Kramnik verslaat nu ook Anand

Kramnik-AnandDe wereldkampioen lijkt onstopbaar in Monaco. Na Morozevich versloeg hij nu ook de andere favoriet, Vishy Anand. Kramnik heeft nu al 2.5 punten meer dan die 2. De dreiging lijkt dan ook vooral te komen van Levon Aronian en Vassily Ivanchuk. Aronian won van Carlsen en Ivanchuk deed hetzelfde tegen Radjabov…Na 4 rondes behoudt Vladimir Kramnik de leiding in het Ambertoernooi. Vandaag klopte hij Anand met 1.5-0.5 na 2 onKramnikiaanse partijen. In de blindpartij speelde de wereldkampioen met wit een modevariant uit de Nimzo uitermate agressief. De aanpak moet Anand totaal verblind hebben, want nadat hij na een mooie combinatie een pion verliest, verliest hij alle pedalen en blundert pardoes 2 volle stukken weg. In de rapidpartij zette Anand alles op alles. De uitermate spectaculaire Spaanse partij werd na 56 zetten remise gegeven, maar ondertussen hadden beide kemphanen massa’s materiaal geofferd om de aanval aan de gang te houden c.q. te stoppen. De partij verdient uw volle aandacht, want een van de mooiste van de laatste jaren. Of het allemaal correct is? Och, wat maakt het uit, pure schoonheid heeft ook zijn recht.

Aronian-Carlsen 1-0Kramnik leidt met 6.5 punten uit 8 en wordt op de voeten gevolgd door Levon Aronian. De minzame Armeen heeft nog weinig spectaculaire dingen laten zien, maar scoort halve en vooral hele punten. In de blindpartij won hij een positioneel knappe partij tegen Carlsen, in de rapidpartij wist hij een erg moeilijk toren-loper eindspel te houden, omdat hij naar een ongelijk lopereindspel kon ruilen dat net remise was.

Ook Ivanchuk blijft het goed doen in Monaco. Het ouderdomsdeken haalde een knappe overwinning tegen aanstormend talent Radjabov. In de blindpartij speelde Chukie een pirc-verdediging. Een bekende variant kwam op het bord.

Van Amber Blindfold

Na 10. … Lxd4 biedt de Oekraïner een klassieke dameoffer aan dat geforceerd leidt tot remise. Radjabov probeert nog met 11. Pxb5 (en niet Pxd8, dan volgt eeuwig schaak) Da5 en met 12. Dd2 speelt Radjabov een weinig gespeelde zet, maar droog bekeken helemaal geen goede. In het vervolg kiest de Oekraïner voor de moeilijke weg: een kwaloffer in ruil voor een pion, maar Radjabov biedt in het middenspel redelijk snel remise. Radjabov had misschien wel spijt van zijn remise in de blindpartij, want in de rapid gaf Chukie hem geen schijn van kans. Radjabov zaaide dood en vernieling met zijn koningsindiër in Wijk, vandaag gaf Ivanchuk hem les in zijn lievelingsopening. De zwarte aanval kwam er nooit echt door, en dan weet u het wel als u de koningsindiër op het repertoire heeft: op de damevleugel wordt zwart steevast geveegd.

De grootste verrassing van de dag was de overwinning van Loek van Wely tegen Moro in notabene de blindpartij. De Moskoviet wordt geacht de beste blindschaker ter wereld te zijn, vandaag was er weinig van te merken.

Van Amber Blindfold

De Nederlander speelt in opnieuw een koingsindiër met 18. Lc4! een sterk schijnoffer. Moro neemt het offer met beide handen aan, maar zit zwaar in de problemen na Loeks correcte: 18. … Pxb4 19. cxd6!, waarna Moro onmiddellijk het stuk moet teruggeven met Pfd5.

Van Amber Blindfold

In een erg onprettige stelling gaat Moro definitief in de fout met 22. … Txa5. Met een heleboel goed gemeten krachtzetten maakt Van Wely de zaakjes haarfijn af: 23. Txa5 Dxa5 24. d7! Lxd7 25. Pd6 … Een prachtige prestatie van de Nederlander. In de rapidpartij kwam de Nederlander echter minder goed uit de verf. Moro won wellicht een van zijn makkelijkste partijen.

Wie ook totaal niet tevreden kan zijn met het geleverde spel is de Spaanse grootmeester Vallejo. Hoewel zijn elorating het niet zou doen vermoeden, speelde hij op het niveau van hoogstens een 2000-jongen. Tegen iemand als Svidler wordt dat cash betaald, als hij tenminste geen ‘bad day’ heeft. Vallejo begaat op het einde van die partij een typische “blind-blunder”:

Van Amber Blindfold

De Spanjaard speelt Dxf6?? en vergat dat de koning op e7 stond. Met zwart deed Vallejo het wel redelijk, en Svidler was verplicht zijn toren te offeren voor paard en pion. Toen na 27 zetten de krijtdampen waren verdwenen, stond de Spanjaard simpel op winst, rond de 40e zet had hij zich professioneel in een prachtig matnet laten strikken. Ook Svidler blijkt een ‘cheap tactician’ te zijn, hoewel de eindcombinatie wel een diagrammetje verdient. Svidler met wit geeft mat in enkele zetten.

Van Amber Blindfold

Leko-Gelfand werd tweemaal remise. De beste kansen waren uiteindelijk voor de Hongaar die in de rapidpartij een toreneindspel met een pion meer niet wist te winnen.

Ronde 4 in pgn-bestand. In de stand heeft Kramnik 6,5/8, Aronian 6 en Ivanchuk 5,5. Woensdag is rustdag.

Met al dat blindschaak en gerapid zou u nog denken dat er nergens anders geschaakt wordt. De net-niet-wereldtop schaakt onder andere op het Ruy Lopez herdenkingstoernooi. Geniet u even mee van het koele verdedigingswerk van Gabriel Sargissian tegen Sasikirian in een scherpe (hoe kan het ook anders) Ruy Lopez.

  1. Wim
    Wim22-03-2007

    Svidler geeft geen mat maar wint de dame wat al even erg is en de zet ervoor stond zwart nog op winst g3! ipv Pc3! en de zet daarvoor was Tf7 dan ook weer een blunder, met e7! kon op zeer elegante wijze de dame (tegen toren) gewonnen worden.

    Een schitterende partij waarbij wit vooral enorm goed de drie stukken heeft laten samenwerken.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.