

Anand dan maar? Niet doen! De nummer 2 van de wereld is eigenlijk op retour. Waar blijven de grootse aanvalspartijen van weleer. Nee: iedereen herinnert zich wél het ongelofelijke pak slaag dat Anand kreeg van Topalov. Bovendien was zijn winstpartij tegen Motylev in Wijk meer geluk dan klasse.

Leko is een kanshebber. De Hongaarse topgrootmeester straalt in alles saaiheid uit. Leko is simpelweg ontzettend droog. En in een toptoernooi als dit kan dat helpen. Leko heeft slechts één probleem: veel winstpartijen zijn er van hem niet te verwachten, dus wellicht zal hij enkel kunnen winnen als er veel geschoven wordt. Bovendien speelt Leko – net als Anand eigenlijk – steeds hetzelfde, wat hem misschien enigszins kwetsbaar maakt.

Alexander MorozevichPersoonlijk gok ik op Morozovich, voor de tweede plaats. De frêle Moskoviet heeft eigenlijk belachelijk weinig toptornooien gewonnen (behalve de obligate blindtoernooien in Monaco) en mag zich als enige de ware opvolger van Michael Tal noemen. Tal werd wereldkampioen, terwijl niemand zijn partijen begreep. Tal wellicht ook niet, maar dat maakt niets uit: Fritz bestond toen niet. Had Moro 20 jaar geleden geleefd, dan had hij alles gewonnen. Zijn stijl is lichtelijk chaotisch te noemen (in vergelijking met hem is zelfs Aronian uiterst klassiek), en volstrekt onbegrijpbaar. Bovendien is Moro fris: hij heeft tot nu toe weinig gespeeld, en dat geldt trouwens ook voor Leko.

Tot slot Ivanchuk misschien? De Oekraïner heeft van alle deelnemers het meeste ervaring: hij won Linares al, toen Carlsen effectief in de pampers verbleef. Het probleem kan erin bestaan dat hij zich niet heeft kunnen voorbereiden. Dat is wellicht overdreven. Zijn tegenstanders hebben zich immers totaal niet op Ivanchuk kunnen voorbereiden. Bovendien is Ivanchuk wellicht de moeilijkst voor te bereiden speler: hij speelt werkelijk alles, en is in alles een erkend specialist. Dat hij niet zoveel voorbereiding nodig heeft, bewees de Oekraïner in Linares 1991. In de eerste ronde moest Vassily tegen Kasparov spelen, met wit. Zijn vliegtuig uit Lvov had grote vertraging, en hij raakte maar amper op tijd in de speelzaal. Ivanchuk speelde in de siciliaan de Lb5-variant en gaf Kasparov een pandoering. Hij won trouwens het tornooi toen. Wat eveneens in het voordeel van Ivanchuk speelt, is zijn ongelofelijke luiheid achter het bord. Waarom speelt het hier zo in zijn voordeel? Omdat Linares veel moeilijker is dan Wijk, aangezien er geen relatieve rustdagen zijn. Geen cellar dwellars om snel van te winnen of remise te geven, geen Motylevs, geen van Wely’s, hoogstens een Noorse intelligente peuter, maar dat is geen geschenkje. Ivanchuk speelt zonder twijfel veel korte remises, en heeft zo veel relatieve rustdagen om zich zo voor te bereiden op belangrijke duels. Hij vergooit zijn tijd ook niet aan persconferenties en dies meer. Louter professioneel gedrag telt. Bovendien heeft Ivanchuk het schaakspel goed begrepen: de man is gelukkig gescheiden, en is dus de absolute topfavoriet!

En Svidler? Wel, “he just has bad days”…

  1. Jelle
    Jelle17-02-2007

    Aronian gaat heel het tornooi overheersen, op het einde haalt Morozevich hem in en komt hij een half puntje voor. Maar in de slotronde weigert Morozevich een veilige remise tegen Carlsen en offert al zijn stukken. Hij verliest deze partij. Aronian wint het tornooi en Carlsen wint zijn eerste partij.

  2. Philip
    Philip18-02-2007

    Wisten jullie dat er ook een schaakfabriek.nl bestaat?
    Eigendom van een zekere Willem-Jan Lubbers. Ik kwam er toevallig bij uit toen ik eens wou uittesten of schaakfabriek al fatsoenlijk in google weergegeven is

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.