Crelel is kampioen!

CrelelCrelel is de nieuwe kampioen van België. Het klopte in de laatste ronde Gent met 1.5-6.5, terwijl Namen niet verder raakte dan een 2-6 overwinning in Borgerhout. Namen was nochtans versterkt naar Antwerpen getrokken. Leuven en Brugge2 degraderen en worden vervangen door Bredene en Brussels. Ook de strijd om de “Vlaamse” titel kende een spectaculair einde…

Het is zelden zo spannend geweest in eerste nationale als in 2007. Slechts een half punt scheidde Crelel (Luik) en Namen van elkaar. Namen had de kleine achterstand en trok met een erg stevige ploeg naar Borgerhout, dat nog in degradatiegevaar stond bij een te grote nederlaag.

FressinetNamen speelde met Laurent Fressinet(2650), Leonid Kritz (2597), David Alberto (2525) en Davit Lhobanidze (2446). Een ijzersterke ploeg, zeker als je weet dat Borgerhout op het eerste bord “slechts” Marc Dutreeuw (2406) had zitten. Maar die Dutreeuw deed het prima. Hij stond heel de partij zelfs iets beter tegen Fressinet en haalde uiteindelijk remise.

Op bord 2 deed Leonid Kritz het beter tegen Oscar Wemmers.

Van Stellingen

In deze stelling speelt Kritz met wit het agressieve 18. g5!? … Er volgde Pe8 en 19. Pxd5!? cxd5 20. Lxd5+ en de drie pionnen wogen uiteindelijk het zwaarste door. Ook de derde grootmeester van dienst, David Alberto, won zijn partij en zorgde er mee voor dat Namen uiteindelijk met 2-6 zou winnen.

2-6, dat is niet zo slecht, maar zou het genoeg zijn? Dat hing uiteraard allemaal van Crelel af. De Luikenaars deden niet aan kunstmatige inseminatie en trokken naar Gent met de ploeg waarmee ze al een heel jaar gespeeld hebben. Marie Sebag (2410) zat er op bord 1 en gaf al na 7 zetten remise. Niet echt een kampioenenspirit zou je denken, maar de rest van Crelel maakte dat goed. 

Van Stellingen

Deze stelling komt uit de partij op bord 3: Gunther Deleyn-Heidinn Steimgrimmson. Zwart staat hier al vrij comfortabel (tot waarschijnlijk gewonnen), maar na het gespeelde 32. Db3? gaat het punt meteen naar Steimgrimmson. Er volgde 32. … Kg7 33. d4 Te2 34. Kf1 Txf3+ en opgave. Ook op bord 6 vond er een boeiend duel plaats.

Van Stellingen

In deze stelling uit de partij Grafl-Lacrosse speelt wit het grappige 20. Le4! en na Te5 21. Lf4 Tfe8 22. Lxe5 kon Grafl al bij al vlot winnen. Dankzij verdere overwinningen van Chabanon, Pytell en Goossens werd het een 6.5-1.5-afstraffing en Crelel is daarmee de toch wel onverwachte kampioen (toen het seizoen begon was het geen titelkandidaat).

Niet alleen de strijd om de eerste plaats was erg spannend, ook de strijd om eerste Vlaamse ploeg te worden kende een prachtige (voor de een) en dramatische (voor de ander) ontknoping. Gent, Brugge en Temse stonden allen erg dicht bij elkaar. Gent stond in pole posititie maar verloor met 6-2 van Namen, dus was het afwachten wat de anderen deden. Temse kreeg een sterk Rochade op bezoek en kreeg een fikse nederlaag te slikken: 5.5-2.5. Geen fantastisch resultaat, maar wel genoeg om een half punt uit te lopen op Gent. Alles hing dus van de Bruggelingen af. Zij speelden tegen Leuven, die zich met een monsterscore nog konden redden van de degradatie. Maar de Leuvenaars gaven het al op voor de wedstrijd. De twee Leuvense ploegen in derde werden versterkt met het gevolg dat een heus B-achttal in eerste mocht spelen (met alle respect voor die spelers uiteraard). Brugge leek dus uitstekende kansen te hebben om nog over Temse en Gent te springen. Toch liep het niet allemaal van een leien dakje.

Van Stellingen

Deze stelling komt uit de partij Praet-Geirnaert. Geirnaert speelde zijn geliefde Scandinavisch en kreeg hier een typisch offer tegen: 13. Lxe6?! Interessant, maar eigenlijk lijkt het niet echt goed. Geirnaert speelt het best goed en blijft een stuk voor tot hij in de fout gaat in de volgende stelling.

Van Stellingen

Hier speelt Steven 29. … Le7? en Praet komt terug in de stelling met 30. Ld6 Lxd6 31. Txe8… Wij vermoeden dat Steven hier grote tijdnood gehad moet hebben want enkele zetten later blundert hij een vol stuk weg: 31. … Pf8 32. Tfe1 c5?? en zwart geeft meteen op.

De andere Bruggelingen hadden echter geen enkel probleem met de verzwakte Leuvense ploeg. Brugge won met 6-2 en dat bleek genoeg om een half punt voor Temse te eindigen. Daarmee is Brugge in extremis de “Vlaamse kampioen” van 2007. Of hoe gaat dat spreekwoord over twee honden en een derde been, of zoiets toch… Leuven degradeert, maar haalde wel prachtige resultaten met de ploegen in derde (de redding in derde C was erg spectaculair) en zal vermoedelijk niet zo ontgoocheld zijn.

In tweede nationale was Bredene al gekend als eerste promovendus. Het werd daarbij vergezeld door Brussels, dat de andere reeks won. Bredene kreeg trouwens op de allerlaatste speeldag zijn eerste nederlaag van het seizoen te slikken. Het verloor met 4.5-3.5 van Hoboken.

Bekijk hier de standen en de uitslagen. Voor alle partijen verwijzen wij u door naar de pagina van Valère Maes.

 1. wim
  wim27-03-2007

  Niet alleen Brugge kon profiteren van een ‘vervalste’ uitslag. Veel degradaties werden beslist door stevig versterkte of compleet verzwakte ploegen. Kijk maar wat er in 2B gebeurde. Er gaan al langer stemmen op om de laatse ronden strenger te reglementeren. Bijvoorbeeld door de laatste ronden de ploegen te verplichten alleen spelers op te stellen die al minstens 3x hebben meegedaan in die ploeg.

  PS Leuven 2 (gedeeltelijk 1 dus) won in derde van Beveren dat zo een beetje onterecht degradeert.

 2. Valery Maes
  Valery Maes27-03-2007

  Had KGSRL sterker kunnen opkomen zoals in de eerste ronden was het nog spannender geweest. Waarom bestaat het systeem met bordpunten eigenlijk nog? Zou de meerderheid het niet beter vinden om terug te keren naar matchpunten…

 3. Jan
  Jan27-03-2007

  Interessant inderdaad. Ik vind wel dat Leuven op zich niet veel te verwijten valt. Als het reglement het toelaat, kunnen ze er gebruik van maken. Maar een verstrenging van dat reglement lijkt inderdaad niet van de pot gerukt.

  Vooral in titel en degradatiestrijden vind ik dat nuttig, veel respect trouwens voor crelel, dat toch ongeveer met zijn basisploeg naar Gent trok.

 4. Wim
  Wim27-03-2007

  Er valt natuurlijk niemand iets te verwijten zolang het binnen het reglement valt. Het zijn natuurlijk de “grote” clubs die het meest profijt hebben aan de huidige reglementering. Het zal moeilijk zijn voor de “kleintjes” om het reglement te wijzigen. Of zie ik het mis?

 5. albin
  albin20-07-2007

  Voor de ploegen dat Luik heeft gespeelt, hebben we twee maal geluk gehad. Tegen Leuven (zonder Akesson en Van Beers) en tegen Gent. Maar niet vergeten dat we heben ook tegen versterkste ploegen gespeeld (vooral Eynatten 2, Temse en Charleroi). Op het einde, was het min of meer gelijk tussen Namen en Luik. We haden een beetje meer geluk.
  Proficiaat voor het seizoen van de jonge speelers van Bruges.
  Het werk met jongen in Vlaanderen is fantastisch. Zo moeten we werken in Luik. Het is meer belangkrijk dan sponsors te vinden;)

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.