Mtel-masters start meteen met een stunt

SpeelzaalGisteren is in Sofia een van de Grand Slams begonnen: de Sofia Mtel Masters. Dit tornooi is vooral bekend voor zijn anti-remise-reglement. Geen saaie snellertjes dus en dat bleek ook in de eerste ronde. 3 boeiende partijen en 1 grote verrassing: Nisipeanu die met zwart Topalov klopte…

Liviu-Dieter Nisipeanu is al jaren een ouwe getrouwe in het schaakwereldje. Zijn grootste succes haalde hij toen hij het Europees Kampioenschap won. Ondanks zijn jarenlange staat van dienst zie je Nisipeanu niet veel in echte toptornooien. In Sofia krijgt de Roemeen wel een kans en de Bulgaarse organisatie zal er nog spijt van krijgen. Want Nispeanu stuntte in de eerste ronde door de lokale held en topfavoriet Veselin Topalov te verslaan. Met zwart nog wel… In een Scandinaviër nog wel… . De partij ging gelijkopgaand tot Topalov een serieuze blunder produceerde in de volgende stelling:

Van Sofia Mtel

Topalvo speelt hier 43. Dd3?? en wordt meteen gecounterd en staat compleet verloren na 43. … Ld4!! 44. Lxe6 Pxe3+ 45. Kh2 Df2+ 46. Pg3 Dg2+ en wit geeft op vanwege het trucje 47. Kh4 Dh2+ 48. Lh3 Pg2+ en er volgt Dxh3 en Pxf4 met een vork en stukwinst.

De andere grote favoriet, Shakriyar Mamedyarov, begon wel flitsend aan het tornooi. Hij versloeg Kamsky na een tactische strijd en een ietwat vreemde eindstelling.

Van Sofia Mtel

Kamsky gaat hier voor het riskante 14. … Dc7?! en hoopte na 15. exf6 Dg3+ op compensatie. Die compensatie leek er niet meteen te komen, maar toch vocht Kamsky zich geleidelijk aan in de stelling. Onze verbazing was ook vrij groot toen Kamsky er na de grote storm de brui aan gaf in deze eindstelling:

Van Sofia Mtel

Akkoord, Kamsky verliest een kwaliteit en het ziet er niet te best uit, maar Rybka vindt het voordeel na 38. …c5 toch nog net speelbaar. Het is duidelijk dat Mamedyarov prima tot bijna gewonnen staat, maar de Amerikaan geeft toch vrij rap op, vinden wij.

Michael Adams viert zijn comeback in Sofia. Niet dat de vriendelijke Brit echt verdwenen was, maar veel zagen we hem niet meer in internationale toptornooien. Nu is hij terug en in de eerste ronde in Sofia kreeg hij Krishnan Sasikiran over de vloer. De partij volgde de Panov-variant uit de Caro-Kann en leek uit te draaien op een vrij saaie bedoening…

Van Sofia Mtel

…tot Adams in deze stelling wat leven in de brouwerij brengt met 33. Txd5! Sasikiran liet zich echter niet van de wijs brengen en offerde enkele zetten later zijn kwaliteit terug om de partij met eeuwig schaak te besluiten.

Meer info vind je op de officiële site.

Van Sofia Mtel
Van Sofia Mtel
  1. Jelle
    Jelle11-05-2007

    Ik denk dat er grote tijdsnood was in de partij Mamedyarov-Kamsky. Op playchess werd als commentaar bijgezet hoeveel seconden kamsky nog overhad na elke zet. Volgens mij is hij door zijn vlag gegaan.

  2. Thipsie M
    Thipsie M11-05-2007

    Op de site van chessbase staat inderdaad dat kamsky gevlagd werd door de Azeri.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.