Brugge boven in Gent!

PiceuTom Piceu en Tieme Verlinde zijn de kampioenen. Decoster, Schuermans en Vandenbussche plaatsten zich voor het gesloten Belgisch Kampioenschap. Maar wat viel er nog op dit tornooi? Voor ons het Baensisme en Todtsdom. Wat? Lees hier het met veel foto’s gekleurde eindverslag…

Op schaaktechnisch vlak is toch één ding duidelijk geworden: de Bruggelingen hebben deze kampioenschappen gedomineerd. Ze hebben de 2 kampioenen met Piceu (elite) en Verlinde (Open). Met Frederic Decoster hebben ze ook nog een bepalende speler in het elitetornooi en Benny Todts verzorgde het spektakel (voor ons toeschouwers altijd in positieve zin, voor Benny zelf liep het niet altijd goed af). In de open reeks waren Pieter Steen en Wouter Gryson protagonisten. “West-Vlaanderen boven” zei Tieme na zijn titel, maar die duivelse woorden kunnen wij, Limburger zijnde, toch maar moeilijk over onze lippen krijgen. Hoe dan ook, de Brugse spelers waren prominent aanwezig in de titelstrijd in beide reeksen.

Van VK Gent einde

Beide kampioenen waren trouwens zonder twijfel verdiend en speelden heel het tornooi aan de top. De gesloten reeks was voortdurend spannend, want niemand bleek echt dominant te zijn. De laatste ronde was cruciaal en dat zegt heel veel over de suspens. Tel daar nog eens de testwedstrijden voor de tweede plaats bij en het plaatje is compleet. In de Open reeks viel de eerste schifting al in ronde 2, toen Jonas Van Cappellen elofavoriet Pieter Steen versloeg.

Jonas Van Cappellen
Van VK Gent einde

Een teken aan de wand, want dit open kampioenschap was er een van de jeugd. Stief Gijsen, Maarten Larmuseau en uiteraard winnaar Tieme Verlinde waren de 3 kanshebbers op de laatste dag. Die jeugd beschikt ook over lef. Zo weigerde Larmuseau remise tegen Verlinde in een duidelijk mindere stelling. “Ik ben hier om te leren, niet om elo te winnen ofzo” , reageerde Maarten. Een goede instelling als u het mij vraagt, ook al eindigde de partij alsnog op een gelijkspel.

Tieme Verlinde-Maarten Larmuseau
Van VK Gent einde

Over het niveau kan meer gediscussieerd worden. Een anonieme toeschouwer liet optekenen dat er veel fouten gemaakt werden en dat het allemaal niet zo best was. Dat zal objectief gezien zeker juist zijn en zal waarschijnlijk ook met de ietwat moeilijke tijdscontrole te maken hebben (1u30 voor 30 zetten+1u voor de rest). Toch is dit niet noodzakelijk het hoofdcriterium. Fouten leveren namelijk spektakel en spanning, denk maar terug aan de partij Schuermans-Piceu. Daar leek Roberto makkelijk te winnen, maar alles liep toch nog anders: Onvoorspelbaarheid kan ook leuk zijn.

Bruno De Baenst
Van Vlaams Kampio…

Op dat punt moeten we Benny Todts en Bruno De Baenst een pluim geven. Spectaculaire partijen met heel bizarre openingen waren aan hen wel besteed. We hebben er zelfs een term voor ontwikkeld: Het Baensisme. Wij geven een korte bloemlezing, te beginnen met De Baenst-Piceu na zo’n 15 zetten:

Van VK Gent einde

Dit ziet er leuk uit. De partij eindigde nog op remise. Een dag later kwam De Baenst weer met een heel rare opening op de proppen, nu weliswaar in zijn nadeel. De Baenst heeft zwart tegen Stinis:

Van VK Gent einde

Het is allemaal dubieus, maar het oogt zo mooi en is daarom toch een vermelding waard. Naast het Baensisme heb je ook het Todtsdom. Het Todtsdom lijkt veel op het Baensisme, maar is helaas iets minder kwaliteitsvol. Maar Benny heeft dus enkele hele leuke stellingen op het bord gekregen. Wat denkt u bijvoorbeeld van deze?

Van VK Gent einde

Benny speelt hier met zwart tegen snelheidsduivel Atanasiu en komt hier met het heel grappige Lc4! en wint een kwaliteit. Enkele zetten later won hij er nog een met Pe4 in een gelijkaardige stelling en dan was het de andere toren die vastzat. Het Todtsdom komt er dan wel op neer dat de sympathieke Benny deze partij nog verloor, terwijl hij in andere partijen uit moeilijke situaties terugkeerde (bv tegen Hamblok en bijna tegen ondergetekende)…

Benny Todts
Van VK Gent einde

Ook een vermelding krijgt de organisatie, want van uitstekende kwaliteit. Voor het eerst in een Vlaams Kampioenschap was alles live op het internet te volgen (met dank aan Jan Vanhercke van promotie jeugdschaak vlaanderen) en elke ronde waren er tornooibulletins met alle resultaten en standen. Om toch één puntje van kritiek te geven: het was bij momenten wel erg warm in de tornooizaal, maar meer vinden we ook niet om op te muggenziften.

Alle resultaten kan je nog eens nakijken op http://www.kgsrl.be. Wij eindigen met een modetrend in Gent: krullen!

Van VK Gent einde
Van VK Gent einde
Van VK Gent einde
Van VK Gent einde

En voor de afwisseling nog enkele opvallende figuren, te beginnen met de grote onbekende: Kortchkov.

Van VK Gent einde

Frank Shrickx:

Van VK Gent einde

Marcel Van Herck

Van VK Gent einde

Arthur Hugaert

Van VK Gent einde

en varia:

Van VK Gent einde

Hanne Goossens, meisjeskampioene

Van VK Gent einde

de bar

Van VK Gent einde
 1. Der Alte
  Der Alte21-05-2007

  Over krullen gesproken: de KGSRL kan volgend seizoen een heus ragebollenteam opstellen, bijvoorbeeld: Fabian Hulpia,
  Jan Watté, Gertjan Verhaeren en als chauffeur “veteraan” ragebol Harry C.!

 2. Michel W.
  Michel W.21-05-2007

  Schakers hebben duidelijk geen behoefte aan een aerodynamisch kapsel

 3. lieve
  lieve21-05-2007

  Jan, ben je niet beschaamd dat je de ‘duivelse’ leuze van winnaar Tieme niet over je lippen krijgt ? Je beide ouders zijn rasechte West-Vlamingen ! Jij dus ook maar een verkapte Limburger !!!

 4. wiebke
  wiebke21-05-2007

  hoewel er nog een heleboel krullenbollen zijn vergeten…bv: Michiel, Hanne, Roel,…
  Misschien had je daar geen foto’s van?

 5. Brul
  Brul21-05-2007

  Het is inderdaad zeer knap van Maarten dat hij er echt een partij van wilde maken! Chapeau!

  PS: Tom heeft een wel heel aerodynamisch kapsel, dus aan de respectievelijke haarcoupe zal het dus niet liggen …

 6. KAra
  KAra21-05-2007

  ja, Jan! Je weet toch nog dat ik hier over keiharde bewijzen beschik dat uw roots duidelijk in West-Vlaanderen liggen!

 7. steven
  steven21-05-2007

  lihhen 🙂

 8. jan
  jan21-05-2007

  Zwijg, gij stuk Bruggeling. Enfin, ja, ik probeer al heel mijn leven mijn afkomst te ontkennen, maar ik ontkom er blijkbaar niet aan. Limburger én West-Vlaming. O Gruwel!

  Van Roel heb ik een foto, maar zijn krulletjes waren te kort om te concurreren met de anderen 🙂

 9. Philip
  Philip22-05-2007

  Zoiets komt toch vroeg of laat naar boven;)
  Ik dacht al dat ik je soms wat moeilijk verstond…

 10. Yevyev
  Yevyev22-05-2007

  Alhoewel die typische droge humor van hem, is toch duidelijk afkomstig van den Limburg 😉

 11. Roel
  Roel22-05-2007

  ach 2 jaar geleden was dat geen enkele moeite geweest,
  zie bk jeugd 2005

 12. KAra
  KAra22-05-2007

  Eigenlijk is het ook een beetje Oostkamp boven, niet?

 13. scheven
  scheven23-05-2007

  Oostkamp boven? Haha, da’s een goeie 🙂

 14. stulens Rik
  stulens Rik02-02-2010

  beste,
  wij zijn op zoek naar legerkamaraden die in Lombardsijde een KROO opleiding gedaan hebben : 1 augustus 1969.
  we missen iemand : een zekere Watté Jan.
  is deze Watté vermeld in jullie rubriek misschien deze die wij zoeken?
  alvast bedankt voor een reactie
  groetjes Rik

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.