Moro als vanouds

MorozevichUpdate: Verslag

Alexander Morozevich was niet aan zijn beste tornooi bezig, maar vandaag had de extraverte Rus er nog eens zin in. Hij offerde een kwaliteit en won tegen Peter Leko. De andere partijen eindigden op remise, waarbij vooral Topalov-Ivanchuk de moeite was.

Morozovich is begonnen aan een remonte. Peter Leko moest er met de zwarte stukken ongenadig aan.

Het was en typische Moro-partij: krankzinnig en helemaal niet correct. Dat is ook allemaal niet belangrijk, je speelt immers niet tegen een koele micro-processor. In een dame-indiër begint Moro de complicaties met 15 h5. Een erg logische zet, want als Leko niet zoals in de partij met Pxh5 vervolgt, dan gaat de open h-lijn zwart vroeg of laat pijn doen. Moro’s Txh5 ligt geheel in zijn stijl, volgens Fritz is het offer verkeerd, weze het wel dat wit er toch verduiveld veel compensatie voor krijgt. Leko speelt het vervolg relatief goed, totdat hij met …25 Tg7 de bal misslaat, Tf7 verdiende de voorkeur. Moro speelt daarop Ld2, maar had met 26 Ld2 onmiddellijk kunnen toeslaan. Na Tf7 volgt met veel kracht 27. Pg5 en de stukken kunnen praktisch in de doos. Ook 26… Txg3: om de kwaliteit terug te geven, laat een verloren eindspel over voor zwart. Rond de 34ste zet heeft het initiatief van Moro erg dreigende proporties aangenomen met een super-paard op e6. In tijdnoodfase verliest de Hongaar alle teugels. Zijn 40ste zet blijkt een blunder te zijn. Op Kh8 volgt eenvoudig Txg7 en het geforceerde einde is esthetisch volstrekt verantwoord.


De andere partij van de ronde was Topalov-Ivanchuk. Het was een echte vechtpartij die maar liefst 77 zetten duurde. In een mode-siciliaan pakte Topalov de zaken erg energiek aan. De h- en de g-pion marcheren zonder verpinken naar voor. Wie zou er niet zenuwachtig worden van zo’n machtsvertoon? Ivanchuk! Het moet gezegd: de Oekraïner is een erkend expert in de siciliaan en bewees in deze partij waarom. Ivanchuk slaagt erin de klassieke siciliaanse tegenzetten te spelen: …24 e5, …31 b4 en …33 d5. Na deze zetten staat zwart minstens gelijk, als hij al niet beter staat. Als zo vaak in een model-siciliaan: de witte aanval loopt dood, en zwart blijft met de betere structuur zitten. De Topalov het nog remise weet te houden, heeft hij te danken aan zijn wel erg gevaarlijk opgerukte c-pion.

Over Carlsen-Aronian is helemaal niets te zeggen. Beide spelers volgende lange tijd Topalov-Leko van enkele rondes geleden. Toen had wit niets, nu ook niet.

Moesten de eerste 2 partijen niet zo interessant zijn, dan hadden wij lang stilgestaan bij Svidler-Anand. De manier waarop Svidler in de Russische verdediging een voordeeltje wist op te bouwen was er leerrijk. Svidler tast mist op zijn 28 zet. In plaats van c6 kan hij met veel kracht Te1 spelen. Na het verplichte …28 Ld3 heeft wit Pb4 en bijpassend grot voordeel. Het is een raadsel waarom Svidler dit niet speelde. In het vervolg van de partij wint Anand de pion terug en staat de partij gelijk.

Carlsen en Anand blijven aan de leiding.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.