Waar haalde Tamas Ruck zijn mosterd?

Ahn - Ruck omgekeerdGisteren publiceerde schaakfabriek de opmerkelijke partij tussen Martin Ahn en Tamas Ruck. Ruck kreeg veel lofbetuigingen voor zijn erg leuk dameoffer. Een lezer was niet onder de indruk en zei dat hij de stelling al kende. Dat leek ons bizar, want we vonden de partij nergens terug. Wat blijkt? De stelling is wel degelijk al bekend, maar dan met wit in een andere variant (uit het Aljechin) en is daar volledig uitgeanalyseerd. Bekijk hier hetzelfde idee, maar dan recht uit Fritz’ openingsboek… (+ 2 partijen)

De kans lijkt ons reëel dat Ruck zich gebaseerd heeft op de bestaande variant in de volgende lijn van het Aljechin. Het kan uiteraard nog altijd inspiratie zijn of iets anders, maar het is sowieso interessant de al bestaande variant hier te tonen.

Deze variant komt uit een uitgeanalyseerde zijlijn in de Aljechin-opening:  1.e4 Pf6 2.Pc3 d5 3.exd5 Pxd5 4.Lc4 Pb6 5.Lb3 Pc6 6.Pf3 e5 7.d3 Lg4 8.h3 Lh5 9.Pxe5 Lxd1 10.Lxf7+ Ke7 11.Lg5+ Kd6 12.Pe4+ Kxe5 13.f4+ Kd4 14.Txd1

Dan beland je in de volgende stelling (je kan de zetten in Fritz kopiëren met copy-paste):

Van Schaakfabriek

De gelijkenis is inderdaad treffend. Fritz 10 geeft na enig nadenken ook dezelfde voortzetting als in de partij Ahn-Ruck gebeurd is. Wij gaan hier uiteraard deze leuke partij niet verpesten, maar het is sowieso interessant om te zien dat het idee eigenlijk niet zo briljant is als we eerst dachten. Leuk blijft het uiteraard wel…

Oja, de tip kwam van Roy Schoemans, die nogal laconiek schreef: “Ik heb die variant ooit met Jan Lagrain bekeken in voorbereiding op de partij Lagrain-Hermans, die ook Aljechin speelde. Ik wist dat ik die stelling en dat idee kende. Ik dacht zelfs dat het basiskennis was, toch zeker in die opening”. Ik zal maar zwijgen over het feit dat ik me weinig herinnerde van die analyse… .

Deze theoretische stelling, aangereikt door Roy, blijkt trouwens zelfs al in praktijk gespeeld te zijn. Todorov en Golubovic probeerden het in 1993. Zwart nam het offer weliswaar niet aan in deze partij en koos voor 9. … Dh4. In een andere partij werd het offer wel aanvaard. Het gaat hier over Vucinic – Djurovic uit 1986. Wit won daar in de theoretische stelling. Download de partijtjes hier. Met dank aan Valère Maes.

 1. drinkeh
  drinkeh27-02-2007

  Best grappig, maar niet echt praktisch, is wel dat je Fritz Nederlands moet ingesteld staan voor die copy-paste-functie. Bij mij stond ie dus in het Engels en tot mijn grote verbijstering kreeg ik deze merkwaardige partij op bord: 1. e4 f6 2. c3 d5 3. exd5 b6 4. f3 e5 5. d3 Bg4 6. h3 Bh5 7. Bg5 e4 8.f4 – en daar hield het op. Fritz herkent feilloos de L als een loper, maar ziet blijkbaar niet in dat de P een paard is, waardoor de stelling na een tijd van zelf vast komt te zitten.

 2. Roel
  Roel27-02-2007

  interessant,

  daar had ik geen idee van.

 3. Philip
  Philip28-02-2007

  Iets voor onze volgende partij roel? 😉

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.