Over Atanasiu, voetbaltruitjes en onbekende Russen…

Roberto Schuermans

Het Mtel-tornooi in Sofia is bijzonder spannend en het Vlaams Kampioenschap wil niet onderdoen. Eén uitslag is al bekend. Thibaut Vandenbussche won een mooie aanvalspartij tegen Niculae Atanasiu (die u hier kan bekijken). Wie is die Atanasiu eigenlijk en wat maakt hem zo “speciaal”. Nog opvallend: de voetbaltruitjes van Robert Schuermans. In de open groep zit er ook een vreemde eend: Gorchkov …

Niculae Atanasiu is een van de meest opvallende figuren van de elitereeks. Hij valt voornamelijk op door zijn ontzettend snelle spel. Zo won hij gisteren tegen Koen Achtergaele en had hij in de eindstelling (na 60 zetten ongeveer) nog 2u en 15 min op zijn klok. Vrij indrukwekkend als je weet dat de spelers bij het begin 1u30 krijgen.

Van Vlaams Kampio…

Er is natuurlijk ook een keerzijde: Atanasiu werkt zijn tegenstanders op de zenuwen en maakt door het rappe spel ook fouten die men in een elitereeks niet mag maken. Zo kreeg hij deze voormiddag tegen mij de volgende stelling op het bord:

Van Vlaams Kampio…

Ik speel hier met wit en de stelling ziet er vrij remiseachtig uit, maar Atanasiu komt hier a tempo met Tb8?? op de proppen. Na Txd6 en Le5+ staat wit twee pionnen voor en zou moeten winnen (maar dat deed ik niet). Ook in de zopas afgelopen partij tegen Vandenbussche betaalt Atanasiu de prijs voor zijn snelle spel.

Van Vlaams Kampio…

De man speelde met zwart zonet 15. … Dd8?? en krijgt na 16. Dh5!! een vernietigende aanval op zijn doos. Thibaut speelt het bijzonder nauwkeurig en komt in deze stelling met een decisive blow:

Van Vlaams Kampio…

22. Lxe6!! Kxe6 23. The1 … Atanasiu gaf enkele zetten later op. Hij had deze keer toch 20 minuten van zijn tijd gebruikt. Tegelijkertijd kan het ook averechts werken. Benny Todts bijvoorbeeld stond met 2 torens tegen 2 stukken waarschijnlijk gewonnen, maar werd overdonderend door het geblitz van zijn tegenstander en verloor de partij nog.

Momenteel zijn de partijen nog volop aan de gang. Robert Schuermans speelt op bord 2 tegen Frederic Decoster. Gisteren kwam Roberto met een truitje van Portugal, maar omdat hij slechts 0.5/2 haalde, moest het vandaag beter. En wat werkt er beter dan een gepersonaliseerd truitje van Celtic Glasgow.

Van Vlaams Kampio…

Of het Robert windeieren zal leggen, weten we straks te melden. Vanmorgen liep het althans vlot met een overwinning tegen Draftian in een (inderdaad) theoritische stelling die Draftian niet beheerste.

In de open reeks zit op bord 1 iemand die vele twijfels doet rijzen. Een Rus, genaamd Gorchkov, met de volle 0 Elopunten. Een onbekende die we nog maar zelden gezien hebben op tornooien in ons landje. Blijkbaar heeft Gorchkov wel connecties. Hij is de vader van ene Gorchkova en dat is de vrouw van Alexandre Dgebuadze, zo werd ons hier verteld. Geen wonder dat de man bovenaan staat in de open reeks…

Uitslagen:

Piceu-Van Herck … Volg eerste 5 borden live.
Decoster-Schuermans 1-0
Stinis-De Baenst 1-0
Draftian-Todts…
Vandenbussche-Atanasiu 1-0
Hamblok-Lagrain 1/2
Willen-Achtergaele 0-1
Schrickx-Roos 0-1

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.