Sargissian haalt historische overwinning

SargissianGabriël Sargissian heeft de Ruy Lopez-memorial gewonnen. Dat is knap, zeker met spelers van het kaliber Ponomariov en Sasikiran. Maar wat de overwinning wel erg speciaal maakt, is dat de Armeen 6.5/7 scoorde en een historische tpr haalde van 3021! Er is maar één iemand die ooit beter deed …

Bobby Fischer haalde in 1971 eens een tpr van 3060 in de kandidatenmatch tegen Larsen (Fischer vernederde Larsen toen met een +6 score). In 2001 haalde Kasparov ook eens een 3017-tpr in de wedstrijd Europe-Asia, maar dat was rapid. Totnogtoe was buiten Fischer niemand erin geslaagd om een tpr van boven de 3000 te scoren. Tot nu dus.

Gabriël Sargissian was voor de laatste ronde al zeker van de overwinning in het tornooi met een score van 5.5/6. Hij had onder andere Sasikiran (2700) en Ponomariov (2724) geklopt. Maar dat was geen reden om een snelle remise te spelen, want Gabi (zoals zijn vrienden hem noemen) was zich blijkbaar bewust van het historische resultaat dat hij kon neerzetten. En de Armeense vriend van de in België spelende Mher Hovhanisian deed het nog ook: hij won opnieuw, nu van Granda (2612). Gevolg: 6.5/7 en de historische tpr waarmee Sargissian zonder twijfel de geschiedenisboekjes zal halen. Binnenkort komt hij wellicht weer naar België en dan zal de schaakfabriek er zeker bij zijn om hem enkele vraagjes te stellen over zijn prestatie. Je kan alle partijen van Sargissian hier bekijken of downloaden.

De stand na ronde 7:

  1. Sargissian 6.5/7
  2. Granda, Ponomariov 4/7
  3. Sokolov 3.5/7
  4. Candelario 3/7
  5. Stefanova, Sasikiran 2.5/7
  6. Hou Yifan 2/7

De officiële site van het Ruy Lopez-tornooi.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.