Grischuk is de achtste man voor het WK

Grischuk, foto officiele siteHij won makkelijk de tie-breakpartijen tegen Sergey Rublewski. Grischuk won 2 keer met zwart en rekende af met “het verleden” van Rublewski’s Schotse opening. Dat betekent meteen ook dat de 8 namen voor Mexico bekend zijn.

Onze voorspelling is uitgekomen: Grischuk’s ervaring in rapid en blitz heeft de doorslag gegeven. De Rus won al bij al vlot met 2.5-0.5.

Het zal toch een opluchting zijn voor Grischuk. Hij liet in de matchen zelf enkele prima kansen liggen om dan al het laken naar zich toe te trekken. Hij kreeg dan het deksel op de neus na verlies in een Schotse opening. En net die variant speelde Grischuk opnieuw in de tiebreaks en met succes. Hij won 2 keer met zwart en remiseerde met wit. Het waren weliswaar 2 vrij grote fouten van Rublewski die de doorslag gaven.

Van WK

Deze stelling komt uit partij 1. Grischuk speelde de variant waarin hij gisteren nog eeuwig schaak verkoos. Nu speelde Rublewski voort met 13. f4?! waarna Grischuk de witte velden voor zich nam. De b-lijn kwam open en Rublewski bezweek vrij snel onder de druk door hier 29. Txb2? te spelen. 29… axb2+ 30. Kb1 Pxg2 en het paard at enkele pionnen en later ook nog de toren op (omdat de pion op b2 eerder sterk is ipv zwak). 0-1

In de tweede partij kreeg Rublewski wel voet aan de grond. Hij ontwikkelde een klein beetje druk, maar veel verder als deze pittoreske stelling kwam hij niet:

Van WK

Er volgde De4+ Dg2 Dxg2 en het stevende af op een simpele remise.

In de derde partij kreeg Grischuk weer zwart en opnieuw speelde Rublewski Schots, maar deze keer week hij wel af van de variant die hem in de eerste tiebreakmatch zoveel pijn had gedaan. De stelling ging gelijkopgaand tot Rublewski hier een grote fout maakte:

Van WK

26. Pe4? Pe7! en wit staat gewoon barslecht. Grischuk benutte het voordeel en het beslissende punt was binnen. 2.5-0.5 voor Grischuk. Ik denk niet dat het ongepast is te zeggen dat de kwalificatie verdiend is voor de pokerspeler.

Dat wil meteen ook zeggen dat de 8 namen voor Mexico vaststaan: Anand, Kramnik, Aronian, Svidler, Morozevich, Leko, Gelfand en Grischuk. Het tornooi wordt in september gespeeld.

  1. Brul
    Brul13-06-2007

    Wat was er mis met TxTc1 in plaats van Dé4+?

  2. Brul
    Brul13-06-2007

    Achja, komt op hetzelfde neer na TxT

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.