Vandevoort blundert stunt weg in Maastricht

VandevoortHet open Limburgse Kampioenschap in Maastricht is gewonnen door Leonid Kritz. Het scheelde echter geen haar of onze landgenoot Pascal Vandevoort had Kritz vergezeld aan de top. Vandevoort blunderde een gladgewonnen stelling weg tegen Friso Nijboer. Het tornooi in Maastricht was voor ons Belgen nog interessant om andere redenen: bijvoorbeeld voor de remise die Tanguy Ringoir haalde tegen GM Rogers, maar ook voor de jeugdclashes die we graag op het BK jeugd hadden gezien: Ringoir-Nils Nijs en Ringoir-Stef Soors…

Maastricht ligt net over de grens en dus stikte het daar ook van de landgenoten. We noemen er enkele: Pascal Vandevoort, Hans Renette, Roel Hamblok, Tanguy Ringoir, Nils Nijs, Stef Soors, Yordi Schaeken, Pieter Reyniers, de familie Saligo, enzovoort enzovoort. Voeg bij deze Belgen enkele ijzersterke GM’s (Rogers, Kritz, Nijboer, L’Ami, …) en je hebt een ideaal tornooi om volgen.

De start was voor Tanguy Ringoir. Hij begon meteen met een stunt: remise tegen GM Ian Rogers (2515). Dankzij vader Guy kunnen wij u deze partij in pgn aanbieden. Een schitterende start voor Tanguy, maar de écht interessante partijen voor ons Belgen volgden later in het tornooi. Tanguy was jammer genoeg niet op het BK jeugd in Oostende en velen wilden graag de clash met het andere toptalent Nils Nijs wel eens zien (we verwijzen nog eens naar het interview dat we hadden met Hugo Van Steenwinckel). Die clash kwam er door het toeval wel in Nederland. Nils Nijs toonde zich de sterkste. En de leuke jeugdtoppers waren nog niet afgelopen, want de ronde daarop mocht Ringoir het tegen Stef Soors opnemen. De Belgische jeugd blijkt een lastige klip om te nemen, want Ringoir verloor opnieuw (GM’s liggen hem precies beter). Bekijk het schema van Tanguy hier.

Tanguy Ringoir in het midden
Van Tornooitjes

Hopelijk zint Tanguy op wraak en zien we dit soort leuke wedstrijdjes meer (dat is vanuit ons toeschouwerstandpunt ook logisch). Nils Nijs en Stef Soors speelden trouwens een uitstekend tornooi. Die eerste was uiterst solide en verloor geen enkele partij. Hij won er ook maar 2, tegen Tanguy en ene Schotanus (1790). De rest werd remise maar wel tegen een tegenstand van gemiddeld 2250. De tpr van Nils was 2281 en daarmee is veel gezegd. Bekijk het schema van Nils hier.

Van Tornooitjes

Stef Soors had een gelijkaardig tornooi, weliswaar met meer winstpartijen maar ook meer verliespartijen. Hij klopte naast Ringoir onder andere FM Caessens. Ook de rest van zijn parcours mag er zijn (tpr 2241). Je kan zijn schema hier bekijken.

Van de jeugd gaan we naar de oudere Belgen. Daar was vooral Pascal Vandevoort opvallend. Hij speelde sowieso een prima tornooi, maar de laatste ronde leek de kers op de taart te brengen.

Van Tornooitjes

Deze stelling komt uit de laatste ronde uit de partij Friso Nijboer (2606)-Vandevoort. Onze IM staat gladgewonnen en zowat elk plan wint, bijvoorbeeld Kg4-g3 of f4-g3 enz. Maar Vdv kiest voor c3??? en de winst is verschwunden na Txb3. Heel erg jammer. De eerste plaats was mogelijk geweest als Leonid Kritz remise zou spelen en Vdv zou winnen. Kritz won echter dus als het een troost kan wezen: Vdv heeft enkel een gedeelde 2de plaats weggeblunderd.

Vandevoort-Ringoir
Van Tornooitjes

Er zijn te veel Belgen om allemaal te bespreken. We vermelden nog kort Maarten Larmuseau en Hans Renette, die geen uitzonderlijk tornooi speelde, maar in de laatste ronde wel een leuke partij had tegen GM Korneev. Hans verloor uiteindelijk in een partij die wij hopelijk in de toekomst nog zullen brengen. Wat Larmuseau betreft: kijk naar zijn parcours en we kunnen conclusies beginnen te trekken: er is talent in België en dat talent wordt steeds beter!

Het tornooi werd gewonnen door GM Leonid Kritz (2599) met 6/7. Hij eindigde helemaal alleen aan de kop. De tweede plaats was voor GM Berg, GM Schleber, GM Rogers en IM Luch. De hele stand kan je hier bekijken.

Winnaar Kritz
Van Tornooitjes
 1. Mocsnik Robbie
  Mocsnik Robbie29-05-2007

  Pascal Vandevoort blundert niet alleen zijn partij tegen Nijboer Friso.
  Want hij verloor ook onnodig tegen de Zweedse grootmeester Berg. Ondanks zijn goede prestatie is Pascal
  niet echt tevreden over zijn spel. Dat is de indruk dat ik van hem heb gezien in Maastricht! Tja,dat is schaaksport!

 2. Dirk
  Dirk29-05-2007

  Dikke dikke en dikke proficiat voor Stef, Nils en Maarten. Met TPR,s ruim boven de 2200. De remise van Nils tegen Robin Swinkels, toekomstig GM en titelkandidaat voor Maastricht, wekte bij een aantal sterke Nederlanders aardig wat positieve commentaren.

  Blijkbaar is er dan toch iets te leren van de stappenmethode en op criteriumtoernooien en Belgische kampioenschappen.
  Kortom ook in België kan je veel leren. Zie verslag hierboven vermeld.

  Stef, Nils en Maarten doe zo verder!!!!

 3. scheven
  scheven29-05-2007

  Tuurlijk kan je in België iets leren. Alleen leer je meer in het buitenland :-).
  Waarom overigens gaat iedereen die dit vroeger beaamde nu plotseling het tegendeel beweren?
  De Belgische toernooien zijn ondanks de vooruitgang nog steeds drie klassen zwakker dan de buitenlandse, dus als je de keuze hebt: spelen in België of in het buitenland, dan moet je toch voor het laatste gaan?
  Een voorbeeld (hypothetisch :-)):
  Ofwel kan je meedoen aan een Europees kampioenschap in Duitsland met topgrootmeesters; ofwel kan je meespelen aan het Belgisch jeugdkampioenschap. Als je ambitieus bent doe je mee aan het Europees (net als een Bart Michiels bijvoorbeeld, die z’n laatste jaren ook niet meer meedeed aan het Belgisch om toernooien te spelen in het buitenland).
  Dat Stef, Nils en Maarten zo goed geworden zijn zal echt niet vanwege de Belgisch kampioenschappen zijn, en zeker niet vanwege de criteriumtoernooien (uit het verleden; sinds de +16 is opengesmeten is het natuurlijk al heel wat zwaarder).
  Ik vertel hier niets nieuws; maar het lijkt tegenwoordig nodig om terug te herhalen.

 4. Jan
  Jan29-05-2007

  Ik hoop dat dat niet de indruk is die ik wek in mijn artikel. Das in ieder geval niet de bedoeling. Scheven heeft natuurlijk gelijk, al zou ik het nut van “mindere” tornooien ook niet onderschatten: leren winnen heeft ook met ervaring te maken en dat kan niet als je alleen tegen beteren speelt, want dan heb je nooit iets te verliezen.

  Zoals zo dikwijls zal de gulden middenweg wel het beste zijn, zeker 🙂 Ik denk trouwens dat praktisch al onze goede jeugdspelers die weg volgen, en met (relatief) succes. In ieder geval: Ik vind beide “argumenten” zo logisch dat ik het bijna objectief durf te noemen 🙂 Ik zie ook niet echt veel mensen die dat ontkennen of het tegendeel beweren.

 5. scheven
  scheven29-05-2007

  Right on :), ik wil zeker de Belgische toernooien niet afkraken natuurlijk; onze (jeugd)toernooien zijn natuurlijk ook sterk en goed om bij te leren, en ze worden inderdaad alsmaar sterker. Dit had ik zonet wellicht wat meer mogen benadrukken.

 6. groslm
  groslm30-05-2007

  Als je die sterke spelers in het buitenland laat spelen verzwak je zowiezo het deelnemersveld in belgie zodanig dat het deelnemersveld altijd zwakker zal zijn dan in het buitenland. Mocht je die spelers terug halen dan zal het niveau nog hoger liggen en het is misschien niet slecht om die spelers toch af en toe in belgie te laten spelen zo kun je het niveau van de “zwakkere” spelers nog optrekken en geef degene die anders de jeugdtoernooien in belgië domineren een nieuwe uitdaging en een extra motivatie om nog beter te worden. Ik vind persoonlijk iedereen die een beetje goed speelt altijd naar het buitenland zenden niet de beste oplossing voor het belgisch schaken. Ik denk dat er bij de jeugd een evenwicht moet blijven bestaan tussen de toernooien die in ons landje worden afgewerkt en deze die in het buitenland.

 7. scheven
  scheven30-05-2007

  Dit is een mening die ik begrijp maar niet deel. Volgens mij wordt bij dergelijk protectionistisch beleid de subtop bevoordeeld en de absolute top benadeeld. Je zegt het hier zelf: “geef degene die anders de jeugdtoernooien domineren…” met andere woorden: offer jezelf op voor hun verbetering.
  Het is overigens ook niet dat Belgische (top)spelers geen toernooien in het binnenland spelen, maar dat maakt volgens mij zelfs niet uit; het is niet aan ons of aan de Belgische Bond om te zeggen hoeveel ze er mogen spelen en waar (we zitten tenslotte niet in de Sovjet-Unie).
  De Belgische toernooien zullen volgens mij overigens altijd wel goed bezet zijn: ze zijn goed georganiseerd en vinden (relatief) dicht bij de deur plaats. Als je de middelen er niet voor over hebt om de hele tijd naar het buitenland te trekken zijn de Belgische toernooien een mooi alternatief waar er ook veel valt op te steken.

 8. david roos
  david roos30-05-2007

  Maarten Larmuseau en Nils Nijs hebben wel een enorm sterk toernooi gespeeld (eveneens als Stef Soors )
  Wat mij wel wat verraste was het verlies van Tanguy tegen Stef en Nils
  Helaas kon ik er niet zijn dit toernooi 🙁
  volgende toernooi beter

 9. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck05-06-2007

  Ik vind als Liga jeugdleider, dat ze veel moeten spelen (buitenland of binnenland) maakt niet uit. Maar dat ze wel aanwezig zijn op onze Belgische Jeugdtoptornooien. Zodat ze leren omgaan met de druk van bij de favorieten te horen (Op het Belgisch jeugdkampioenschap waren er meerdere favorieten in elke reeks, maar er kan maar 1 per reeks Berlgisch Kampioen worden), daarom werd er dan ook zo mooie partijen afgeleverd. Maarten, Niels, Stef en alle andere jeugdspelers doe zo verder.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.