Ivanchuk brengt spanning terug

Kramnik-Ivanchuk 0-1De alleenheerschappij van Kramnik is voorbij. In de topper tegen Ivanchuk verloor hij met 1.5-0.5, waardoor Aronian en Ivanchuk komen aansluiten. Ook Anand is nog niet uitgeteld na onder andere een briljante blindpartij tegen Van Wely. Samen met Svidler volgt Anand op een punt…Het Ambertornooi van dit jaar is opnieuw razendspannend dankzij Vassily Ivanchuk. Chuky heeft er blijkbaar echt wel zin in in Monaco en dat bewees hij gisteren nog maar eens. In de blindpartij werd er snel remise besloten, maar in de rapidpartij besloot de Oekraïner er volop voor te gaan, met zwart nota bene. Kramnik speelde zijn opening platjes en Ivanchuk kreeg al snel een klein voordeeltje.

Van Amber Blindfold

In deze al niet zo prettige stelling gaat Kramnik zwaar in de fout met 22. Lf1? Beter was duidelijk 22. Lf3 om Pd5 tegen te houden. Ivanchuk twijfelt niet: 22. … Pd5 23. Lg2 Pce7 24. Lb2 La4! en wit verliest een stuk na het gespeelde 25. Ta3 Txb2 26. Txa4 Pb6! en het veld a8 is gedekt, de toren op a4 aangevallen en het paard op d2 hangt. Niet erg spectaculair, wel efficiënt en belangrijk voor het tornooi.

Wie wel erg spectaculair was gisteren, was Vishy Anand. De Indiër moest tegen Van Wely en zal gedacht hebben: “Aha, Loek Van Wely, tijd om eens iets briljants te doen.”

Van Amber Blindfold

Hier pakt Anand uit met het naar blindnormen prachtige 21. Txg7!! en maakt het prachtig af met 21. … Kxg7 22. Tg1+ Kh8 23. Lh6! en de zwarte stelling zakt als een pudding in elkaar. Van Wely probeerde nog 23. … Pg4 24. Txg4 Txf7 25. Dxa8!! Met een bord voor de neus een simpele pointe, maar blind een hele mooie en moeilijke om te zien aan het begin van de combinatie. Van Wely was zich wat aan het herpakken de afgelopen dagen, maar moet nu weer vrede nemen met zijn rol van lijdend voorwerp. Het is frappant dat vele prachtige blindcombinaties tegen hem voorkomen. We zouden eens moeten onderzoeken hoe dat eigenlijk komt. Anand won trouwens ook de rapidpartij en nadert zo tot op 1 punt van de 3 leiders.

Van Amber Blindfold

Magnus Carlsen had nog niet echt een opvallend tornooi. De reden: zijn onderbroek zat scheef. Carlsen loste dat probleem eventjes op en kwam tegen Leko fantastisch voor de dag. Of toch: deels fantastisch. Carlsen offerde in beide partijen een stuk, maar de afwerking ontbrak telkens.

Van Amber Blindfold

Deze stelling komt uit de blindpartij Carlsen-Leko. Carlsen kiest voor het knappe 21. Lxb6!? Met het offer lijkt niets mis, want Carlsen wint al snel het stuk terug na 21. … axb6 22. De3 Pxd6 23. Dxb6 Ka8 24. Da6+ Pa7 25. Tb6 en het paard op d6 gaat verloren, omdat het b7 moet blijven dekken. Erg knap uitgerekend van Carlsen, maar de vraag is dan natuurlijk: staat wit nu eigenlijk goed? Het antwoord is waarschijnlijk: niet zo. Leko mispakt zich echter en kiest voor 25. …Tb8 waarna de stelling na 26. Txd6 als ongeveer gelijk geëvalueerd kan worden. Beter was meteen g4 om de zwakte van de witte koning uit te buiten. Leko probeerde nog aan te vallen met g4, maar het werd toch vrij snel remise. Een blindpartij van een heel hoog niveau. Carlsen was echter niet ontmoedigd en ook in de rapidpartij zocht hij een weg naar de roem.

Van Amber Blindfold

Hier kiest de jonge Noor, nu met zwart, voor 10. … e6! en krijgt een goede aanval na het gespeelde 11. fxe5 Dh4+ 12. Kd2 0-0-0! en op 13. De1 blijft Carlsen offeren met 13. …Txd5! 14. Pxd5 De4 (hier gaf Rybka Dd8! met goed voordeel voor zwart) 15. Pb6? (een blunder) Kc7 en de volgende stelling is bereikt.

Van Amber Blindfold

Zwart dreigt mat op c2 en daar moet Leko iets aan doen: 16. Ke2. Nu is het tijd voor Carlsen om zijn roem op te halen, maar de Noor mist de erg simpele winst en speelt 16. …Dxh1?? Carlsen kon nochtans eenvoudig de dame winnen met 16. … Dg4+ 17. Kf2 Dh4+ 18. Ke2 Lg4+ 19. Kd2 (de koning moet de dame op e1 blijven dekken) en Lb4! wint de dame. Niet moeilijk, zeker niet omdat de heren nog tijd genoeg hadden én een bord om alles uit te rekenen. Maar Carlsen miste het en het werd na de gespeelde zet nog remise.

Aronian-SvidlerEr stond nog een semitopper op het programma met Aronian-Svidler. Dankzij het verlies van Kramnik kon Aronian alleen aan de leiding springen bij winst. Svidler kon naderen op de top als hij de Armeen kon verslaan. Beiden gingen vol voor de winst, maar het werden 2 remises. Aronian komt hiermee opnieuw aan de leiding (samen met Ivanchuk en Kramnik) en Svidler nadert tot op 1 punt.

Nog even meegeven dat het niet het tornooi van Morozevich is. Hij verloor opnieuw, nu van Radjabov met 1.5-0.5 na een rapidpartij die gekenmerkt werd door ettelijke blunders van beide spelers (waarschijnlijk in tijdnood). Vallejo Gelfand werd 1-1. Je kan alle partijen van de vijfde dag ook in pgn bekijken of downloaden. De stand ziet er na 10 rondes zo uit:

 1. Aronian, Ivanchuk, Kramnik 7/10
 2. Svidler, Anand 6/10
 3. Gelfand, Leko 5/10
 4. Morozevich 4.5/10
 5. Carlsen 4/10
 6. Radjabov 3.5/10
 7. Vallejo 3/10
 8. Van Wely 2/10

In het blindschaak staat Kramnik aan de leiding met 4.5/5 en in het rapid Aronian en Anand (uiteraard) met 4/5.

 1. Lusine
  Lusine23-03-2007

  Ik wil Gabi graag feliciteren met zijn schitterende overwinning in Magistral Ruy López 6,5/7.

  http://ruylopez.juntaextremadura.net/mrl/sargisian.php

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.