Crelel neemt half punt voorsprong

Cekro Ekrem

Update: de gemiste winst van Claesen.

De titelstrijd in eerste nationale blijft ongemeen spannend. Beide kandidaten, Crelel en Namen, wonnen overtuigend hun wedstrijd. Namen tekende voor een 5.5-2.5, maar Crelel deed net iets beter. Het won met 6-2 en staat nu een half puntje voor op Namen. De eerste degradant is ook bekend en heeft zelfs al een opvolger want in tweede nationale A is Bredene 1 kampioen… Crelel en Namen stonden broederlijk naast elkaar in de stand. Beide ploegen hadden 47 punten. Zulke strijd is er in jaren niet meer geweest. Iedere partij is dan ook erg belangrijk voor de titel. Namen nam het op tegen Eynatten 1 en dat is geen cadeautje. Eynatten stelde weliswaar niet de allersterkste ploeg op, maar met Goloshchapow, Roeder en Boidman (allen 2400+) was het toch een ploeg om u tegen te zeggen. Namen was in de breedte sterker (de laatste borden dus) en haalde daar ook de punten.  

Marc Erwich won van Wantiez, Marlon Schlawin van Valère Maes en Sebastian Feller van Marina Boidman (de “slechte” van de twee Boidman’s). Er zat voor Namen misschien meer in, want Pieter Claesen miste een eenvoudige winst in de volgende stelling:

Van Stellingen

Hier speelde Pieter 31. gxf3?. Beter zou zijn 31. Lxd7! en onze engine geeft een beslissend voordeel na bijvoorbeeld 31. …Td5 32. Te8+ Lf8 33. Txf8 Kg7 34. La4! Ld1 35. Td8! Lxa4 36. Lf8! … Op het laatste bord haalde Vlaams jeugdkampioen Dimitri Allaert (2049) een mooi halfje tegen Marc Geenen (2323). Het werd uiteindelijk 5.5-2.5, op zich zeker geen slecht resultaat, maar toch niet genoeg om de leiding te houden.

Want Crelel deed beter. Het was in zijn geheel sterker opgesteld dan Namen (een gemiddelde elo van 2425 voor Crelel tegenover een gemiddelde van 2388 voor Namen) en dat verschil loonde. Tegen Temse haalde Crelel 5 overwinningen, maar zag zijn euforie lichtjes getemperd door een knappe overwinning van Vincent Diepenveen (2315) tegen Pascal Vandevoort (2379). Een leuke partij was er trouwens op het vijfde bord in de confrontatie tussen Cekro Ekrem (2419) en Bruno De Jonghe (2273). Na een droog begin ontstond een boeiende stelling op zet 40.

Van Stellingen

Cekro met wit speelt hier het knappe 40. Da8!… . Er volgde nog 40. … Ta2+ 41. Kh1 Dxf6 42. De8 Kh4 43. Pf5 en het loopt mat of zwart verliest te veel materiaal. Crelel won uiteindelijk met 6-2, goed voor een voorsprong van een half puntje. De laatste speeldag zal alles beslissen. Een voorspelling doen lijkt trouwens erg moeilijk. Namen heeft op papier een makkelijkere opdracht, want het speelt tegen een ploeg in degradatienood, Borgerhout en die laatste heeft nog enkele punten nodig voor het behoud. Luik speelt tegen Gent, dat ook nog geïnteresseerd kan zijn in de punten, want het staat voorlopig eerste van de Vlaamse clubs (zie verder).

Over Borgerhout gesproken, de degradatiestrijd in eerste leek de vorige ronde al bijna beslist, maar kan nog erg spannend worden. De laatste en de voorlaatste in de stand, Brugge2 en Leuven, ontmoetten elkaar in Brugge. Leuven had met een grote overwinning nog kans op een stunt (behoud) en deed dat ook. Een grappige partij was die tussen Maarten Praet (2275) en Steven Beuselinck (2195).

Van Stellingen

Er volgt 18. Le1 Dxa1 19. La5 … . Leuven won met 1.5-6.5 en klom daardoor naar 30 punten. Dat zijn evenveel punten als Borgerhout al had voor deze speeldag, maar de Antwerpenaars moesten wel tegen een erg sterk Rochade Eupen 1. Dat stelde 3 GM’s op (Glek, Feygin en Kovalev) en dus leek een zware uitslag daar niet ondenkbaar. Maar Borgerhout ging resoluut voor de redding. Totaal onverwacht haalde Mark Smits (2294) het volle punt tegen Andrei Kovalev (2533), won Vandenbrande (2242) van Martin Ahn (2321) én hield Erik Knoppert (2334) Feygin (2520) op remise. Met nog 2 extra remises kon Borgerhout de schade beperken, Het werd uiteindelijk 4.5-3.5. Dat zijn 3.5 gouden punten voor Borgerhout, dat nu wel een vrij geruststellende voorsprong heeft op Leuven. Brugge 2, met onze reporter Frederic Decoster is trouwens zeker van de degradatie.

Een minder belangrijke strijd was die van de eerste Vlaamse club. En wat dat betreft stond er ook een topper op het programma, Brugge – Gent. Brugge stond 2.5 punt achter op Gent en moest dus winnen. Helaas voor de Bruggelingen zal het de ambities voor 1ste Vlaamse club dit jaar toch moeten opbergen. Gent won met 4.5-3.5 dankzij overwinningen van Eelke Wiersma, Johhny Schalkcx en ook van Arthur Hugaert (1967) die Frederic Verduyn (2232) het nakijken gaf. Thibaut Maenhout won wel met zwart tegen Geert Vanderstricht en ook Tom Piceu maakte het aardig af tegen Johan Goormachtigh.

Van Stellingen

Goormachtigh heeft zonet 27. Db1 gespeeld, een fout in een weliswaar al slechte stelling. Piceu maakt het mooi af met 27. … Pxc4! 28. Pxc4 Dg4+ en wit geeft op omdat na 29. Kh1 Te2 volgt met een gewonnen stelling voor zwart.

Door zijn overwinning loopt Gent niet alleen uit op Brugge, maar het springt ook over Temse en is nu dus de eerste Vlaamse club met een half puntje voorsprong. Waar kennen we dat van?

De een zijn dood is de ander zijn brood, zegt een oud spreekwoord. Het plaatsje dat Brugge 2 openlaat in eerste is namelijk al ingevuld. Bredene 1 speelde zondag met Miroshnichenko, Malakhatko, Brodsky én Golod, allemaal spelers met meer dan 2590. Bredene won met 6.5-1.5 van Aalter en is zo zeker van de titel. Het zal volgend jaar ook zonder twijfel favoriet zijn voor de titel in eerste, want Bredene zal zelfs nog versterkt worden.

  1. Jan Lagrain
    Jan Lagrain12-03-2007

    Dank aan zij die de foutjes eruit hebben gehaald 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.