Leko en Gelfand plaatsen zich voor Mexico!

Gelfand, cbEvgenij Bareev haalde zijn strijdbijl niet meer boven en gaf na amper 19 zetten de verlossende remise voor Leko. Er was weinig spectaculairs te zien vandaag. Enkel Gelfand won na een vrij interessant treffen. Stilte voor de storm, denken wij…

Niet onze rode duivels, maar wel Leko en Gelfand hebben zich vandaag gekwalificeerd voor Mexico.

Waar Bareev tegen Polgar nog streed voor elk veld op het bord, deed hij tegen Leko het omgekeerde. Het foute offer van de eerste partij lijkt hem te achtervolgen. Bareev maakte een lusteloze indruk en gaf vandaag zelfs al na 19 zetten remise, ook al moest hij winnen om nog door te kunnen gaan. Een jammere zaak, vinden wij.

Vroeger timmerde zijn vader er wel eens op los en ondanks het feit dat Kamsky naast het bord gelukkig niet zijn vader achterna gaat, heeft hij die spirit achter het bord wel overgenomen. Het niveau dat hij tegen Gelfand haalde, was echter niet voldoende. In geen enkele partij kon Kamsky aanspraak maken op een overwinning. Vandaag werd hij opnieuw van het bord geblazen (met wit nota bene).

Van WK

Deze stelling komt uit een Lb5-siciliaan. Kamsky lijkt het tamelijk ok te doen, maar kiest hier voor het ietwat dubieuze 16. c5?! Gelfand trekt er zich weinig van aan en wint de pion op c5 droogjes. Dat is op zich geen probleem, ware het niet dat Gelfand zijn d-pion niet zwak maar wel sterk bleek te zijn.

Van WK

De toestand is al vrij kritiek hier. Gelfand speelt 39…. Pxc2! (Pxf3 was waarschijnlijk nog een stuk sterker maarkom) en Kamsky is verplicht om zijn toren te offeren op c2. Iets later wordt de definitieve steek uitgedeeld. Aan u om de mat in 3 te zoeken:

Van WK

Het antwoord zullen wij voor het plezier onderaan dit artikeltje nog even vermelden.

Aronian-Shirov volgde een theoretische lijn in de Grünfeld-opening die we ook al eens gezien hadden in Topalov-Shirov in Wijk Aan Zee dit jaar. Aronian offerde een kwaliteit, maar berustte uiteindelijk in een theoretische eeuwig schaak. De Armeen heeft blijkbaar genoeg vertrouwen in zijn kunde met zwart. Hij heeft morgen aan een remise genoeg.

Grischuk heeft gisteren een tik gekregen, zo denken wij. De eerste 2 witpartijen verliepen prima voor de jonge Rus, maar nu had hij er weinig zin in. Een vrij rappe remise en Rublewski heeft met wit de troef in handen om zich verrassend te plaatsen morgen.

Nog een vermelding gaat naar Junior. Hij speelde remise en wint het duel met Fritz met 3.5-1.5. Zal Chessbase nu ingaan op de uitdaging van Rybka? Wij zijn benieuwd…

Voor we de partijen geven: Gelfand speelt uiteraard Tf1+ Pf2 Txf2!! Dxf2 De4 mat.

  1. Geert Bonhomme
    Geert Bonhomme12-06-2007

    Mooi matbeeld van Gelfand !!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.