Aronian bevestigt favorietenrol

Aronian, foto cbHij hield vlotjes remise tegen Shirov en is geplaatst voor het WK in Mexico. Rublewski en Grischuk speelden het safe. De partij eindigde op remise na een leuke eeuwig schaak…

Hij ziet er op deze foto niet echt gelukkig uit en moest zulke man in de buurt van Dendermonde rondlopen, ze sloten hem meteen terug op. Toch zal Aronian zich prima voelen, want hij kwalificeerde zich vandaag voor het WK in Mexico. Shirov leek strijdlustig in de opening, maar kwam al snel iets minder te staan. Hij bood uiteindelijk zelf remise, wat de Armeen natuurlijk zonder twijfelen aannam.

Dit is de eindstelling. Het is duidelijk dat zwart geen enkel probleem heeft hier, maar toch vinden we het jammer dat Shirov niet voortspeelde. Wat heeft hij immers te verliezen? Enfin, oordeel zelf zou ik zeggen:

Van WK

Voor Rublewski en Grischuk was de situatie anders. Zij stonden gelijk en het was nog maar de vraag of een van de twee bereid was risico’s te nemen en voor het volle punt te spelen. Vooral Rublewski kon misschien proberen te profiteren van zijn witvoordeeltje. Dat gebeurde niet: het is opvallend dat de spelers het blijkbaar liever in de tiebreaks doen. Dit is de cruciale stelling:

Van WK

Rublewski speelde net 16. Lxd5?! Een soort van remiseaanbod waar Grischuk graag op in gaat …Dxd5!! 17. Pxd5 Lxb2 18. Kb1 Lc3 en eeuwig schaak.

Morgen spelen zij de tiebreaks. Grischuk is een prima rapid-en blitzspeler en zal waarschijnlijk daarop vertrouwen. Hij won al enkele keren het meest prestigieuze rapidtornooi ter wereld (dat van Mainz) en mocht Anand uitdagen voor de wereldtitel, weliswaar zonder succes. Vorig jaar werd hij ook nog eens wereldkampioen blitz in Israƫl, voor Svidler, Radjabov en Anand. Rublewski heeft niet echt een reputatie op dat vlak, dus kunnen we Grischuk als licht favoriet bestempelen. Maar de stress en de situatie (Grischuk heeft toch enkele grote kansen gemist) zal daar misschien anders over beslissen.

 1. Mocsnik Robbie
  Mocsnik Robbie13-06-2007

  Sorry,Jan!
  Ik denk dat Schirov al slecht staan wegens zwakke b4 en heeft 1 pion minder,dus heeft hij mindere gunstige eindspel! Vandaar zijn remise-voorstel!

 2. Jan
  Jan13-06-2007

  Idd, hij staat gewoon slecht, maar of hij nu verliest of remise speelt, het maakt geen enkel verschil (voor zijn rating mss 1 of 2 puntjes): enkel winst gaf kansen op kwalificatie…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.