Brugse Meesters eindverslag

Miroshnishenko met Brugse WitteDe Brugse Meesters zijn gedaan en ze zijn gewonnen door Evgenij Miroshnichenko. Die doet wat elke Belg zou doen na een tornooiwinst: in de drank vliegen. De Brugse meesters maken namelijk plaats voor iets veel kostbaarders: Brugse Witte’s. Maar om toch ook nog bij het tornooi te blijven: Miro won niet alleen, hij haalde ook nog eens 9/9, een zelden geziene prestatie. Mher Hovhanisian werd tweede. Tijd voor het foto-eindverslag…

Voor het tornooi had de organisatie Vadim Malakathko geboekt. Die werd schaakbelg en moest plots vervangen worden om aan 4 nationaliteiten te raken (een vereiste om normen te kunnen scoren). Toen kwam Evgenij Miroshnichenko op de proppen. Een goed idee? Nou, als je kijkt dat de man iedere deelnemer aan de meesters schaakles heeft gegeven, kan je dat wel stellen. Om normen te halen is het misschien niet de meest handige figuur. Hij is zo sterk dat je in principe met -1 speelt om je norm te halen. Een goede 2450’er is op dat vlak beter, want daar kan iedere deelnemer ook van winnen.

Maar ach, daar gaan we toch niet wakker van liggen. Miro won het tornooi en deed dat op indrukwekkende wijze. Tom Piceu vatte het goed samen na zijn verliespartij tegen Miro. “Hij denkt bijna niet na en na de partij heeft ie 10 keer meer gezien dan jij.” Over de verdienste van Miro moeten we niet veel meer zeggen. Nog even aankondigen dat schaakfabriek de brave man heeft geïnterviewd, een interview dat een dezer te lezen en te horen zal zijn op onze webstek. 

Mher HovhanisianVoor de rest was het tornooi best spannend. Hovhanisian en Alienkin speelden tot de laatste seconde om de tweede plaats. Ik denk dat gezegd kan worden dat de gelukkigste het uiteindelijk haalde. Mher gaf het zelf ruiterlijk toe. “Ik snap er niks van, ik bied 6 keer remise ofzo in heel het tornooi en niemand wilde…”, klinkt hij vals ontgoocheld. Mher ontsnapte in bijna al die wedstrijden en deed dikwijls zelfs meer, namelijk winnen. Mher was trouwens ook de grote slokop als we naar de prijzen kijken. Hij won de 2de plaats (400 euro) én de prijs voor de meest spectaculaire partij (niet de beste), namelijk zijn overwinning met een dame achter tegen Thibaut Maenhout (200 euro). Mher vond het echter zelf niet verdiend en schonk 100 euro van die prijs aan Thibaut omdat “die mooi heeft verloren”.

De derde plaats was voor Alexander Alienkin, een erg timide man die heel rustige stellingen verkiest boven de Hovhanisiaanse trucendoos. Alienkin verliest de tweede plaats uiteindelijk door zijn remise tegen Tanguy Ringoir, de jongste deelnemer.

Is het tornooi nu eigenlijk geslaagd? Wel, wat suspens en spanning betreft wel. Miroshnishenko zorgde voor het topniveau en de andere spelers voor het spektakel (waarmee ik niet wil zeggen dat de rest slecht zou hebben gespeeld). De partijen van vandaag vormden een representatief beeld voor het hele tornooi. Miro won snel en simpel (zie vorig verslag voor de partij met aantekeningen van Miro zelf). Thibaut Maenhout verkoos een theoretisch offer, dat waarschijnlijk zelfs voor grootmeesters een belangrijke waarde kan hebben (het was immers een verbetering op een analyse van Joël Lautier, zie ook vorige verslag). Mher speelde weer eens een crazy partij tegen Geirnaert. Het was trouwens mooi om zien hoe de twee van mening verschilden in de analyse achteraf. Steven was ervan overtuigd dat zijn pion voorsprong hem een groot voordeel opleverde. Mher vond dat hij compensatie had en dat hij zijn eindeloze trucendoos kon gebruiken. Mher won uiteindelijk na een fout van Steven en daarna een leuk offer om de partij te eindigen. Wij hopen u deze partij in de komende dagen te kunnen aanbieden.

Michiels - Piceu 0-1En last but not least, Rob Michiels – Tom Piceu. Rob had last van winderigheid, maar besloot dat nadeel om te buigen in een voordeel. Hij blies Piceu immers van het bord om een stelling te bereiken waar onze Duitse vriend Fritz +6 gaf. In tijdnood was Rob zijn wind echter op en won Piceu alsnog de partij. Zo hebben we wel enkele staaltjes gezien in deze Brugse Meesters.

Om even op de vraag terug te komen: Het tornooi is zowel inhoudelijk als organisatorisch zeker geslaagd. Er is één minpuntje. Dat is dat er in dit normentornooi (want het tornooi heeft als doelstelling dat er normen gescoord kunnen worden) geen normen zijn gescoord. Daar meteen het enige jammere puntje.

De uitslagen van vandaag:

Inhaal: Miroshnishenko – Geirnaert 1-0
Philipowski – Miroshnishenko 0-1
Geirnaert – Hovhanisian 0-1
Alienkin – Verduyn 1-0
Maenhout – Ringoir 1/2
Michiels – Piceu 0-1

De eindstand:

 1. Miroshnishenko 9/9
 2. Hovhanisian 6.5/9
 3. Alienkin 6/9
 4. Piceu 5/9
 5. Philipowski 4.5/9
 6. Maenhout, Geirnaert 4/9
 7. Michiels, Ringoir 2.5/9
 8. Verduyn 1/9

En nog enkele foto’s:

Van Brugge laatst…
Van Brugge laatst…
Van Brugge laatst…
Van Brugge laatst…
Van Brugge laatst…
Van Brugge laatst…
Van Brugge laatst…
Van Brugge laatst…
Van Brugge laatst…
Van Brugge laatst…
 1. Jan Lagrain
  Jan Lagrain23-02-2007

  Foto’s legende:

  1. Geirnaert – Hovhanisian
  2. Tanguy Ringoir
  3. Alexander Alienkin
  4. Maenhout – Ringoir
  5. Steven Geirnaert, toen er nog geen Brugse Witte’s waren
  6. Frederic Decoster analyseert de partij van Maenhout voor schaakfabriek.be
  7. Derde plaats: Alexander Alienkin
  8. Winnaar: Miroshnishenko
  9. Mher Hovhanisian in een waardevol T-shirt
  10. Uw verslaggever

 2. Jelle
  Jelle24-02-2007

  Prima werk jan! Allemaal topverslagen.

 3. RM
  RM26-02-2007

  Het was btw geen winderigheid… Mijn maag knorde gewoon een beetje!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.