Nieuw meestertornooi in Antwerpen

Logo Rokade WesterloNa het succes van de Brugse Meesters komt er nog een meestertornooi in ons Vlaamse land, nu in Antwerpen. Het tornooi wordt georganiseerd door Rokade Westerlo en het bedrijf Inventi. Wie doet er mee? Wanneer en waar vindt het plaats? En wat heeft Jan Timman met dit tornooi te maken? …

“Dergelijk tornooi organiseren staat al langer op mijn verlanglijstje”, vertelt Sylvin De Vet van Rokade Westerlo. “In 2004 hadden we al het Belgische kampioenschap en dat was erg geslaagd. De club Rokade Westerlo steunde het idee dan ook.” Maar zoals zo dikwijls in het Belgische schaken was het vinden van geld en een geschikte locatie een probleem. “Klopt, maar die problemen werden in één klap opgelost”, legt De Vet uit. “Eind maart 2006 maakten we kennis met de firma Inventi, die goede banden heeft met de Nederlandse topspeler Jan Timman, en in de persoon van de gedelegeerde bestuurder ontmoetten we een ware schaakliefhebber.”

“Deze man vond het idee van een im-normentornooi aantrekkelijk genoeg om het tornooi niet alleen te sponseren, maar ook de lokatie stelde hij ter beschikking.” Die locatie zal in het centrum van Antwerpen liggen, goed bereikbaar voor de spelers en de pers.

Sylvin De Vet met toenmalig BK Bart MichielsMaar toch bleef er nog één probleem over: het tijdstip. Enkel de eerste 2 weken van juli waren nog beschikbaar, net op het moment dat het Belgisch Kampioenschap in Namen plaatsvindt én net voor het internationale tornooi van Gent. “Na overleg kozen we voor de eerste week, omdat we dachten dat we van het BK toch niet veel deelnemers zouden “afpakken”, duidt De Vet. Het tornooi zal dus plaatsvinden van 30 juni tot en met 8 juli. Er zal gespeeld worden volgens het fide-tempo: 90 minuten + 30 sec per zet voor de eerste 40 zetten en dan 30min+ 30 sec voor de rest van de partij.

De deelnemerslijst staat ook al vast:

1. GM Evgenij Miroshnichenko (UKR – 2632)
2. FM Jan Willem De Jong (NED – 2435)
3. IM Marc Dutreeuw (BEL – 2385)
4. IM Eddy Van Beers (BEL – 2357)
5. FM Stefan Docx (BEL – 2347)
6. FM Steven Geirnaert (BEL – 2339)
7. FM Arben Dardha (ALB – 2299)
8. WIM Bianca Muhren (NED – 2290)
9. FM Jeroen Claesen (BEL – 2260)
10. Andy Ooms (BEL – 2222)

En daar wil De Vet het niet bij houden. “Onze ambitie is een grootmeestertornooi, maar dat zal dus allemaal afhangen van hoe het dit jaar zal uitdraaien.” Een website is er nog niet, die zou ongeveer in mei af moeten zijn. Wat wel al vast staat is dat Jan Timman himself een bezoekje zal brengen aan het tornooi. En dat alleen al lijkt ons de moeite waard.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.