De gokchinees: WK-kandidatenmatchen

AronianVandaag was er al de openingsceremonie, maar morgen begint het echte werk: de kandidatenmatchen. Wie speelt tegen wie, hoe zit het nu eigenlijk in elkaar en uiteraard: Op wie moet u uw geld inzetten? …

Het is een heropleving van een oude geschiedenis. De kandidatenmatchen zijn jarenlang vast onderdeel geweest van de WK-cyclus tot ze enkele jaren geleden verdwenen in de onstabiliteit die heerste in de schaakwereld. Nu zijn ze dus terug, weliswaar in een andere vorm.

Als je vroeger de matchen kon doorworstelen, mocht je in een tweekamp de wereldkampioen uitdagen. Nu ligt het anders: 4 winnaars kunnen zich plaatsen voor het WK-tornooi in Mexico (september dit jaar). Ze beginnen met 16 en spelen tweekampen van 6 wedstrijden. De winnaars van de eerste rondes spelen dan een nieuwe tweekamp tegen een andere winnaar. De winnaars van die matchen plaatsen zich. Wij geven het voorbeeld van poule A:

Levon Aronian-Magnus Carlsen
Alexei Shirov-Michael Adams

Dat zijn twee van de kandidatenmatchen. Wij zullen meteen een gokje wagen: Aronian peddelt door en Adams wint van Shirov. Dan spelen Aronian en Adams een tweede tweekamp voor een plaats in het WK in Mexico. De 4 winnaars vervoegen Kramnik, Anand, Svidler en Morozevich die al geplaatst zijn voor Mexico.

De andere “poules” zijn:

B: Peter Leko-Mickael Gurevich
Judit Polgar-Evgenij Bareev

C: Ruslan Ponomariov-Sergey Rublewski
Alexander Grischuk-Wladimir Malakhov

D: Boris Gelfand-Rustam Kasimdzanhov
Etienne Bacrot-Gata Kamsky

Tweekampen zijn helemaal anders dan roundrobin-tornooien. De spelers bereiden zich specifiek voor op een tegenstander in plaats van een meer algemene voorbereiding. Dit betekent dat voorbereiding heel belangrijk is. Het theoretische aspect wordt gelukkig ruimschoots gecompenseerd door de stress en de spanning.

Wij van de Schaakfabriek zijn, zoals u weet, fervente gokkers. In poule A gaan wij ons geld logischerwijs op Levon Aronian zetten. Hij heeft zich in Armenië voorbereid met Gabriël Sargissian en enkele andere prima GM’s. Na zijn overwinning tegen Kramnik zal zijn zelfvertrouwen goed zijn. Bovendien speelt hij meestal erg degelijk en maakt hij gebruik van iedere kans die hij krijgt. Carlsen is nog bijzonder jong en zal die kansjes geven. Toch is deze partij sowieso een blikvanger. Aronian zal het dan moeten opnemen tegen Adams, denken wij. De Engelsman heeft een stijl die tweekampen moet liggen: oerdegelijk. Als Shirov kans wil maken, zal hij secuur moeten offeren :-).

Shirov
Van Toppers algemeen

Poule B zal een Hongaarse strijd worden. Leko en Polgar zijn torenhoog favoriet. Wat er dan zal gebeuren, is wel heel moeilijk te voorspellen. Leko is een prima tweekampspeler, maar zit de laatste tijd wel in slechte vorm. Afwachten dus.

Ook Poule C heeft 2 duidelijke favorieten: Grischuk en Ponomariov. Maar die eerste is sinds kort in het professionele pokercircuit te bewonderen en het is maar de vraag of hij echt nog gemotiveerd is voor deze matchen. Onlangs presteerde hij wel degelijk (bij momenten toch) in het Russische clubkampioenschap. We zijn benieuwd, zeker omdat Malakhov niet te onderschatten is. Pono heeft ondanks zijn jonge leeftijd al heel wat meegemaakt. Enkele jaren geleden plaatste hij zich voor een match met Kasparov, die er nooit gekomen is. Toen leek zijn carrière in het slop te raken, maar hij kwam eruit en zal bijzonder scherp staan. Rublewski is de second van Kramnik en gespecialiseerd in enkele minder geziene openingen. Hij is onvoorspelbaar, maar zal te veel fouten maken om Pono te kunnen bedreigen. Onze gok: Ponomariov gaat door.

Poule D is de moeilijkste om gokjes te wagen. Kasimdzanov, Gelfand, Bacrot en Kamsky hebben immers allemaal ongeveer gelijke kansen. Wij gaan gokken op Gelfand of Kasim. Over Bacrot weten we weinig, want hij is net als Grischuk al een tijdje uit beeld geweest (op een occasioneel optreden in enkele interclubs na).

Morgen om 15 uur beginnen ze eraan. Wij volgen het uiteraard van nabij.

  1. wim
    wim27-05-2007

    Vanaf 13:00 Belgische tijd.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.