Van Wely weer onderwerp van brilliantie

Anand-MoroDe gokchinees van de schaakfabriek toonde u in zijn voorbeschouwing al hoe Ivanchuk vorig jaar in Monaco blind Van Wely klopte met een prachtige combinatie. In de eerste ronde van de editie van dit jaar, die gisteren begon, was het weer prijs voor Van Wely. Er was ook al de topper tussen Anand en Morozevich. Ivanchuk en Aronian nemen de leiding met 2/2…

Droomt u ook van die ene ultieme overwinning waarmee u in uw club jarenlang kan opscheppen? Die ene partij die alle andere partijen in uw ‘best games’ verdringt en waar menig clubgenoot likkebaardend u bewonderend aankijkt. Dan had u wellicht graag achter de zwarte stukken gezeten toen Ivanchuk in 27 zetjes Loek Van Wely vermorzelde. De doorsnee clubspeler zou al erg trots zijn mocht hij Ivanchuks zetten fabriceren op 2 uur bedenktijd, de Oekraïnse nummer 5 van de wereld deed het blind.

Van Wely’s Engelse partij ging al snel over naar een structuur met Nimzo-Indische motieven. De Oekraïner speelde het klassieke plan voor zwart: het paard naar e4, ondersteunen met f5 en de loper op b7 en dan met de zware stukken aanvallen op de koningsvleugel. De Nederlandse nummer 1 tast wellicht voor de eerste maal in het duister met Dc1. De zet is volstrekt logisch in het vervolg van zijn plan, maar wie zei weer dat een verkeerd plan zoveel erger is dan een verkeerde zet?

Met Dc1 dekt van Wely de pion op e3 om met f3 het machtige paard te verjagen. Zou het paard moeten ruimen, dan staat wit simpelweg goed. Probleem is echter dat als het paard kan blijven staan, f3 en Dc1 zetten zijn die vanuit verdedigend perspectief vreselijk zijn. U raadt wellicht al wat er gebeurt: met (simpele) tactische trucjes hoeft de Oekraïner zich niets aan te trekken van het paard dat instaat. We overlopen even de trucjesdoos. Na 16. f3 volgt Dh5, het paard kan niet worden genomen, want de loper hangt dan op e2. Wit heeft dan nog wel d5, maar na e5, e neemt f, verdubbelt zwart de torens op de f-lijn, wint de pion makkelijk terug en houdt de betere stelling over. Van Wely gaat echter op de 17e voor g4 en probeert het vranke spel van Ivanchuk onmiddellijk af te straffen. Ook Fritz denkt enkele seconden aan deze zet, maar springt al snel over naar Ld1. De zetten tot zet 19 zijn dan allemaal redelijk geforceerd. Van Wely’s 20. Dd2 is relatief de beste, want houdt een extra oogje op de zwakke voorlaatste rij. Met 20… Dh4 speelt Ivanchuk de enige ‘relatieve’ stille zet. Er dreigt namelijk verschrikkelijk g3 en de hele stelling valt uiteen. 21. Ld3 is opnieuw logisch om de 2e rij wat beter te beschermen. Na het te verwachten 21… g3 speelt Van Wely 22. Tg2 in een poging de zaakjes nog recht te houden. Volgens onze Duitse vriend had hij de loper moeten slaan, maar na gxf+, Dxf2 volgt simpel Dxe4 en dat is ook opgeven. Ivanchik speelt uiteraard 22…gxh+ De pion kan niet woren genomen wegens Dg3+. De killer komt op de volgende zet: 23…Tf8, kwestie om het laatste zware stuk er nog bij te trekken, en opnieuw kan de loper niet worden genomen, want mat op f1. Om de matdreiging weg te werken speelt de Nederlander het paard naar c2, waarna droogjes Thf6 volgt, met een sappige dreiging op f2, en opnieuw kan de loper niet worden geslagen, want mat op f1 (tiens klinkt het zinnetje u niet bekend in de oren?). Van Welys 25. d5 had onmiddellijk kunnen worden afgestraft met Tf2, Ivanchuk speelt het sadistische e5. Dat is zo even zeggen: kun jij eigenlijk nog wel een zet doen? Die zet blijkt De1 te zijn, en dan vindt zwart het wel welletjes. Een simpele mat in 4 volgt: Lxg2+ Kxg2 h1=D+ Dxh1 Dg4+ Kh2 Th6 mat.

O ja, in Amber spelen ze na de blindpartij ook nog een rapid. Ivanchuk won er opnieuw van Van Wely, maar veel viel daar niet over te vertellen. Hoogstens dit: neemt u de stelling na 35 zetten en probeert u de combinatie van 2 zetten diep zelf te zoeken:

Ivanchuk (wit) aan zet en wint.
Van Stellingen

Ivanchuk leider met 2 uit 2, maar hij is niet alleen. De Armeense woelwater Levon Aronian startte ook met de perfecte score tegen Vallejo Pons. De beide partijen waren jammer genoeg niet van het niveau van de Ivanchukpartijen. In de blindpartij kwam het Shirov-Shabalov-gambiet op het bord (d4 met pionoffer op g4). Aronian offerde 2 pionnen, kwam objectief verloren te staan, begon dan zijn kwaliteiten als creatieve chaoot te demonstreerde en bewees dat hij een ‘cheap tactician’ is. In de rapidpartij wou de Spanjaard iets te hard winnen, en kreeg alsnog het deksel op de neus.

Op papier was de boeiendste partij het gevecht tussen Anand en Moro. Anand is de beste rapidschaker, Moro de beste blindspeler. Het gevecht eindigde op een overwinning voor Moro, die Anand in de rapid op remise hield. Vooral de blindpartij was weer smullen. Een koningsindiër in de voorhand levert na 41 zetten een voordelige stelling op voor Moro. Hoe hij het blind! afmaakt, verdient alle lof.

Morozevich-Anand
Van Stellingen

Er komen enkele slagzetten, waarna op 45. Lf4! Het paard aanvalt dat niet kan bewegen, wegens matdreiging op g8. Anand speelt toch met het paard Pf3+. Na Kf2 moet de matdreiging worden gepareerd: Td8. De volgende combinatie is niet moeilijk, maar na vele zetten in een blindpartij toch net iets minder evident. Dc7+ Td7 (vooral niet Dd7, want Tg7+) Dc8! Td8 en Db7+, en het paard op f3 wordt gearresteerd. In de rapidpartij wou Anand wel, maar in een Fransman hield Moro het al bij al nog redelijk onder controle.

Veel strijd was er ook in Leko-Svidler. Het eindigde overall onderbeslist, maar telkens met een overwinning voor elk van de heren. Svidler won blind, Leko rapid. Vooral voor Leko zat er meer in. In een Spanjaard speelde Svidler met zwart niet al te precies en kwam na goed spel van de Hongaar simpel een pion achter. In het complexe middenspel verliest hij echter volledig de pedalen en krijgt nog ongelofelijk hard op zijn doos. Hetzelfde gold voor Svidler met wit: het pak slaag dat hij van Leko krijgt, is er ook een om snel te vergeten. Dit is het einddiagram:

Eindstelling Svidler-Leko
Van Stellingen

Ook Kramnik doet dit jaar nog eens mee. Wat weinigen weten is dat Kramnik een bezadigd blindspeler is (ooit eens 9/11 gehaald). Tegen Radjabov speelde hij erg attractief (wie zei weer dat de wereldkampioen geen groot tacticus is?). De partij was haast even goed als de partij van Ivanchuk, ware het niet dat Radjabov onder tijdnood een stuk wegblunderde. Wellicht had Kramnik toen al winnend voordeel. Zonder de f7 pion had wit een fort, met de f7-pion moet het wellicht gewonnen zijn. In de blindpartij speelde Radjabov verrassend de Schliemann-variant. Kramnik kreeg niets, en mocht blij zijn dat hij er een ongelijk lopereindspel met een pion minder uit kreeg dat remise was.

2 maal remise werd het tussen Gelfand en Carlsen. Gelfand speelde met wit de eerste 10 zetten uit Carlsen-Aronian van Wijk. Met 11 Ph4 betreedt de Israëli nieuwe paden (niet volledig nieuw, want dezelfde zetten werden dezelfde dag gespeeld in de Duitse liga tussen Nisipeanu en Baklan. Carlsen speelde erg precies tegen het kwaloffer van Gelfand en remise. In de rapidpartij moest Gelfand alle zeilen bijstrijken, want hij stond met de rug tegen de muur. Opnieuw goed verdedigend werk en een kleine onnauwkeurigheid bij de Noor met remise tot gevolg.

Download alle partijen in pgn.

  1. steff
    steff19-03-2007

    bedoel je niet lijdend voorwerp ipv onderwerp?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.