Dringen aan de top in Moskou

Dmitry JakovenkoDe meeste aandacht gaat heden ten dage uit naar het super-GM-tornooi in Morelia/Linares. Maar ook in Moskou is er een tornooi bezig dat alle aandacht verdient, namelijk het Aeroflot Open. Aeroflot is zonder twijfel het sterkste open tornooi ter wereld. Er zijn nu 7 ronden gespeeld en de cruciale partijen beginnen er stilaan aan te komen. Er zijn nog 3 spelers met 5.5/7: Jakovenko, Tomashevski en Alekseev. Die laatste speelde trouwens een prachtige partij.

Twee daarvan spelen vandaag tegen elkaar: Jakovenko (2691) – Alekseev (2661), de derde Tomashevsky (2624) speelt tegen de winnaar van vorig jaar, de Georgiër Jobava (2650), die op een halfje volgt. Op bord drie en vier vinden we nog 4 andere spelers met 5 punten: voormalig jeugdwereldkampioen Sutovsky, de verrassende leider tot en met de zesde ronde, Novikov en twee nobele onbekende Chinezen, met elk wel een rating die de 2600 behoorlijk overstijgt. Daarna volgt een legertje 2600’ers op een punt, met Khalifman, Sargissian, Timofeev en Almasi als bekendste namen.

Dat laatste is erg typisch aan Aeroflot: zowat de volledige sub-top doet mee, en daarvan komt niet iedereen even vaak in de media; schaken daarentegen kunnen ze allemaal, of kent u veel toernooien waar Akopian (2700) 23e staat, Volkov (2629) 39e, Vallejo (2679) 44e en de arme Sasikiran (2700) en Bologan (2658) op respectievelijk de 69e en de 70e plaats te vinden zijn.

Alekseev - NovikovIn Moskou wordt op hoog niveau gespeeld. Een mooie illustratie daarvan was gisteren de partij Alekseev-Novikov. De stelling na 28 zetten is een diagrammetje waard. Wit heeft alles op alles gezet voor een verwoestende aanval. Zwart hoopte met zijn laatste zet de storm wat te doen stillen, het antwoord van wit mag er zijn: 29. Dxh4!, waarna het geforceerd uit is: …Lxh4, 30 Ld4+ Lf6, 31. Lxf6+ exf, 32. Th1+ Kg7, 33. Th7+ Kf8, 34. g7+ en zwart gaf er de brui aan. Prachtige combinatie.

Jakovenko - Akopian Er waren ook minder glorieuze momenten te bespeuren, nog wel aan de topborden. Akopian begon in een reguliere spanjaard tegen Jakovenko op de 17e zet met een dubieus torenmanoeuvre (diagram). Na La4 wordt de pion op a5 gulzig gesnoept, maar gulzigheid is niet zomaar een hoofdzonde. Na het verrassende Ta3! Blijkt de zwarte toren weinig velden te hebben, waarna hij enkele luttele zetten verder simpelweg wordt gearresteerd.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.