“Mtel maakt nieuwe sterren”

DanailovDe bekende schaakjournalist Yuri Vasiliev interviewde Silvio Danailov – Topalov’s manager en organisator van het toptornooi in Sofia – over het ietwat bizarre deelnemersveld in Sofia, over jonge schakers en over “Mister Nobody” (wie zou hij daarmee bedoelen?) …

Lusine Ovanisian vertaalde het interview voor ons van het Russisch. Het werd afgenomen door Yuri Vasiliev voor het magazine Chesspro. Normaal gezien brengen wij zo weinig mogelijk interviews die we niet zelf afgenomen hebben (we zijn chessbase niet), maar omdat Danailov altijd te vinden is voor straffe uitspraken en toch wel essentieel is in het debat rond de huidige WK-formule maken we graag een uitzondering.

Vasiliev: Waarom zijn de spelers van deze editie minder representatief dan anders?
Danailov: “Een tornooi van categorie 20 kan niet zwak zijn. Topalov, Mamedyarov en Adams zijn top-10. Kamsky is de beste Amerikaan en WK-pretendent. Sasikiran is erg jong en is de op een na sterkste speler van Indië die nog maar zelden de kans heeft gekregen zich te ontplooien in een gesloten round-robintornooi. Van ons krijgt hij die kans, om zich verder te ontplooien. Nisipeanu was Europees Kampioen in 2005 en is bovendien Roemeen. Roemenië en Bulgarije zijn dit jaar toegetreden tot de EU. Daarom hebben wij hem gekozen.
We zijn eigenlijk gewend om in Sofia enkel de absolute wereldtop te zien…
Ik heb alle sterke spelers uitgenodigd. Het ligt niet aan mij dat een groot deel spelers verplichtingen had in het Russische clubkampioenschap. Voorts vallen de WK-matchen in ons vaarwater. Wij hadden dolgraag Aronian, Leko of Polgar gehad, maar zij willen zich voorbereiden op de WK-matchen, wat begrijpelijk is. Ik snap eigenlijk niet waarom Fide zijn matchen niet verplaatst heeft. Voor hen is het niet moeilijk om een andere datum te reserveren.
En Anand?
Hij had verplichtingen in Indië. Maar weet je, ik ben blij dat er eens andere spelers zijn. Er moet een kans gegeven worden aan jongere spelers. Sasikiran is een top-10speler in wording. Ik denk niet dat de sterren het tornooi maken, maar dat het tornooi de sterren maakt. Wimbledon blijft ook Wimbledon als de top-10 niet aanwezig is. De nieuwe namen krijgen een kans om sterren te worden.
Toch nog één naam checken: Kramnik?
Kramnik leeft in een droomwereld. Hij heeft de mogelijkheid om 1 miljoen dollar te verdienen als hij een rematch speelt tegen Topalov. Wij hebben allemaal gezien hoe hij verdween nadat Kasparov een rematch wou. Hij was “mister nobody” en dat zou hij nog zijn als wij niet akkoord waren gegaan om een match in Elista te spelen. Die match gaf het schaken erg veel aandacht. Maar nu verbergt hij zich opnieuw en gaat een rematch uit de weg. En weet u, hij zal zijn titel verliezen in Mexico en hopen dat hij hem toch wint in de match die fide hem beloofd heeft (De winnaar van het WK in Mexico krijgt een match tegen Kramnik, ook al speelt Kramnik zelf ook mee in Mexico, dat is althans de vreemde kronkel die Fide voorzien heeft, red.). Maar er zal veel veranderen en wie weet krijgt hij die rematch dan niet.
Waarom denkt u dat hij in Mexico zal verliezen?
Zulk tornooi kan enkel gewonnen worden door spelers die toptornooien kunnen winnen, zoals Anand of Aronian. Kramnik zal waarschijnlijk +2 of +3 halen, maar het zal te weinig zijn. Als Aronian de matchen overleeft, zijn hij en Anand topfavoriet. Als Aronian sneuvelt, is er maar één favoriet en dat is Anand.

  1. Mocsnik Robbie
    Mocsnik Robbie14-05-2007

    Ah, Mister Danailov is nog altijd erg racune tegenover Kramnik!!
    Ze doet maar,he!

  2. wim
    wim14-05-2007

    Dat Kramnik weining kans maakt het tornooi te winnen maar wel de match daarna is wel juist. Maar de traditie is dat het wk in een match wordt uitgevochten (man tegen man (of vrouw)).

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.