Sofia kiest verrassend deelnemersveld

DanailovHet MTel-tornooi in Sofia is na Linares en Wijk Aan Zee het derde “grand-slam”tornooi van het jaar. De manager van Topalov, Silvio Danailov, heeft in een persbericht het deelnemersveld bekendgemaakt en daar zitten toch enkele verrassende namen bij…

Vorig jaar konden we meer klassieke toppers aan het werk zien in Sofia, denk maar een Topalov, Anand, Svidler en Ponomariov. Dit jaar gooit de organisatie het over een heel andere boeg. Veselin Topalov is uiteraard wel weer van de partij (zijn manager organiseert het tornooi), maar de andere namen hadden weinigen voorspeld. Vooreerst is er Shakryar Mamedyarov (2754). Hij maakte afgelopen jaar een steile opgang die in januari eindigde in een climax met de vierde plaats op de wereldranglijst. Zijn naam hadden we wél kunnen vermoeden, want hij was er niet bij in de eerste twee grand slams van dit jaar, Wijk en Linares.

Wie er ook terug bij is, is Michael Adams (2735). De Engelse nummer 9 is al een hele poos niet meer te zien in gesloten toptornooien. Onlangs speelde hij nog in de Gibraltar Open, maar voor de rest leek Adams bezig aan een rustpauze. Nu komt hij dus terug in Sofia.

De vierde geplaatste speler is iemand die vorig jaar ook meedeed, maar voor de rest nog niet echt opviel dit jaar: Gata Kamsky (2705). Kamsky verraste er vorig jaar vriend en vijand door 2de te worden en mag nu opnieuw proberen te stunten.

De twee echte verrassingen zijn de Indiër Krishnan Sasikiran (2700) en de Roemeen Dieter-Liviu Nisipeanu (2689). Beide heren waren de afgelopen jaren erg weinig te zien in gesloten toptornooien (Sasikiran in Biel, maar dat is een van de weinige uitzonderingen).

Het tornooigemiddelde bedraagt toch 2720 en is dus nog steeds een grand-slam waardig. Net als vorig jaar zal er trouwens gespeeld worden volgens de Sofia-rules: Geen remises behalve in theoretische remisestellingen of na herhaling van zetten. Ook grappig is de wedstrijd “Raadt Topalov’s zet”. In die wedstrijd kan je alle zetten van Topalov raden en diegene die de beste voorspellingen doet, wint een prijs. Vorig jaar raadde de winnaar 209 zetten juist. Benieuwd of Danailov en Fritz daarbij kunnen helpen…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.