Hovhanisian zegeviert in het ijzersterke Schoten

Winnaar MherHet 1 mei-tornooi in Schoten is een van de sterkste rapidtornooien van het land. Iedere topspeler die niet in Aalter speelde, was hier en dat kon tellen want het was nòg sterker bezet. Mher Hovhanisian won uiteindelijk samen met Wim Maes (Mher haalde het op scheidingspunten). Kris Tielens stuurde ons foto’s en een verslag…

Hoe kan je de sterkte van een tornooi duidelijker maken dan door simpel namen te noemen? Misschien door het prijzengeld, maar wij houden het bij die namen: Dutreeuw (2409), Claesen (2402), Hovhanisian (2391), Van Mil (2366), Sadkowski (2364), Dockx (2364), Maes (2321), Van Mechelen (2304) en dan moeten we nog beginnen aan spelers als rapidspecialist Hans Renette (2258, maar een rapidelo van 2350), Werner Vandenbrande, Semen Minyeyevstev, enfin, we stoppen er maar mee, want het punt is duidelijk: Het 1 mei-tornooi in Schoten is een absoluut toptornooi in België.

Van Tornooitjes

Ook de formule is boeiend. Het tornooi begint immers niet om 13.30u ’s middags of iets dergelijks, maar wel in de voormiddag, waardoor er 9 ronden gespeeld kunnen worden ipv de gebruikelijke 7. Voor bijna iedere speler zijn er ook nog eens naturaprijzen voorzien. Het is hier geen propagandasite, maar het is gewoon zo. Als je kijkt naar de tornooien in Aalter en Schoten kan je alleen maar erkennen dat er wel degelijk erg boeiende schaakdingen gebeuren in ons landje.

Van Tornooitjes

Op naar het tornooi zelf dan. Als je het deelnemersveld bekijkt, kan je al concluderen dat dit geen simpel tornooi zou zijn. Erg veel spelers zijn aan elkaar gewaagd en dat bleek ook op het terrein. Tot ronde 4 ging het namelijk gelijkopgaand: Dutreeuw, Claesen, Hovhanisian, Van Mil: Allen dreven vlot mee met een maximumscore. Enkel Danial Sadkowski liet een halfje liggen, tegen jeugdtalent Stef Soors (die een ijzersterk tornooi speelde, zie verder).

Van Tornooitjes

De eerste onderlinge confrontaties kwamen in ronde 5. Hovhanisian en Claesen speelden remise, Dutreeuw klopte Van Mil en Sadkowski maakte zijn slipper tegen Soors goed met een overwinning tegen Dockx. Marc Dutreeuw startte fenomenaal, want ook in ronde 6 kon hij winnen, nu met zwart tegen Claesen. 6/6 en goed op weg naar de tornooioverwinning, zo leek het.

Van Tornooitjes

Maar in ronde 7 kantelde het momentum en het is niet raar dat het de zotte Armeen Mher Hovhanisian was die Dutreeuw versloeg. De Antwerpse krullenbol moet een tik gekregen hebben, want ook in ronde 8 ging hij kopje onder, nu tegen Wim Maes. 0/2 en dat is dodelijk in dergelijke tornooien. Hovhanisian won tegen Van Mil en nam samen met Maes de leiding. Die twee kozen samen voor de tornooiwinst met een onderlinge remise in de laatste ronde. Mher won wel op scheidingspunten (hij had ook de sterkere tegenstanders gehad). Beiden scoorden 7.5/9. Mher speelde 3 remises. Maes slechts 1, maar hij verloor erg verrassend een partij tegen Van Tichelen (1960) in de derde ronde. De gedeelde tweede plaats ging naar Claesen, Van Mil, Sadkowski, Minyeyevtsev en Dockx.

Van Tornooitjes

Een speciale vermelding gaat naar Stef Soors. De jonge knaap speelde een schitterend tornooi met zijn 6/9. Remises tegen Sadkowski (2364) en Van Mechelen (2304) zijn mooi, maar de overwinningen tegen Minyeyevtsev (2242), Schuermans (2260) en Saligo (2161) beloven veel voor de toekomst. Stef verloor enkel tegen Maes en Dockx, niet bepaald een schande. Hij haalde een tpr van 2250. Een groot talent, de Overpeltenaar.

Je kan de volledige stand ook in pdf bekijken, net als alle uitslagen. Wij danken Kris Tielens van Schoten voor de foto’s en alle informatie. Schoten heeft trouwens net een gloednieuwe site klaar, voor de liefhebbers zeker de moeite om eens te bezoeken.

Winnaar Mher Hovhanisian lacht na met Hans Renette en “Maffioso” Dries Cuypers. Jan Van Mechelen kleurt de voorgrond:

Van Tornooitjes
  1. wim
    wim04-05-2007

    Een goede vriend van Mehr is Aronian. In een interview op chessbase zegt hij het volgende over het Armeense schaak:

    Aram Hajian: Armenians have cemented their reputation as a strong chess-playing nation. Is there a so-called “Armenian style” of chess? If so, how would you describe it?

    Levon Aronian: Generally, you could say that Armenians have had a lack in opening preparation, leading to positions out of the opening where they haven’t enjoyed much of an opening advantage. Maybe the Informants [compendiums of opening theory and analysis] didn’t reach far-away Armenia because of the unreliable postal service [smiling]. Seriously though, one could characterize Armenians by their fighting spirit, often playing long games, striving for victory to the very end. But it’s possible that I am not so typical in this regard. My recent experience playing in many high level tournaments has compelled me to improve my opening preparedness.

    Het volledige interview:
    http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=3833

  2. Ruud
    Ruud04-05-2007

    Over de ‘Armeense’ stijl…
    Akopian typeerde zichzelf als volgt toen hij de finale speelde van het zogenaamde WK in Las Vegas: “ik ben zo lui als mijn volk”. Toen dacht ik dat dat erg beledigend was, achteraf schuilt er wel wat waarheid in. Partijen van Aronian, Sargissian en consoorten hebben één iets gemeen: ze neigen naar het chaotische, en daarin blinken ze erg goed uit.

  3. Jan
    Jan04-05-2007

    Aangezien ik dankzij Mher Levon ook wat ken (ik heb zijn badge van wijk aan zee nog), zulde hem nog wel eens tegenkomen op de schaakfabriek (we hebben een heel leuk plan klaar, maar ik ga het nog niet verklappen).

  4. Geert Bonhomme
    Geert Bonhomme05-05-2007

    We zijn nieuwsgierig Jan 😉

  5. Philip
    Philip05-05-2007

    Wie A zegt…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.