Waar zit de wereldtop?

ShabalovIn afwachting van de kandidatenmatchen, die zaterdag beginnen, zijn er enkele “kleinere” toernooitjes aan de gang. Alexander Shabalov is Amerikaans kampioen geworden en Movsesian staat eerste in Bosnië. Daar kan je oa. ook nog Morozevich en Short bewonderen. En de jeugd, ten slotte, die speelt in Kirishi…

We trekken eerst naar de VS, waar de nationale kampioenschappen net zijn afgelopen. Die zijn gewonnen door Alexander Shabalov (bekend van de gelijknamige openingsvariant). Hij scoorde 7/9 en had daarmee een half punt voorsprong op Alexander Onischuk en een vol punt op Kaidanov, Shulman en Becerra. Favoriet Kamsky speelde niet mee, wegens zijn deelname in Sofia en de kandidatenmatchen (waar hij Etienne Bacrot ontmoet).

Het meest interessante tornooi van het moment speelt zich af in Bosnië. Met Morozevich heeft dat tornooi een echte publiekstrekker, maar ook de andere namen zijn niet mis: Nigel Short, Ivan Sokolov, Sergei Movsesian, Artom Timoteev en Borki Predojevic. Sergei Movsesian is ietwat verrassend alleen leider. Met 4/5 heeft hij zelfs al een punt voorsprong op de ook al verrassende thuisspeler Predojevic. Movsesian is zo’n typische subtopspeler die je op dergelijke tornooi wel meer ziet presteren, maar die net niet meekan met de absolute top. Moro startte prima met enkele typische Moro-zeges, maar bleef dan wat hangen. Hij bengelt in de middenmood met 2.5/5.

Kuzubov

We kunnen ook kijken naar de toekomst, want in het Russische Kirishi spelen de “World Youth Stars”. Nepomniachtchi, Negi Parimarjan, Kuzubov en Mamedov zijn de meer bekende snotneuzen van het gezelschap. Na 7 rondes is het Nepomniachtchi die leidt, met 5.5/7, voor de Armeen Andriasian. 

Zaterdag begint het echte werk echter: de kandidatenmatchen voor het WK. Wij zullen die zeker volgen. Het zijn bovendien allemaal minimatchen, wat het extra spannend maakt (de drive om te winnen zou groter moeten zijn). 4 spelers kunnen zich plaatsen voor het WK-round-robintoernooi in Mexico later dit jaar.

 1. RM
  RM25-05-2007

  Jan… schrijffouten man! :p

 2. Pelemanov
  Pelemanov25-05-2007

  wie is die pipo op de foto eigenlijk?

 3. jan
  jan26-05-2007

  Als je op de foto gaat staan met je muis, komt altijd een beschrijving van de foto. Dit is dus Kuzubov. Hier komt de beschrijving precies wel wat trager dan normaal.

  @RM, ik vind er maar 3 en die zijn vrij onbenullig gezien de tijd die ik had toen ik dit schreef (toernooien moet ergens meervoud zijn en tenslotte moet aan elkaar), behalve middenmooT natuurlijk 🙂
  Ik zal het nog even laten staan, dan kunt ge mij verder helpen, alles is voor verbetering vatbaar uiteraard.

  Trouwens interessant dat Belgen daar altijd goed op letten. Op pakweg Chessvibes vindt ge ook hemeltergende taalconstructies ed, maar niemand die er naar kraait 🙂 (pas op, liever het eerste hoor)

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.