Gelfand slaat eerste keer toe, Leko op weg naar Mexico

Gelfand zonder pet, chessbaseNet voor de rustdag heeft Boris Gelfand een gouden zaak gedaan: winst met zwart tegen Kamsky. Peter Leko lijkt zeker van een plaats op het WK na zijn 2de overwinning tegen Bareev. De andere partijen waren felbevochten remises. Wij vestigen ook nog de aandacht op de computerbattle Deep Junior-Deep Fritz, waar gisteren een bijzonder interessante partij op het bord kwam…

Een ezel stoot zich geen 2 keer aan dezelfde steen is een spreekwoord waar Evgenij Bareev blijkbaar nog nooit van gehoord heeft. Bareev speelde exact dezelfde variant als in zijn eerste verliespartij. Toen kreeg hij wel een prima stelling na de opening, maar of Leko dat 2 keer zou toelaten lijkt mij maar dubieus. De Hongaar speelde een stuk nauwkeuriger en sloeg genadeloos toe toen Bareev eindelijk zijn torens in het spel leek te krijgen. Wij verplaatsen ons even naar Bareev:

Van WK

37. f4! Te8 38.Pf2 Tf6 39. Tae1 e4

Van WK

Leko maakt het helemaal af met het grappige 40. Lxe4!! fxe4 41. Pxe4 1-0 Een zware nederlaag voor Bareev, die ondanks zijn kansen in de eerste partij over het geheel gezien nog maar weinig grond geraakt heeft.

Wie echt helemaal geen grond raakt, is Sergey Rublewski. Grischuk was goed bezig met Rublewski helemaal weg te spelen. Grischuk stond zowat 15 zetten op +3 en meer, maar de grote keuze aan goede voortzettingen lijken het voor hem moeilijk te maken. In deze stelling blijft Grischuk gewonnen staan, maar kiest waarschijnlijk toch een moeilijke voortzetting.

Van WK

36. Txf4?! Het zegt veel dat na dit offer Grischuk prima blijft staan, maar waarschijnlijk is het overbodig en krijgt Rublewski op die manier overlevingskansen. Zo bleek ook in de partij. Rublewski toverde ongelijke lopers op het bord en hield de stelling remise. Jammer voor Grischuk. Hij speelde weer heel goed, maar blijft dus op een punt voorsprong “steken”. Hij heeft wel een rustdag om te bekomen van deze tik.

Kamsky was prima tegen Bacrot, maar wat hij gisteren toonde tegen Gelfand, tartte echt alle verbeelding voor iemand van dat niveau. Een onambitieuze opening, zwak middenspel en ook nog eens een gigantische blunder:

Van WK

30. Kf1?? Pxb5 (uiteraard) en Gelfand won spoedig nog de pion op a4 en won makkelijk. De Israëli was uiteraard erg blij, maar ik denk niet dat hij ooit verwacht had op die manier een zwart punt te krijgen. Misschien ligt het aan het Amerikaanse petje:

Kamsky, foto chessbase

Voorts willen wij nog de aandacht vestigen op de prestigieuze computerbattle tussen Deep Fritz en Deep Junior. De eerste 2 partijen eindigden op solide remises, maar daarna was er spektakel. Dat computers nog niet feilloos zijn, blijkt in het geval van Fritz: 2 verliespartijen (de laatste deze morgen nog) op rij en 3-1 achter. Fritz zal deze match waarschijnlijk dus verliezen. Deep Junior bevestigt opnieuw zijn uitstekende reputatie. De slogan van Fritz was “Ask how Kramnik feels”. De slogan van de volgende Junior zal zijn: “Ask how Fritz feels”…

 1. scheven
  scheven09-06-2007

  Wel stom dat de ‘computermatch of the titans’ gespeeld wordt door Fritz die blijkbaar niet eens in de top tien staat van computers, en Junior die ook niet nummer één staat. Zwak is ook dat Chessbase dit nergens vermeld; ok ze moeten hun producten verkopen, maar dit helpt hun reputatie als schaaksite met objectieve verslaggeving toch naar de knoppen vind ik.

 2. scheven
  scheven09-06-2007

  sorry omgekeerd, Junior nipt top tien en Fritz sinds kort geen top drie meer (m’n bron is schakers.info)

 3. jan
  jan09-06-2007

  Ik ben sowieso niet zo zot van Chessbase. Ik kan er mij mateloos aan storen dat ze ergens ter plaatse zitten op een groot tornooi (professioneel dus) en dan een fotoverslag brengen over de rustdag en de toeristische bezienswaardigheden van de streek ipv het schaaktornooi zelf fatsoenlijk te coveren (die 2 samen mag natuurlijk perfect, maar uw prioriteit moet toch uitgaan naar het tornooi). Ook dat elke keer opnieuw fotograferen van zogezegde “schaakbabes” vind ik te veel van het goede. Ik leer ook zelden iets bij van hun verslagen: relevante vragen en interessante dingen die in de persconferenties gezegd worden vind ik er te weinig in terug. Om echt mee te zijn, hebde new in chess nodig en wss zijn er ook wel enkele heel goede Russische dingen. En twic natuurlijk, beperkte info, maar wel volledig en snel.

  Enfin, ze hebben ook goei dingen natuurlijk, maar kvind ze wel serieus overroepen. Ik wil met deze kritiek ook niks zeggen over deze site, waar ook wel vanalles beter zal kunnen, maarja, wij zijn wel amateurs he, bovendien met een heel andere missie 🙂

  Noot: Over de uitdaging van Rybka aan chessbase hebben ze ook niets geschreven. Nochtans zou dàt eens interessant zijn.

 4. the voice
  the voice09-06-2007

  en dat is een symptoom van de… globalisering!
  johei!

 5. Lusine
  Lusine09-06-2007

  Pers conference met Aronian en Shirov, maar in het Russisch…
  http://www.youtube.com/watch?v=CVZuhpgmsDo

 6. steven
  steven10-06-2007

  Weeral een leuke partij van Shirov vandaag.

 7. Pascal
  Pascal10-06-2007

  De credibiliteit van Chessbase is de laatste tijd m.i. inderdaad stevig achteruit gegaan. Nochtans wat dat vroeger niet zo. Ook de verslagen van de match Topalov-Kramnik in september waren vreselijk gekleurd.
  Iemand die op zoek is naar objectieve schaakinformatie moet in ieder geval niet meer op Chessbase zijn. Spijtig, want jarenlang was het mijn nummer 1!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.