Mohandesi eindigt rijk van Decoster

MohandesiDecoster leek op weg naar de eerste plaats, maar blunderde een prima stelling weg tegen Shahin Mohandesi. Die laatste vergezelt Saibulatov en Claesen aan de top. Dgebuadze won zijn eerste partij van het tornooi na een absolute thriller en Hovhanisian herpakte zich na het debacle van gisteren. Ook in de open reeks waren er interessante ontmoetingen…

Frederic Decoster leek op weg naar het onmogelijke: een ongedeelde leidersplaats in het BK elite. Hij sprokkelde een prima stelling bij elkaar tegen de verrassing van vorig jaar, Shahin Mohandesi. De opening verliep nochtans niet zo best voor de Bruggeling. Maar net zoals in de vorige partijen verdedigde hij bijzonder strak en nam de stelling over. Hij vond het juiste plan en leek op weg naar de stunt: 3/3. Maar dan kreeg hij een koekje van eigen deeg. Mohandesi profiteerde van een fout om de bordjes opnieuw om te draaien. 0-1. Het feest van Decoster is (tijdelijk?) voorbij en Mohandesi klampt aan bij de top.

DgebuadzeDé partij van de dag kwam van Alexandre Dgebuadze. Net als in de eerste 2 ronden liep het niet van een leien dakje. Draftian verdedigde prima en een eerste thrillermoment ontstond bij tijdscontrole 1. Dgebuadze sprintte als een zot tot zijn vlag viel. In paniek vroeg hij scheids Cornet of hij de 40 zetten gehaald had. Die telde er 41 en de partij kon doorgaan. Op de live-uitzending was er even ophef omdat Draftian plots een stuk voorstond, maar dat bleek enkel een technisch probleem: de GM speelde nog steeds om te winnen. Om 20.30u eindigde alles op een absolute climax. Dgebuadze won een toren, maar beide spelers hadden bijna geen tijd meer over. Met nog 4 seconden voor Dgebuadze en 1 seconde voor Draftian werd die laatste mat gezet. Een echte thriller!

Henris speelt Lh3???Mher Hovhanisian leek bekomen van zijn nederlaag van gisteren. Hoewel hij meermaals verwees naar vorig jaar (toen hij ook een gewonnen stelling verknalde en de tornooizege wegvloog), was het vandaag weer ok. Luc Henris speelde nochthans een prima nieuwtje met 11. b4!? in een stelling die Mher heel goed kende, maar die zet dus niet. Geleidelijk aan kreeg de Armeen toch de bovenhand om uiteindelijk te winnen met een wel erg zeldzaam fenomeen op dit niveau. In deze stelling speelde Luc Henris met wit Lh3???, waarna de Armeen zijn 24 jaar durende tactische training volledig benutte en uithaalde met Dd1!!. Mat achter de paaltjes. Ook hersteld van zijn slechte start: Pascal Vandevoort. Zijn nederlaag in ronde 1 was pijnlijk, maar tegen Werksma en vandaag tegen Duric lijkt alles opnieuw de goede kant op te gaan voor de man met de oordopjes. Met 2/3 sluit hij aan bij de top.

Over die top hebben we het nog niet gehad: Saibulatov en Claesen moesten elkaar partij geven. Saibulatov won een pion en leek een veelbelovende stelling te hebben. Claesen vond echter kleine maar gevaarlijke tactische dreigingen en hield de partij op remise.

Bruno Laurent, 0.5/3In de andere partijen haalde Marechal zijn eerste overwinning door te winnen van Bolzoni. Wiley en Van Mechelen speelden remise, Werksma laat Schuermans alleen achter op de laatste plaats. Ruben Akhayan won van Bruno Laurent, die niet echt een prettig tornooibegin heeft.

In de open reeks stonden er ook enkele prachtaffiches op het programma. Op bord 2 trok Jelle Sarrau-Stief Gijsen de aandacht. Die eerste was op papier favoriet, maar Gijsen is een aanstormend jeugdtalent. Bewijs daarvan is zijn nieuwe rating 2130. Ook achter het bord bleek het niet eenvoudig voor Sarrau. Die bereikte toch een gunstig eindspel, maar kon het dan niet afmaken. Remise. Yves Duhayon won wel en is daarmee de enige van de 3 elofavorieten die nog 3/3 heeft.

Soors speelt d5!!Voor ons misschien wel dé ontmoeting was het jeugdtreffen tussen Stef Soors en Nils Nijs, waarschijnlijk de 2 sterkste jeugdspelers van het moment (als we de kwaliteit-leeftijd-verhouding in acht nemen en we Tanguy Ringoir even vergeten). Beiden hebben een nieuwe elo rond de 2130 en dat bleek ook achter het bord. Een knap gevecht eindigde ietwat verrassend in het voordeel van Stef Soors. Die speelde Nijs zelfs een beetje weg en incasseerde het volle punt door hier d5! te spelen. Nijs volgde met Lxd5 Pxd5 Txd5 Db3! en opgave want de toren staat gepend. Heel erg goed van de Overpeltenaar, die inzicht en lef prima combineert. Benieuwd wat hij er morgen tegen Albin Dal Borgo van bakt…

De uitslagen:

Saibulatov-Claesen 1/2
Decoster-Mohandesi 0-1
Draftian-Dgebuadze 0-1
Henris-Hovhanisian 0-1
Vandevoort-Duric 1-0
Van Mechelen-Wiley 1/2
Marechal-Bolzoni 1-0
Akhayan-Laurent 1-0
Schuermans-Werksma 0-1

  • Vandaag geen extra analyses, wel alle partijen in pgn.
  • De organisatie heeft nu ook een selectie van partijen van het open tornooi klaar. Klik hier. Je kan de partijen daar ook afspelen in een handige pgn-viewer (iets wat wij ook dringend eens gaan installeren).
  • Op de officiële site vindt u alle uitslagen en standen. Ook de paringen staan al online.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.