Kramnik wéér outstanding in Monaco

Kramnik-LekoKramnik speelt in Monaco als een wereldkampioen: zonder angst, dominerend in iedere partij en natuurlijk een niet onbelangrijk detail: Hij wint ook. De Rus mepte nu Leko van het scherm en het bord met 2-0 en loopt uit op zijn concurrenten, die allen punten lieten liggen…

Wereldkampioen Kramnik raast als een losgelaten “hurricane” door het Ambertoernooi. Peter Leko werd het slachtoffer van de Russische wervelwind en kreeg simpelweg een droge 2-0 om de oren. In de blindpartij ging er het een en ander mis voor Leko in het Marshallgambiet. Kramnik ontwikkelde met zwart veel te veel spel en kwam zelfs een pion voor. Leko verdedigde stug en kreeg er ongelijke lopers op, maar dat volstond niet.

Van Amber Blindfold

Kramniks mooie 54… Tf2 wint hier een stuk op erg ongebruikelijke wijze. In de rapidpartij was het pak slaag nog veel erger. Waar Kramnik in de blindpartij nog even zijn tactische kwaliteiten etaleerde, speelde hij het zuiver positioneel in de rapidpartij.

Met 25…Ta6 moet Leko hebben gedacht de zaakjes in evenwicht te hebben. Nemen op b7 kan uiteraard niet, want dan komt Tb6. Kramnik vindt echter het erg sterke Pc7 en dan blijkt de zwarte stelling een wonderbaarlijke symbiose van pudding en gruyèrekaas op te leveren. Tot en met de 32e zet zijn de zetten min af meer geforceerd. Leko heeft 2 lichte stukken tegen toren en pion. Normaal is dat erg nadelig voor de torenpartij, maar hier ontwikkelen de zware stukken een weinig geziene kracht. Op de 33e zet vroeg iedereen zich op Playchess af waarom de wereldkampioen niet ging voor Taa7. Dat ziet er inderdaad erg sterk uit, maar het is dan toch niet zo duidelijk hoe wit erdoor moet komen. Met de partijvoortzetting kan Kramnik de dames ruilen en dan blijkt plots dat de vrijpion veel te sterk is voor de beide stukken.

Van Amber Blindfold

De enige die enigszins het helse tempo van de wereldkampioen kan volgen is Ivanchuk. Vandaag behaalde de Oekraïner een 1.5-0.5 overwinning tegen Vallejo. In de blindpartij gebeurde er niets; in de rapidpartij bleek Ivanchuk een paar klassen te sterk. Ivanchuk won een stuk tegen 2 pionnen. De Spanjaard kwam op het einde van de partij nog wel even gevaarlijk opzetten, maar Chukie had blijkbaar de zaakjes iets beter uitgerekend. De kloof met Kramnik is echter tot een vol punt uitgegroeid.

Ook Anand boekte een belangrijke overwinning tegen Peter Svidler. In de blindpartij speelde Anand een goedogend pionoffer in een Spaanse partij. De stukken werkten erg goed samen en Svidler koos snel eieren voor zijn geld door op een zetherhaling in te gaan. In de rapidpartij incasseerde de Indiër het volle punt. Er kwam een siciliaan op het bord, maar vreemd genoeg een najdorf en niet Svidlers geliefde Paulsen. De keuze van Svidler is niet onlogisch: zowel in Wijk als in Linares had hij met wit tegen Topalov telkens tegen deze opzet gespeeld. Deze keer ging de Indiër voor een typisch plan in de Le2-Najdorf (en niet de Le3-Najdorf, waar Svidler op had gehoopt):

Van Amber Blindfold

17. Pc1! heeft als doel om het paard naar b4 te verhuizen, om zo het bevrijdende …d5 definitief tegen te gaan. De Rus probeerde in een moeilijke stelling nog een pionoffer, maar Anand wikkelde af naar een gewonnen eindspel en werkte feilloos af.

Van Amber Blindfold

Aronian lijkt definitief uitgeschakeld te zijn voor de eindoverwinning. Terwijl Kramnik de perfecte score afleverde, moest Aronian de duimen leggen tegen Morozovich. Moro won de blindpartij na 76! zetten. De koningsindische partij ging al snel over in een voordelig eindspel voor de Armeen, dankzij en actief werkend loperpaar. Toen de stelling wellicht volledig in evenwicht stond, blunderde Aronian pardoes een van zijn lopers en gaf enkele zetten later beteuterd op. In de rapidpartij was het Moro die de hele tijd drukte, maar echt in gevaar kwam Aronian nooit.

In de strijd tussen de youngsters werd tweemaal de vrede getekend. In de blindpartij kwam Radja opnieuw op de proppen met de Schliemann-Jänisch-variant van de Spaanse partij. Enkele rondes geleden kreeg Kramnik er niets tegen bereikt, Carlsen kreeg wel iets, maar stond toen al lang een pion achter. Bovendien had Radja vele verdedigingsmogelijkheden en behield erg makkelijk het evenwicht. De rapidpartij werd erg boeiend. In de eerste plaats werd er een wel erg ongebruikelijke opening gespeeld.

Van Amber Blindfold

Het middenspel had gelijkenissen met een Benkö, weze het dat zwart speelde zonder de g7-Loper, en zonder pionoffer. De zwarte stukken werkten goed samen en het kwaloffer dat Carlsen speelde op de 20e zet ziet er simpelweg gezond uit: zwart krijgt namelijk schitterende velden voor de beide paarden.

Van Amber Blindfold

Er volgde dus 20… Pc5! en na Ld2 sprongen de paarden naar d3 en c5 en gaven zo voldoende compensatie voor de kwaliteit. In een stelling die dynamisch in evenwicht is, werden de handjes geschud.

Voor de Nederlandse fans: Loek haalde een halfje tegen Gelfand. In de rapidpartij werd het na een boeiende partij remise, in de blindpartij ging het weer helemaal mis voor de Nederlander. Op de 17e zet krijgt Gelfand een vreselijke pion op c6. In een poging om pionverlies op de damevleugel tegen te gaan, blijkt de dame plots geen velden meer te hebben.

Van Amber Blindfold

Tot nu toe heeft Gelfand indruk gemaakt in de blindpartijen met zijn diepe positionele combinaties. Je kan alle partijen van vandaag hier ook in pgn bekijken of downloaden.

De stand:

1.  Kramnik, Vladimir  10.5 
2.  Ivanchuk, Vassily  9.5 
3.  Anand, Viswanathan  8.5 
4.  Aronian, Levon  8.0 
5.  Gelfand, Boris  7.5 
 Svidler, Peter  
7.  Morozevich, Alexander  7.0 
8.  Leko, Peter  6.5 
9.  Carlsen, Magnus  6.0 
 Radjabov, Teimour  
11.  Vallejo, Francisco  4.0 
12.  Van Wely, Loek  3.0 

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.