4 remises in Elista

Shirov-Aronian, chessbaseNa zonneschijn komt regen: 4 remises, weliswaar niet allemaal zonder strijd. Rublewski en Bareev moesten bekomen van gisteren, maar Shirov, Gelfand, Aronian en Kamsky gingen er wel vol voor…

Gisteren bracht vuurwerk, vandaag leken de spelers in Elista te bekomen. Vooral Bareev en Rublewski leken te lijden onder de opdoffer die ze gisteren te verwerken kregen. Beide heren hadden wit, maar hadden geen zin om voor het volle punt te vechten. Grischuk en Leko aanvaardden het geschenk met plezier en kunnen na een goede nachtrust morgen weer met wit gaan spelen.

Gelukkig zijn er nog Alexei Shirov en Levon Aronian. Shirov had geen zin om zijn witpartij zomaar af te geven en speelde een modern, agressief pionoffer in de opening. Aronian dacht dan weer aan een van zijn partijen tegen Carlsen en nam een riskante beslissing in de volgende stelling:

Van WK

Aronian speelt hier 19… Lb7?! en komt toch niet makkelijk te staan na 20. Txd8… Shirov kon rekenen op een klein voordeel dat stilaan in een groot werd omgezet:

Van WK

In deze stelling geeft Fritz 10 32. e4! met groot voordeel voor wit. Fritz volgt op met e5 en e4 en probeert zo het centrum te beheersen. Er is iets voor te zeggen, maar Shirov zag er weinig muziek in. Hij ging voor 32. Pd2 (wat ook prima is, maar minder dwingend) en liet Aronian geleidelijk aan terug in de stelling komen. Meer zelfs, net zoals gisteren kon de Armeen plots zelfs een voordeeltje claimen. Een tactische stelling verscheen op het bord, waarin Aronian eieren voor zijn geld koos:

Van WK

44… Tg5+! en de partij eindigde op remise na 45. Kh1 Tg3 45. Df4 Th3+ 1/2-1/2

Gelfand is een klassieke speler: met zwart remise halen en met wit pressen. Dat probeerde hij vandaag opnieuw tegen Kamsky. De partij ging echter gelijkopgaand en had wel enkele interessante momenten. Het einde loopt net als in Shirov-Aronian vrij geforceerd:

Van WK

48. Pe5 Pxe5 49. Dxd7 (Db8 bood perspectief op meer, maar is waarschijnlijk ook vrij remiseachtig) Pxd7 50.a7 Pb6 51. Lb5 Ld6 52. Lc6 en remise.

  1. KAra
    KAra08-06-2007

    op chessbase staat een analyse van de partijen door GM Marin:
    http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=3915

    Bij Shirov-Aronian heeft hij een iets andere mening, over het plan e4-e5 en e4 spreekt hij jammer genoeg niet.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.