Kramnik en Aronian rotzooien op laatste dag

Geflipte laatste dag

Update: Reacties Kramnik en Aronian! 

Aronian wint de tweekamp overtuigend met 4-2. Zowel voor schakend Armenië als voor de internationale schaakwereld een grote stunt die Aronian wat extra status verleent. Vooral de openingspartij van vandaag loonde de moeite om volgen, want totaal onbegrijpelijk… Onze Armeense vriend Lusine Ovanisian vertaalde voor ons de reacties na de tweekamp:

Kramnik: “Objectief gezien denk ik dat Aronian verdiend gewonnen heeft. Op beslissende momenten was hij sterker en frisser dan ik. Hij staat erom bekend om snel en goed te kunnen spelen en is niet voor niets een van de beste blitzers ter wereld. Wat het niveau betreft denk ik dat de toeschouwers verwend zijn. Ik herinner mij niet zulke strijd te zien die pas in de laatste seconden van de partijen werd beslist. Levon is ook net terug van een goede training en oogt erg zelfzeker. Wat mijn eigen prestatie betreft, kan ik zeggen dat ik frisheid miste na de tweekamp met Leko. Op 2 belangrijke momenten blunderde ik, dat zegt genoeg. Nu is het tijd voor rust en dan bereid ik me voor op Dortmund. Daarna komt het WK en voor de rest hoop ik ooit nog eens een revanche te krijgen tegen Aronian.”

Aronian: “Voor mij is dit een hele prestatie en het krijgt een meerwaarde door het grote aantal fans. Het is bovendien een prima repetitie op de kandidatenmatchen (Aronian ontmoet Carlsen). En natuurlijk het feit dat dit tegen de absolute wereldkampioen is…”. Noot van de redactie: In de nieuwste New In Chess zegt Aronian dat hij ervan droomde ooit een Wereldkampioen in een match te kloppen. Het is nog geen wereldtitel, maar het is toch richtinggevend.

Zou Levon Aronian zijn riante voorsprong nog uit handen geven? En hoe zou hij het aanpakken? Solide? Aanvallend? Theoretisch?

Tot nu toe werden de toeschouwers al aardig verwend door het tweetal, maar deze partij steekt qua spektakel elke andere partij de loef af. De amusementswaarde staat wellicht omgekeerd evenredig tot de juistheid van het gebroddel van beide heren. Laten we beginnen met de niet alledaagse stelling na 8! zetten. Theorieland ligt al even achter ons en nee, beste lezer, deze stelling komt niet uit fisher-randomchess. De meningen bij de toeschouwers waren hier erg verdeeld. Velen vonden de compensatie van Aronian erg aantrekkelijk, andere gingen er wel vanuit dat Kramnik zich wel kon verdedigen.

Kramniks 14. Db2 ziet er erg goed uit. Als de Armeniër zijn paardenstal op de damevleugel kan activeren, dan ziet het er niet zo rooskleurig uit voor wit. Binnen de kortste keren lopen de damevleugel-pionnen naar voor en dat zal veel materiaal kosten. Gelukkig is het voor wit nog niet zo ver, dus even die damevleugel onder vuur nemen. Het antwoord van zwart is op zijn Aronians. Even niets aantrekkend van de klassieke regels biedt hij dameruil aan, met daarbij de kans dat de koningsvleugel volledig versplinterd geraakt. De partijen van de topstelers worden inderdaad met de dag onbegrijpelijker. Hoewel: zonder dame kan zwart erg snel de damevleugel ontwikkelen en daar de boel opruimen, wellicht heeft wit niet de kans om met zijn zware stukken iets te beginnen tegen de zwaktes op de koningsvleugel.

Op de 15e zet besluit Kramnik de kwaliteit terug te geven. Een erg moedige beslissing van de Rus, maar misschien ook wel het bewijs dat er iets serieus is misgegaan. Op dat moment begint Kramnik à la Aronian te spelen: als je er zelf niets meer van begrijpt, zorg dan dat je tegenspeler ook het noorden kwijt raakt.

Na een heleboel schermutselingen (die er snel gespeeld werden), krijgt de partij een hoogtepunt op zet 26. Aronian staat een pion voor, maar de witte stukken staan veel te actief. De stelling is objectief remise (aldus Fritz), maar daar hebben beide kemphanen helemaal geen zin in. Na wat geforceerde zetten gaat Aronian met 29… h5 serieus de mist in. De koning van Kramnik komt rustig binnenwandelen en stilaan begint de wereldkampioen een matnet te spinnen rond de zwarte koning. Aronian begint dan aan een geslaagd psychologisch spelletje: pionnen naar voor gooien, in de hoop dat wit in tijdsnood kraakt. Dat blijkt goed te lukken. Op de 39e zet geeft onze mechanische vriend namelijk mat in 8 aan. Dat ging als volgt 39. Tf7+ Kg8 40. Te7!! (niet zo makkelijk te vinden) en dan blijkt het vreemd genoeg volledig uit te zijn …40 Tc8 41 Tg7+ Kf7 42 Kh7!! en ondekbaar mat.

De Rus mist om duistere reden de matvariant, en nu begint Aronian’s pion op c3 wel erg gevaarlijk te worden. Kramnik begint nu met allerlei dreigingen de zwarte koning aan te vallen, het ziet er gevaarlijk uit, is het wellicht, maar computers zijn ongenadig. Op de 46e moet zwart gewoon c2 durven spelen en Fritz geeft -5. Een variant: 47. g6 Tc7+ 48. Kf6 Pd7+ 49. Kf7 Pe5+! 50. Kf6 Pg4+! 51. Kf5 Pe3:+ 52. Kf6 Pg4+ Kf5 Ph6+!!. Het paard levert titanenwerk: vooraleer het zich opoffert, ruimt het twee gevaarlijke witte pionnen op en zet de zwarte toren in een prima verdedigende positie.

Aronian mist het blijkbaar ook en kiest eieren voor zijn geld. Remise, eigenlijk de enige mogelijke uitslag voor zo’n partij. Het is ook typerend dat na zulke huzarenstukje de tweekamp beslist is. De laatste partij was dus een formaliteit en liep logischer dan de eerste. Toch eindigde ook deze clash boeiend in de volgende stelling:

Van Stellingen

Aronian gaat met wit voor 46. Dxd3! en de partij eindigde op eeuwig schaak na 46… Dxd3 47. cxb7 Te8 48. bxa6 en nadat de torens werden geruild belandde het witte paard op c6 waarna Kramnik zich genoodzaakt ziet eeuwig schaken te geven.

De match

4-2 is dus de eindstand en dat is toch een indrukwekkende prestatie tegen een man die zelden geklopt wordt als hij in vorm is (en dat is hij). Leko’s droge stijl werd vorige week simpelweg gecounterd door Kramnik’s nog veel drogere stijl (maar dan een niveau hoger). Aronian heeft dat gezien en zal gedacht hebben: Eens zien of hij het zo ook kan. Aronian is een topspeler met veel potentieel. Als hij in vorm is, kan hij de beste van de wereld worden. Hij kan solide stellingen aan (zoals zijn oerdegelijke spel in Wijk Aan Zee), maar dat heeft bij hem geen keerzijde. Want ook in tactische stellingen blijkt de Armeen uitstekend. Wie weet hebben we een voorbode gezien van een toekomstig WK-duel…

  1. wim
    wim07-05-2007

    Ook de commentaren gaan overal een beetje uit de bocht. De beste waren bij Susan Polgar te vinden:
    eerste partij:
    33.Kh3 Ra5?? +- (33…Ra2 =) Now Kramnik is winning! 34.Kh4 Rc5 35.Rd7 Kg8 36.Kxh5 Kf8 37.Nd6 c3 38.Kg6 Rc6 39.Kxf6?? (39.Rf7+ Kg8 40.Re7 and game over!) Kg8 40.Kg6 Kf8 41.Kf6 Kg8 42.g4 Nc5 43.Rd8+ Kh7 44.Kf7 Rc7+?? (44…c2 45.g5 Rc7+ 46.Kf6 Nd7+ 47.Kf5 c1Q and Black wins!) 45.Kf6 Rc6 46.Kf7 Rc7+ 47.Kf6 Rc6 Game drawn 1/2-1/2 (Aronian is content with a draw even though he has a completely winning position. c2 wins in all variations.)

    tweede partij:
    46.Qxd3 Qxd3 47.cxb7 Re8? [47…Qd8 48.bxa6 Qb6-+] 48.bxa6 Qb3 49.Rc5 Kh7 50.Rc8 Rg8 51.Nd4 Qb6 52.Rxg8 Kxg8 53.Kg1?? [53.a5 Qc7 54.Ne6 Qc6+ 55.Kh2 Qb5 56.Nc5+-] 53…Kh7 54.Nc6 Qb1+ 55.Kg2 Qe4+ Game drawn 1/2-1/2

  2. Lusine
    Lusine10-05-2007

    Er is een mooi artikel over Gabriel Sargissian op http://www.chessbase.com
    http://chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=3847

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.