Kramnik wint het Ambertornooi

Kramnik heerste blindHet zat er al even aan te komen, maar nu is het ook echt gebeurd: Vlamidir Kramnik is de overduidelijke winnaar van het 16de Amber-tornooi. De wereldkampioen imponeerde vooral in het blindschaak, waar hij zijn eigen record van 9/11 evenaarde. Vishy Anand werd uiteindelijk nog tweede, Ivanchuk derde. Een eindbeschouwing met nog enkele speciale staaltjes schaak…

Het was al vrij snel dit tornooi duidelijk dat Kramnik de winnaar zou worden. Enkel Vassily Ivanchuk bracht hem even in verlegenheid, maar voor de rest was de Russische wereldkampioen heer en meester. Dat gold vooral voor het blindschaken, waar Kramnik 9/11 haalde en daarmee zijn eigen record uit 1996 evenaarde. De laatste 2 dagen deed Kramnik het iets rustiger aan, maar hij toonde toch nog een keer grote klasse, met wit tegen Magnus Carlsen. Carlsen had de blindpartij overleefd en koos in het rapid voor een scherpe Botvinnik. Wie dacht dat deze opening al uitgemolken was, vergist zich, want Kramnik kwam in de volgende stelling met een waardevol nieuwtje.

Van Amber Blindfold

Hier gaat Kramnik voor 14. axb5!? een mooi stukoffer dat de wereldkampioen thuis al op het bord had gehad. De perscommentaar van de officiële site vroeg zich af waarom Kramnik zulk nieuwtje in een vriendschappelijke rapidpartij bracht. Tja, zoals een andere grootmeester ooit zei, “Als je de kans krijgt een nieuwtje te spelen, moet je het doen, hoedanook, anders is er wel iemand anders die er mee gaat lopen.” En Kramnik zal misschien gedacht hebben de Botvinnik niet meer tegen te komen. Enkele zetten later maakte hij het af.

Van Amber Blindfold

22. Tc6 Pd3 23. Txc8 Dxc8 24. Txa7 1-0. Kramnik scoort uiteindelijk 15.5/22 in de totale stand, een huzarenstukje.

Van Amber Blindfold

Viswanatan Anand won vorig jaar, maar moet zich dit jaar tevreden stellen met de tweede plaats. Anand bewees wel dat hij nog steeds met overschot de beste rapidschaker is. Dat gedeelte won hij met 8.5/11, 2 volle punten voor Kramnik, Ivanchuk, Leko en Carlsen.

Van Amber Blindfold

Derde is Ivanchuk, die toch wel revanche nam op vorig jaar, toen hij laatste werd. De Oekraïner is een onvoorspelbare speler. Hij speelde heel het tornooi op hoog niveau en was de enige die Kramnik kon verslaan. Maar de enige waar hij normaal gezien sowieso van wint, Levon Aronian, daar verloor hij nu tegen. Over Aronian gesproken: de Armeen werd vierde, samen met een verrassend stevige Peter Svidler. Ook Aronian was dit tornooi bijzonder onvoorspelbaar. Hij won dinsdag in het blindschaak nog vlot van Anand, woensdag liep het helemaal verkeerd tegen Teimur Radjabov. Aronian verloor met 2-0, maar vooral de manier waarop was zeer bizar.

Van Amber Blindfold

Aronian speelde hier met wit het ongelooflijke c4??? en na dxc4 Lxc4 Da5 valt de loper op g5. Oja, ik moet er zeker bijvertellen dat dit de rapidpartij was, en niet de blindpartij! Een zelden geziene blunder op dat niveau. Aronian zei achteraf dat vermoeidheid hem parten speelde.

Net achter Aronian en Svidler komen Moro en Gelfand. Voor Moro was dit een ronduit zwak tornooi, hoewel hij toch nog tweede eindigde in het blindschaak. Gelfand zal wel tevreden zijn met zijn spel. Het was bij momenten erg inspirerend met een hoogtepunt in zijn blindpartij tegen Radjabov.

Van Amber Blindfold

Gelfand heeft wit en begint hier werkelijk schitterende dingen te doen met 18. 0-0-0! Dit offert een pion die Radjabov gretig aanneemt: 18. … Dxa2 19. Lc4 Da1 20. Kc2 Da4+ 21. Kb1 b5 en de volgende stelling is bereikt.

Van Amber Blindfold

Hier heeft Gelfand blijkbaar geen enkel probleem met de complicaties te overzien, nochtans zonder stukken! De Israëliër gaat voor 22. Txh6! bxc4 23. Tdh1 Te8 24. Pxg5 Le6 25. Txe6!! fxe6 26. Dc7 1-0. Een prachtig staaltje blindschaak.

De laatste plaats is voor Vallejo en Van Wely. Bekijk hier de partijen van ronde 9, ronde 10 en ronde 11. De eindstand ziet er zo uit:

1.  Kramnik, Vladimir  15.5 
2.  Anand, Viswanathan  13.5 
3.  Ivanchuk, Vassily  13.0 
4.  Aronian, Levon  12.0 
 Svidler, Peter  
6.  Gelfand, Boris  11.5 
 Morozevich, Alexander  
8.  Carlsen, Magnus  10.5 
 Leko, Peter  
10.  Radjabov, Teimour  9.0 
11.  Van Wely, Loek 6.5 
   Vallejo, Francisco    

Kramnik wint ook het blindschaken en Anand is weer de beste rapidspeler.

  1. drinkeh
    drinkeh30-03-2007

    De combinatie na 22. Pd4 – die fritz overigens suggereert – mocht er trouwens ook wel zijn. Het is echter blindschaak voor iets he

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.