Vuurwerk in de eerste finaleronde

AronianDe finales van de kandidatenmatchen zijn vandaag begonnen (elke dag om 13u). Eerste rondes in matchen zijn dikwijls vrij rustig, maar die veronderstelling ging vandaag niet bepaald op. 3 beslissende partijen met 1 heerlijke partij van Grischuk, 1 blunder van Bareev en een onduidelijk kluwen in Aronian-Shirov. Enkel Kamsky en Gelfand hadden weinig te bieden. Een uitgebreid verslag…

Aronian-Shirov is niet alleen de finale van de kandidatenmatchen, het is ook een partij met een revancheverhaal. We gaan even terug naar de voorlaatste ronde van Wijk Aan Zee van dit jaar. Aronian kon het tornooi nog winnen als hij de twee laatste rondes goede resultaten kon boeken tegen Shirov en Tiviakov. De eerste missie was Shirov en Aronian leek vlot naar een technische overwinning te gaan. Maar Shirov beet zich vast en Aronian verknalde de stelling. Wij stonden toen backstage te wachten op Aronian en herinnerden ons nog de enorme teleurstelling bij de Armeen (zo hebben wij hem nog niet vaak gezien). Bianca Mühren, die toen verslagen maakte voor de website van Wijk, verwoordde het treffend: “Nou, ik durf hem niets te vragen, willen jullie misschien eens horen”. Veel meer als “hij is erg ontgoocheld” en “I don’t know what went wrong” konden wij er niet aan toevoegen. De dag erop won Aronian van Tiviakov en was alsnog gedeeld eerste maar om een kort verhaal korter te maken: Aronian heeft nog een een eitje te pellen met de Lettische Spanjaard.

Aronian-Shirov, foto Chessbase

Aronian koos voor een onduidelijke variant in een soort van aangenomen damegambiet en kwam na 15 zetten in de volgende, boeiende stelling.

Van WK

Shirov kiest hier voor het leuke én sterke 15. … Pxe4. Wit wint een kwal, maar zwart heeft een stuk en een pion én vooral actieve stukken. De dames werden geruild en na wat gehakketak probeert Aronian spel te creëren op de zevende rij (zie stap 4):

Van WK

Shirov gaat hier voor het eerst echt in de fout met 24… c6? Aronian ruilt op d2, speelt Td1 en zijn torens zijn plots actief. Zo actief dat Shirov uiteindelijk begeeft onder de druk en de witte torens op de onderste rij moet toelaten. 1-0.

Grischuk-Rublewski, Chessbase

Dé partij van de dag kwam van Alexander Grischuk. Bij Etienne Bacrot lijkt het pokeren een nefaste invloed te hebben op zijn schaakspel, bij Grischuk is dat hoegenaamd niet het geval. De jonge Rus was vroeger een absoluut toptalent. Ooit zei Kasparov himself: “Watch out for Grischuk, he has an enormous talent”. Maar sinds die uitspraak en sinds zijn halve finale in de oude kandidatenmatchen (hij was toen 17 en verloor van Shirov) is het niet echt bergop gegaan met Grischuk. Hij won af en toe een tornooi, speelde bij momenten mooi schaak, maar toonde weinig motivatie en begon zich dus toe te leggen op poker. En op zijn vrouw Natalia Zukhova (vrouwelijk GM). Normaal gezien geen goed idee, want zoals een oud spreekwoord zegt: “Schakers met vrouwen, dat belooft niet veel goeds”. Van “toptalent” werd hij dan ook “subtopper”. Het was afwachten wat Alexander er deze wedstrijden van zou bakken. Maar alles verloopt prima: Malakhov werd met gemak opzij gezet en vandaag nam hij de eerste stap tegen Rublewski.

In een siciliaan krijgen we na 17 zetten de volgende stelling op het bord:

Van WK

Grischuk speelt met wit en start hier een prachtige tactische combinatie: 18. Pxd5!! exd5 19. Lxd5 Dc5 20. e6! de pointe. Dxd4 21. Lxd4 Pf6 22. Lb3

Van WK

Uiteraard zijn wij bescheiden schakers, maar het lijkt ons toch niet echt simpel om deze stelling uit te rekenen (Rublewski blijkbaar ook niet trouwens). Een stukoffer met een dameruil erin verwerkt is sowieso iets wat niet zo vaak voorkomt in dergelijke stellingen. Maar als je hier wat dieper naar de stelling gaat kijken, wordt al snel duidelijk dat zwart in zware problemen zit. Er dreigt Lxf6 en e7 met pionwinst. Als de loper van e8 wil bewegen, volgt exf7 en Txe7. Op fxe6 komt simpel Txe6 en opnieuw wint wit materiaal. Rublewski zocht dan maar zijn heil in 22…Td8 23. Lxf6 Lc5+! 24. Kh1 gxf6 25. e7 Lxe7 26. Txe7 en wit heeft een pion meer, een actievere stelling en gelijke lopers op het bord. Grischuk verbeterde geleidelijk aan zijn stelling en offert zijn f-pion voor actieve torens:

Van WK

Grischuk slaat een tweede keer toe: 31. Txc6!! bxc6 32. Txf7! Tf4 33. c3! Een laatste uitroepteken. De pion kan niet meer gestopt worden zonder zwaar materiaalverlies. Rublewski probeerde nog Te4, maar gaf na Te7+ wijselijk op. Een prachtige partij van Grischuk. Dat hij zo moge voortdoen.

Evgenij Bareev klopte Judith Polgar en krijgt nu zijn tweede Hongaar op bezoek. Wij schatten de kansen van Bareev nu kleiner in dan tegen Polgar. Leko is immers qua stijl vergelijkbaar met Bareev: ook rustig, ook positioneel, maar dan wel beter. De eerste partij voldeed niet echt aan de verwachtingen, maar dan in positieve zin. Beide heren hadden er wel zin en er verscheen een al bij al tactische stelling op het bord, die mooi oogt voor Bareev:

Van WK

Bareev won tegen Polgar met strategisch sterk en positioneel solide geschuif. Tegen Leko probeert hij het anders: 31…Lxg3?? Een foutief offer. 32. fxg3 Txf1 33. Pxf1 Td1 34. Te3 en zwart staat gewoon een stuk achter. 1-0. Misschien toch bij je eigen leest blijven, Evgenij.

Kamsky-Gelfand had weinig tot niets te bieden. Wat theorie en een snelle remise.

 1. Thipsie M
  Thipsie M06-06-2007

  Leuk partijtje tussen Grischuk en Rublevsky! Een echte Siciliaan, dat pokeren heeft Grischuk blijkbaar deugdgedaan.

  Jan zal het ons wel weten te vertellen maar ik denk dat Leko veel geluk heeft gehad…

  Succes aan allen die examens hebben, want om het met de woorden van ‘the voice’ te zeggen: “dat is toch een kutzooi” 🙂

 2. wim
  wim06-06-2007

  Aan het tijdsgebruik te zien allemaal thuis voorbereid door Grischuk. Tot enkele zetten voor het stukoffer was het trouwens allemaal bekend. Maar het blijft een mooie partij.

 3. Jan Lagrain
  Jan Lagrain06-06-2007

  ja, tot b5 enzo nog allemaal theorie, maar het offer heb ik nergens teruggevonden. Kan voorbereiding zijn, het blijft mooi 🙂

  Topalov zijn sjiekste stukken zijn ook allemaal voorbereiding, herinner u Topalov-Aronian. Het begint een trend te worden, precies.

 4. Felix
  Felix06-06-2007

  Bareev’s misberekende stukoffer lijkt een gevolg te zijn van tijdnood. Best wel jammer, want hij had zich mooi teruggevochten uit een minder ogende stelling.

 5. Jan Lagrain
  Jan Lagrain06-06-2007

  Wel vreemd, want het foute stukoffer kwam op de 31ste zet, maarja, dan kunde ook al tijdnood hebben natuurlijk 🙂

  Chessbase vermeldt trouwens niets over tijdnood bij Bareev of voorbereiding bij Grischuk. Jammer, ze zijn nochtans ter plaatse. Ofwel was het niet zo natuurlijk. Mss eens officiële site checken, hoewel chessbase de vorige rondes enkele verslagen kopieerde, maar mss staat er toch iets nieuws in.

 6. Ruud
  Ruud07-06-2007

  de verhalen over de voorbereiding van grishuk en de tijdnood van bareev lijken me erg realistisch. ik volgde de partijen ook live vanop de officiele site en grishuk is pas echt beginnen nadenken nadat hij het offer speelde. Bareev zat al in lichte tijdnood rond zet 20; het stukoffer blijft echter van erbarmelijke kwaliteit…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.