Carlsen wint van Topalov!

Magnus CarlsenDe teleurstelling van Wijk wordt de triomf van Morelia. Magnus Carlsen won eerder al tegen Ivanchuk en Morozevich, maar bereikte gisteren het absolute hoogtepunt uit zijn carrière. De jonge Noor klopte niemand minder dan de vice-wereldkampioen Veselin Topalov. Die gaf weliswaar op in een stelling waar Fritz én Rybka 0.00 geven. Er vloeide nog bloed gisteren, want titelverdediger Aronian won van Anand.

Het Morelia-tornooi van Magnus Carlsen is een echte triomftocht aan het worden. Wij denken weliswaar niet dat de Noor het tornooi zal winnen, maar hij is momenteel wel bezig aan de échte doorbraak naar de top. Eerder versloeg hij al Ivanchuk en Morozevich om gisteren droogjes Topalov aan dat rijtje toe te voegen.


Echt makkelijk ging het niet, nuja, dat zou er nog aan mankeren. De stelling ging gelijkopgaand en Topalov leek structureel zelfs een miniem plusje te hebben. Maar Carlsen speelde erg instructief, met een belangrijk moment op zet 43. Carlsen speelde g4! Wij durven eigenlijk niet zomaar een uitroepteken achter deze zet plaatsen, want of ze echt heel goed is, is niet zo duidelijk. Rybka hield er niet zo van. Toch is dit het momentum waarop de partij keert. Carlsen begint aan een koningsaanval waar Topalov niet goed op anticipeert. Op de 47e zet had hij resoluut de pion op b3 moeten nemen, aldus Fritz, om zo de aanval van Carlsen onder druk te zetten. Op de 49e plaatst Carlsen een prachtig pionoffer met d5!! De diepere betekenis van het offer bestaat erin om de zwarte dame weg te houden van e8. Later in de partij keert ze daar weer terug, maar dan is het al te laat. De jonge Noor speelt de aanval perfect tot aan zet 55. Daar wint het eenvoudige Pd2 onmiddellijk. Pas 5 zetten later speelt Carlsen de aangegeven zet (na wat zetherhalingen) en in de eindstelling ziet het er inderdaad niet zo prettig uit voor Topalov (diagram). Wit dreigt simpelweg Dh7+ en Dh8+, waarna het paard verloren gaat. Fritz én Rybka evalueren de stelling als 0.00, potremise. Zwart heeft namelijk een (toch niet zo moeilijke) redding: Dd5+ en daarna e5!, zodat de dame op het juiste moment naar g8 terugtrekt. Tijdnood, zinsverbijstering, zonneklop, schaakfabriek heeft er het raden naar. Voor Topalov is het tornooi vrij dramatisch aan het lopen. Nog niets gewonnen (en dat is niet van zijn gewoonte) én al 2 keer verloren (dat gebeurt wel meer). Topalov staat bekend om zijn comebacks, dus in Linares mogen we ons aan vuurwerk verwachten.

De Armeen Levon Aronian is ijzersterk. Hij verliest zelden en wint op goedgekozen momenten. Met die tactiek won hij Wijk Aan Zee en met die tactiek speelt hij ook in Morelia. Gisteren was het nog eens tijd om te winnen op een goed moment, tegen een goede tegenstander. Anand had totnogtoe indruk gemaakt dit tornooi, maar gisteren liet hij zich verleiden… . De opening van Aronian is op zich al de moeite waard.


Op de 12e zet speelt de Armeen Ph4!!??. De zet provoceert, fascineert en irriteert. Een nieuwtje is het echter niet, want de Poolse grootmeester Grabarczyk heeft van de zet zijn specialiteit gemaakt. Door Lxh4 toe te laten verruïneert wit zonder twijfel zijn pionstelling op de koningsvleugel. Hij krijgt mooie compensatie doordat enerzijds zijn zwartveldigde loper een echt monster wordt en anderzijds hij het centrum stevig in handen krijgt. Het vervolg is van de partij is een boeiend gevecht waarin Aronian probeert zijn tijdelijke activiteit in concrete zaken probeert om te zetten. Met a4 op de 22e zet lijkt hem dat aardig te lukken. Op damevleugel ontwikkelt de Armeen een gevaarlijk initiatief, en vindt u ook niet dat de paarden van zwart geen goed voorbeeld zijn van goede samenwerking? Het initiatief van Aronian krijgt definitieve proporties rond zet 31. De witte pion is al erg ver opgeschoven en met een briljante tussenzet een zet later, wordt de zwarte verdediging herleidt tot emmenthalerkaas: 32. Ld7!! is de zet van de partij. De tweede witte toren komt op brutale wijze in het spel, en de beide lichte stukken zijn veel te zwak om de oprukkende pionnen tegen te houden. Wat volgt is een feest van petites combinaisons, waarbij elke zet wel een diagrammetje verdient, daarom dat we heel de partij in dit verslag zetten. Hoe frustrerend moet het voor Anand wel niet zijn als je 2 stukken voorstaat, maar de a6 en d6 pion ongrijpbaar blijken.

De andere partijen waren niet zo boeiend. Peter Leko kwam wel met een nieuwtje af in de Marshall, maar leek er niet echt veel mee te maken. Enkele zetten later werd tussen hem en Svidler remise besloten. En Ivanchuk had er helemaal geen zin in. Hij speelde de Berlijnse verdediging tegen Alexander Morozevich en er werd al bij al zonder veel boe of ba remise overeengekomen.

De uitslagen:

Aronian – Anand 1-0
Carlsen – Topalov 1-0
Svidler – Leko 1/2
Morozevich – Ivanchuk 1/2

De stand:

  1. Carlsen 3.5/5
  2. Aronian, Anand 3/5
  3. Svidler, Leko, Ivanchuk 2.5/5
  4. Topalov, Morozevich 1.5/5

Ruud Jansen en Jan Lagrain

  1. Thipsie M
    Thipsie M23-02-2007

    Het ziet er naar uit dat de onze gokchinees van het schaakfabriekje het niet echt bij het rechte eind heeft gehad (of bedoelde hij van langs achter te beginnen toen hij Topi en Moro op 1 en 2 voorspelde en Carlsen als laatste?).

  2. Roel
    Roel23-02-2007

    Het is dan ook maar een gokchinees, dat hij het fout heeft valt het hem moeilijk te verwijten, ik had persoonlijk ook liever Moro op plaats 1 gezien.

  3. Jelle
    Jelle23-02-2007

    Mwah, Carlsen is in staat het nog helemaal te verknallen 🙂

  4. de gokchinees
    de gokchinees23-02-2007

    de gokchinees had trouwens Ivanchuk op 1 gezet en Moro op 2. Zelfs hij kon niet verwachten dat gelijke stellingen worden opgegeven…

  5. steff
    steff24-02-2007

    Een gokchinees verdient natuurlijk het meest als iedereen op “de anderen” inzetten…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.