Kramnik terug aan de leiding

Kramnik-AronianVladimir Kramnik heeft zich prima hersteld van de nederlaag tegen Ivanchuk. Hij won gisteren van co-leider Aronian en springt daardoor alleen naar de top. De zesde dag werd overigens gekenmerkt door bijzonder veel remises. Veel, maar niet allemaal. Loek Van Wely had namelijk zijn reputatie tegen…

Kramnik is fit, hij is zelfs topfit. Gisteren verloor de Rus nog van Ivanchuk, maar hij toonde vandaag zijn mentale weerbaarheid door hard terug te slaan in de topper tegen zijn medeleider Levon Aronian. Het is vooral in het blindschaak dat Kramnik indruk maakt.

Van Amber Blindfold

In deze nog theoretische openingsstelling wist Aronian (zwart) niet meer goed waar de nuances lagen, zo zei hij achteraf. De Armeen speelt hier 16. … Lb7? Kramnik wint nu geforceerd een pion na 17. Dxc8 Txc8 18. e5 Pd5 (verplicht, anders valt het paard op d7) 19. Pxd5 Lxd5 20. Pe1! en de d-pion gaat verloren. Lxg2 faalt wegens Txd7. Rybka vindt de positie nog perfect speelbaar voor zwart, maar Kramnik zijn techniek is onfeilbaar en hij haalde het punt binnen. De wereldkampioen heeft nu 5.5/6 in het blindspelletje!

Van Amber Blindfold

In het rapid was het Aronian die drukte. Hij won een kwaliteit en belandde in de bovenstaande stelling. Deze positie is lang niet gewonnen, maar wit kan nog proberen. Helaas gaat hij in de fout met 52. h5? Een computerzet, dat wel, maar de winstkansen van wit verdwijnen na het grappige 52. … h6! De pionnen worden geruild en na c5 en Ld4 staat er een onneembare vesting op het bord.

Van Amber Blindfold

Loek Van Wely is een beetje het kneusje van dienst dit tornooi. Dat bewees zijn partij tegen Leko in het blindschaak. Die partij eindigde op remise, maar het was de post-mortem die grappig was. Leko vermeed enkele remisevarianten “omdat je vorm erg slecht is, Loek, ik wou winnen”, aldus Leko. Enfin, die partij kon Leko niet winnen, maar het zegt veel over hoe de collega’s dit tornooi kijken naar een partij met de Nederlander. De rapidpartij won Leko wel (om toch maar niet aan misplaatste arrogantie te doen).

Carlsen-Anand was ook een boeiend duel. In Linares was Anand nog degene die 2-0 won van Carlsen en dat zal deze keer ongetwijfeld ook de bedoeling geweest zijn. Maar Anand raakte niet door de taaie verdediging van de Noor. De blindpartij werd vlot remise. In de rapidpartij had Anand wel kansen.

Van Amber Blindfold

Anand heeft met zwart een prima partij gespeeld. Carlsen heeft nooit kansen gehad en lijkt hier vrij dramatisch te staan. Het Noorse wonderkind komt hier echter met 39. Kg2! “A wonderful resource”, zei Anand achteraf over deze vondst. Onze electronische vriend is niet echt onder de indruk en geeft gewoon het gespeelde 39. … Te8 40. Td1 en hier volgt Anand met Dc2. Rybka denkt dat zwart met Da2 nog prima staat, maar het is maar de vraag of dat echt zo is. Het zou goed kunnen, de grens tussen wat engines en supergrootmeesters zeggen is tegenwoordig niet meer zo duidelijk. Dus laten we het maar aan uw eigen beoordelingsvermogen over. Het werd in ieder geval remise.

Van Amber Blindfold

Het is niet het tornooi van Morozevich, schreven wij eerder al. Ook tegen Gelfand kon Der Moro geen potten breken, integendeel. In zowel de blindpartij als de rapidpartij werd Moro van het kastje naar de muur gespeeld. Bovenstaande stelling komt uit de blindpartij. Gelfand met zwart gaat hier voor het ijzersterke 16. … a3! 17. Lxa3 Pe6 18. Lb2 Lxb4 en de stelling is strategisch gezien schitterend voor zwart. Ook in de rapidpartij was het Gelfand die met positioneel geschuif de bovenhand leek te krijgen.

Van Amber Blindfold

Wit heeft heel de partij erg goed gespeeld tegen de Koningsindiër van Moro, maar gaat hier in de fout met 32. De6? Er volgt 32. … De3+ Kg2 33. Dxe4+ Kf2 34. Df5+ en zwart slaagde erin het remise te houden. Veel sterker was echter 32. Kg2! en na Dd2+ komt 33. Kh1 om op Df2 34. Lxe5!! te spelen. Bekijk alle partijen van dag 6 hier.

De stand na ronde 12:

  1. Kramnik 8.5
  2. Ivanchuk 8
  3. Aronian 7.5
  4. Anand, Svidler 7
  5. Leko 6.5
  6. Gelfand 6
  7. Morozevich 5.5
  8. Carlsen, Radjabov 5
  9. Vallejo 3.5
  10. Van Wely 2.5

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.